Salata de iaurt cu leurda, castravete si mustar

Pe nesimtite leurda a devenit una dintre aromele mele preferate. Poate fiindca pentru mine este unul dintre simbolurile primaverii? Poate fiindca sezonul ei este atat de scurt, lucru ce o face sa fie cu atat mai mult dezirabila? Poate fiindca mi se pare un aliment tipic romanesc, care ar merita mai multa atentie?
Nu stiu raspunsul; ceea ce stiu este ca o mananc cu mare placere, aroma sa usturoiata, ierboasa si proaspata dand un “ceva” cu totul aparte salatelor, supelor, saviciurilor etc.
Salata de iaurt cu leurda castravete si mustar - Salata de iaurt cu leurda, castravete si mustar 1 - Retetele lui Radu
Astazi va propun o salata extrem de simpla, rapida si aromata, un fel de “raita“ romaneasca, picanta si putin usturoiata, excelenta ca gustare, ca antreu pentru masa de pranz sau pentru cina.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
400 g iaurt gros de oaie si bivolita, scurs peste noapte
20 frunze de leurda, spalate bine si taiate fasiute
1 castravete, curatat de coaja si seminte, tocat marunt
2 lingurite de seminte de chimen
2 linguri de mustar iute
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva frunze de leurda, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron iaurtul cu leurda, castravete, chimen si mustar. Se sareaza si se pipereaza. Se serveste salata ornata cu frunze de leurda, alaturi de paine proaspata si de un vin alb sec si fructat.

Citeste si articolul →   Bucataria indiana - o simfonie de arome si culori

18 comentarii pe “Salata de iaurt cu leurda, castravete si mustar

    • Radu Popovici spune:

      @andrada: O gasesti in SUA, dar nu cred ca peste tot si doar in sezon, cel mai probabil intre martie si mai si in regiunile temperate. Nu se cultiva, se culege din salbaticie. Se numeste „wild garlic”, „bear’s garlic” si „ramson”.

  1. Corina spune:

    S-ar putea cultiva cu usurinta. Insa probabil sezonul scurt nu o face interesanta pentru comercianti.
    Totusi,c ei cu o gradina pe langa casa pot pune niste leurda la umbra sub un pom, unde oricum nu pun probabil altceva, si au in fiecare primavara, fiind o planta perena.

  2. Corina spune:

    De cultivat se poate cultiva cu usurinta, nu e o problema.
    Avand insa un bulbisor in pamant, ca ghioceii de ex, nu se seamana ci se planteaza bulbisori. Nu e deloc rentabil, dupa mine. Sezon scurt, munca multa, si clienti neinvatati.
    Dar, cei cu gradina langa casa, pot pune plante luate din padure intr-o zona umbrita, sub un copac, si au in fiecare primavara leurda proprie.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Tocmai de aceea nu se cultiva. Singura sansa ramane culesul din padure, in lunile martie-aprilie. Deja pe la sfarsitul lui aprilie leurda cam dispare.

  3. carmen spune:

    Dupa parerea mea,leurda e cea mai buna planta din lume.Oare de ce nu se comercializeaza?Sunt fan leurda, deci sunt cu ochii pe tine !Astept in continuare retete cu leurda.

    • Radu Popovici spune:

      @Carmen: Leurda se comercializeaza, dar nu se cultiva; ea creste doar in salbaticie si are un sezon foarte scurt, de aceea nu va depasi niciodata statutul de iarba aromatica de importanta secundara.

  4. Halire.ro spune:

    Frumos blog, domnule Radu ! Va felicitam si dorim sa va intrebam, daca aveti amabilitatea de a raspunde, ce parere aveti despre un serviciu la nivel national de comandare mancare la domiciliu simplu, rapid si de oriunde ? Acest portal va cuprinde toate restaurantele din tara clasificate pe locatii, pe specific, pe oferte, etc.Am vazut ca frecventati unele restaurante si ne-am gandit sa va cerem parerea despre acest serviciu care va revolutiona industria gastronomica din Romania. Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra. Va multumim.

    • Radu Popovici spune:

      @Halire: Deocamdata nu am o parere. Nu am reflectat indeajuns la acest subiect si nu ma aventurez sa vorbesc in necunostinta de cauza; in principiu, orice serviciu oferit populatiei este binevenit. Ramane de vazut daca va revolutiona industria de alimentatie publica si daca va fi si eficient din punct de vedere comercial.

  5. Yoyo spune:

    Foarte buna idee. Nu am avut obisnuinta de a prepara salate de iaurt, mi se pare o gaselnita senzationala!
    Si pentru mine leurda este deosebita, asa cum spuneai si tu, poate fiindca sezonul ei este asa scurt.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Eu am intalnit salatele de iaurt, legume, mirodenii si ierburi in bucataria indiana si cred ca ai dreptate: sunt o minunata inventie. Cred ca in ultimii 4-5 ani am facut si mancat zeci de variante diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.