Nu ma omor deloc dupa deserturi, mai ales daca abunda in tot felul de creme, si nici nu le gatesc aproape niciodata. Imi plac insa deserturile cu fructe si uneori ma mai joc in bucatarie incropind lucruri foarte simple.


Aceasta salata de fructe nu are nevoie de reteta, ci doar de un mod de lucru. Este extrem de simpla si poate fi adaptata dupa cum doriti. Daca eliminati frisca, o puteti considera si o reteta vegetariana.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + alcoolizare + racire
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
Aveti nevoie, in total, de circa 150 g fruct brut (inainte de a fi curatat de coaja sau samburi) le fiecare portie. Alegeti ce fructe va convin financiar sau ce aveti disponibil si curatati-le de coaja (in unele cazuri acest lucru nici macar nu este necesar) si de samburi si taiati cubulete. Puteti folosi:
kiwi
mere
pere
mango
portocale
pepene galben
nectarine
ananas
seminte de rodie
struguri fara seminte

Puteti utiliza si fructe uscate:
stafide negre
stafide aurii
caise uscate

Eu am folosit kiwi, mere, pere, mango, struguri, rodie, nectarine, portocale si stafide, acestea din urma rehidratate in brandy.

frisca, dupa gust
zahar, dupa gust
frunze de menta, tocate marunt
frunze de menta, pentru ornat
suc proaspat de portocale
suc proaspat de lamaie

Instructiuni:
Se inmoaie fructele uscate in brandy sau lichior de fructe timp de minim 2 ore.
Se prepara dressing-ul scurgand alcoolul in care au fost inmuiate fructele uscate si amestecandu-l cu zahar si suc de citrice. Puneti acest sos pe foc mic si amestecati pana ce se dizolva zaharul, apoi lasati-l sa se raceasca. Gustati ca sa potriviti sosul dupa gustul dvs.

Pregatiti fructele. Daca folositi si felii de portocala, curatati-o de coaja si de invelisul alb si amarui, apoi taiati printre felii se desprindeti-le. Faceti asta deasupra unui castron care sa capteze sucul scurs. Stoarceti apoi bine membranele ca sa obtineti maximul de suc si adaugatyi-l la dressing. Am mai facut asta aici, pe blog, asa ca nu mai insist.

Se amesteca apoi fructele cu dressing si menta tocata, intr-un castron mare; se acopera si se lasa in frigider, sa se raceasca atat cat doriti dvs. Se serveste salata rece sau la temperatura camerei, ornata cu frunze de menta si cu un topping de frisca.

Sfaturi:
Folositi zahar in care ati lasat la uscat pastai de vanilie. Vine cu un plus de aroma.

Puteti servi salata si cu inghetata de vanilie sau de fructe.

Acum, iarna, in salata aceasta merg bine si fructele de padure decongelate, mai ales cele mai marisoare si care si-au pastrat forma.

Daca doriti sa dati salatei o nota exotica, puteti renunta la frisca (desi nu este absolut necesar), adaugati la dressing 1 lingurita de ulei brun de susan si serviti-o presarata cu seminte de susan prajite.