Reteta este foarte simpla si rapida, iar rezultatul final este un preparat plin de savoare, colorat si festiv. Se folosesc fie cozi de pui de homari, lasate intregi, fie carnea de la un homar mare, taiata bucatele. Varianta cu homari mici, ca cea de fata, este mai simpla si mai decorativa.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 4 minute

Ingrediente:
200 g cozi de raci mici conservate in saramura, bine scurse
1 lingurita de mustar iute
1 galbenus de ou
60 ml ulei de masline extra virgin
3 linguri de iaurt
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
2 lingurite de suc de lamaie
1/2 lingurita de boia iute
1 catel de usturoi, dar prin razatoare
100 g bacon, tocat
100 g frunze mixte de salata
2 cepe verzi, tocate
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se incinge o tigaie, la foc mediu. Se adauga baconul si se prajeste cate 2 minute pe fiecare parte, pana ce este rumenit. Se scoate si se scurge de ulei pe prosoape de hartie. Se toaca marunt.

Intre timp se amesteca intr-un castronel galbenusul de ou cu mustar si suc de lamaie. Se adauga treptat uleiul, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Se continua pana ce se obtine maioneza. Cantitatea necesara este de circa 1/2 – 2/3 cana.

Se asezoneaza maioneza cu sare, piper, boia, usturoi si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine. Se adauga iaurtul si se amesteca din nou. In final se adauga cozile de raci si se amesteca.
Intre timp se aranjeaza salata pe un platou. Se pune peste ea mixtura de homari si maioneza. Se presara aceasta cu bacon tocat. Se presara deasupra ceapa verde si se serveste.

Sfaturi:
Eu am folosit codite de raci, pe care le-am cumparat de la magazinul grecesc din Piata Traian. Se mai gasesc si la Cora.

In lipsa racilor, se pot folosi cozi de creveti, decorticate si gatite. Potriviti sunt crevetii mici, gata gatiti, conservati in saramura si ambalati in borcane.

Reteta functioneaza si cu carne de pui, fiarta, fripta sau prajita, taiata fasiute.