Salata de fructe

Nu ma omor deloc dupa deserturi, mai ales daca abunda in tot felul de creme, si nici nu le gatesc aproape niciodata. Imi plac insa deserturile cu fructe si uneori ma mai joc in bucatarie incropind lucruri foarte simple.
salata de fructe - Salata de fructe 1 - Retetele lui Radu

Aceasta salata de fructe nu are nevoie de reteta, ci doar de un mod de lucru. Este extrem de simpla si poate fi adaptata dupa cum doriti. Daca eliminati frisca, o puteti considera si o reteta vegetariana.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + alcoolizare + racire
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
Aveti nevoie, in total, de circa 150 g fruct brut (inainte de a fi curatat de coaja sau samburi) le fiecare portie. Alegeti ce fructe va convin financiar sau ce aveti disponibil si curatati-le de coaja (in unele cazuri acest lucru nici macar nu este necesar) si de samburi si taiati cubulete. Puteti folosi:
kiwi
mere
pere
mango
portocale
pepene galben
nectarine
ananas
seminte de rodie
struguri fara seminte
Puteti utiliza si fructe uscate:
stafide negre
stafide aurii
caise uscate
Eu am folosit kiwi, mere, pere, mango, struguri, rodie, nectarine, portocale si stafide, acestea din urma rehidratate in brandy.
frisca, dupa gust
zahar, dupa gust
frunze de menta, tocate marunt
frunze de menta, pentru ornat
suc proaspat de portocale
suc proaspat de lamaie
Instructiuni:
Se inmoaie fructele uscate in brandy sau lichior de fructe timp de minim 2 ore.
Se prepara dressing-ul scurgand alcoolul in care au fost inmuiate fructele uscate si amestecandu-l cu zahar si suc de citrice. Puneti acest sos pe foc mic si amestecati pana ce se dizolva zaharul, apoi lasati-l sa se raceasca. Gustati ca sa potriviti sosul dupa gustul dvs.
Pregatiti fructele. Daca folositi si felii de portocala, curatati-o de coaja si de invelisul alb si amarui, apoi taiati printre felii se desprindeti-le. Faceti asta deasupra unui castron care sa capteze sucul scurs. Stoarceti apoi bine membranele ca sa obtineti maximul de suc si adaugatyi-l la dressing. Am mai facut asta aici, pe blog, asa ca nu mai insist.
Se amesteca apoi fructele cu dressing si menta tocata, intr-un castron mare; se acopera si se lasa in frigider, sa se raceasca atat cat doriti dvs. Se serveste salata rece sau la temperatura camerei, ornata cu frunze de menta si cu un topping de frisca.
Sfaturi:
Folositi zahar in care ati lasat la uscat pastai de vanilie. Vine cu un plus de aroma.
Puteti servi salata si cu inghetata de vanilie sau de fructe.
Acum, iarna, in salata aceasta merg bine si fructele de padure decongelate, mai ales cele mai marisoare si care si-au pastrat forma.
Daca doriti sa dati salatei o nota exotica, puteti renunta la frisca (desi nu este absolut necesar), adaugati la dressing 1 lingurita de ulei brun de susan si serviti-o presarata cu seminte de susan prajite.

9 comentarii pe “Salata de fructe

  1. cristi-j spune:

    Te invata bine bunica ta. Toti avem referinte de acest gen legate de bunici si de sfaturi sau felul cum faceau lucrurile. La un moment dat a fost un program culinar intitulat “Mums know best” si desi eu nu prea sunt de acord cu asta se potriveste cu cele spuse de tine si suna bine.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j si Corina: Am ocazia sa citesc chiar zilele acestea o carte culinara romaneasca veche de 80 de ani. Am ramas stupefiat de cate ingrediente se foloseau si de cat de educat era publicul care cumpara astfel de carti. cartea contine nu doar retete, ci o multime de sfaturi despre eticheta la masa, despre aranjarea ei, despre componenta meniurilor, despre alimente, ustensile etc.
      Pe de alta parte, exista acolo o multime de lucruri care astazi sunt considerate greseli de tehnologie, ca sa nu mai vorbesc de terminologia desueta si confuza. Oricum, o lectura interesanta care arata o cu totul alta fata a bucatariei romanesti decat cea care se intrevede din alte carti de bucate, foarte populare in ultimii 30-40 de ani.

  2. Corina spune:

    Cristi-j, imi aduci aminte de ce ma invata bunica mea, ardelanca mare pasionata de pregatirea dulciurilor. In orice dulce pune si un “praf” de sare, ca e aluat, crema, sau orice altceva, se vor simti mai bine aromele….

  3. cristi-j spune:

    Mi-am mai amintit cate ceva … hahaha . Pentru cei carora le plac aromele, la anumite combinatii de fructe merg bine mirodenii de genul cuisoare si scortisoara, chiar si un pic de piper iar un pic de sare presarata peste potenteaza gustul. Lamaia merge inlocuita cu limeta si un pic de coaja rasa ajuta si ea. Sigur ca cele enumerate nu trebuie folosite toate deodata … hahaha

  4. cristi-j spune:

    Nu stiu pe ce criterii ai ales fructele care pot fi folosite. Mai clar era daca spuneai de fructele pe care le-ai folosit tu pentru ca se pot folosi multe alte fructe, mai locale sau mai exotice, lista e foarte lunga.
    Desi fructele proaspete trebuie sa predomine se pot folosi si fructe conservate. Si nu strica deloc ceva seminte sau nuci pentru textura si contrast.
    La fel cu dressing-ul, se mai pot folosi iaurtul, mierea, ardei iute (fulgi, pudra, tocat marunt fara seminte), cateva picaturi de otet balsamic.
    Parca totusi nu ar trebui servita prea rece pentru ca aromele si gusturile se dezvolta mai bine la temperatura camerei si vrei sa simti ce au fructele de oferit.

    Acestea fiind spuse as mai spune si altele … (continuarea in particular)

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Ai dreptate. Nu am avut cum lasa coaja, caci am avut mere Golden si nu obtineam un plus de culoare rosie. perele aveau o coaja tot cam asa, galbuie-verde, destul de nedecorativa. Foarte bune la gust, de altfel, dar fara culoare. Ar fi mers niste capsuni, sau fructe de padure decongelate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.