Pe nesimtite leurda a devenit una dintre aromele mele preferate. Poate fiindca pentru mine este unul dintre simbolurile primaverii? Poate fiindca sezonul ei este atat de scurt, lucru ce o face sa fie cu atat mai mult dezirabila? Poate fiindca mi se pare un aliment tipic romanesc, care ar merita mai multa atentie?
Nu stiu raspunsul; ceea ce stiu este ca o mananc cu mare placere, aroma sa usturoiata, ierboasa si proaspata dand un “ceva” cu totul aparte salatelor, supelor, saviciurilor etc.
Astazi va propun o salata extrem de simpla, rapida si aromata, un fel de “raita“ romaneasca, picanta si putin usturoiata, excelenta ca gustare, ca antreu pentru masa de pranz sau pentru cina.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
400 g iaurt gros de oaie si bivolita, scurs peste noapte
20 frunze de leurda, spalate bine si taiate fasiute
1 castravete, curatat de coaja si seminte, tocat marunt
2 lingurite de seminte de chimen
2 linguri de mustar iute
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva frunze de leurda, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron iaurtul cu leurda, castravete, chimen si mustar. Se sareaza si se pipereaza. Se serveste salata ornata cu frunze de leurda, alaturi de paine proaspata si de un vin alb sec si fructat.
Am facut-o intocmai. A iesit excelenta!
@Raluca: Ma bucur ca ti-a placut. Anul acesta inca nu am mancat leurda. Trebuie sa ma duc neaparat maine prin piata. 🙂
Radu, ai idee cumva cum se numeste leurda in engleza sau e planta mediteraneana si nu o pot gasi in US? Multumesc.
@andrada: O gasesti in SUA, dar nu cred ca peste tot si doar in sezon, cel mai probabil intre martie si mai si in regiunile temperate. Nu se cultiva, se culege din salbaticie. Se numeste „wild garlic”, „bear’s garlic” si „ramson”.
S-ar putea cultiva cu usurinta. Insa probabil sezonul scurt nu o face interesanta pentru comercianti.
Totusi,c ei cu o gradina pe langa casa pot pune niste leurda la umbra sub un pom, unde oricum nu pun probabil altceva, si au in fiecare primavara, fiind o planta perena.
@Corina: Asta pare a fi singura solutie ca sa ai asigurate 2-3 salate primavara. 🙂
De cultivat se poate cultiva cu usurinta, nu e o problema.
Avand insa un bulbisor in pamant, ca ghioceii de ex, nu se seamana ci se planteaza bulbisori. Nu e deloc rentabil, dupa mine. Sezon scurt, munca multa, si clienti neinvatati.
Dar, cei cu gradina langa casa, pot pune plante luate din padure intr-o zona umbrita, sub un copac, si au in fiecare primavara leurda proprie.
@Corina: Tocmai de aceea nu se cultiva. Singura sansa ramane culesul din padure, in lunile martie-aprilie. Deja pe la sfarsitul lui aprilie leurda cam dispare.
Dupa parerea mea,leurda e cea mai buna planta din lume.Oare de ce nu se comercializeaza?Sunt fan leurda, deci sunt cu ochii pe tine !Astept in continuare retete cu leurda.
@Carmen: Leurda se comercializeaza, dar nu se cultiva; ea creste doar in salbaticie si are un sezon foarte scurt, de aceea nu va depasi niciodata statutul de iarba aromatica de importanta secundara.
Frumos blog, domnule Radu ! Va felicitam si dorim sa va intrebam, daca aveti amabilitatea de a raspunde, ce parere aveti despre un serviciu la nivel national de comandare mancare la domiciliu simplu, rapid si de oriunde ? Acest portal va cuprinde toate restaurantele din tara clasificate pe locatii, pe specific, pe oferte, etc.Am vazut ca frecventati unele restaurante si ne-am gandit sa va cerem parerea despre acest serviciu care va revolutiona industria gastronomica din Romania. Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra. Va multumim.
@Halire: Deocamdata nu am o parere. Nu am reflectat indeajuns la acest subiect si nu ma aventurez sa vorbesc in necunostinta de cauza; in principiu, orice serviciu oferit populatiei este binevenit. Ramane de vazut daca va revolutiona industria de alimentatie publica si daca va fi si eficient din punct de vedere comercial.
Suna foarte bine..aduce a tzatziki, doar ca in loc de usturoi punem leurda: si mai fresh, si mai usor! yumyy!
@oq: Cam asa ceva.:)
Faina reteta. De efectuat dupa primul drum la piata pentru leurda.
@Sabin: Bafta in piata. Sper sa gasesti leurda. 🙂
Foarte buna idee. Nu am avut obisnuinta de a prepara salate de iaurt, mi se pare o gaselnita senzationala!
Si pentru mine leurda este deosebita, asa cum spuneai si tu, poate fiindca sezonul ei este asa scurt.
@Yoyo: Eu am intalnit salatele de iaurt, legume, mirodenii si ierburi in bucataria indiana si cred ca ai dreptate: sunt o minunata inventie. Cred ca in ultimii 4-5 ani am facut si mancat zeci de variante diferite.