Va propun aceasta salata racoroasa, extrem de potrivita pentru vara. Este ceea ce mananc adesea la micul dejun (caz in care renunt la paharul de vin alb), sau la cina (caz in care, uneori, paharul cu vin se dubleaza). Oricum, va promit ca degustarea ei va va face o surpriza extrem de placuta.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus racire
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
300 g iaurt gros, bine scurs (preferabil iaurt grecesc)
1 rosie, curatata de seminte si tocata
2 cepe verzi, tocate marunt
10 cm bucata de castravete, curatat de coaja si seminte si dat pe razatoare, bine stors
1 lingura de frunze proaspete de busuioc, tocate marunt
2 linguri de frunze proaspete de menta, tocate marunt
1 lingurita de boabe de coriandru, macinate
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de seminte de chimen
2 linguri de seminte de floarea-soarelui, prajite
sare
piper negru, proaspat macinat
1-2 linguri de ulei de masline extra virgin
paine proaspata, pentru servit
Instructiuni:
Se amesteca in castron mare toate ingredientele. Se acopera si se pune in frigider minim 30 de minute, inainte de a servi salata, ca aromele sa aibe timp sa se amestece.
Se scoate apoi din frigider, se orneaza cu frunze de menta si/sau busuioc si se serveste stropita cu putin ulei de masline extra virgin, alaturi de cateva felii de paine si de un pahar de vin alb sec sau demi-sec, foarte rece.
Sfaturi:
Cel mai bun iaurt pentru acest tip de salate este, din punctul meu de vedere, cel grecesc (nu de unul singur insa). Nu stiu cum naiba reusesc baietii astia sa produca un astfel de iaurt, absolut perfect. Mi s-a spus ca este bine scurs. Am incercat sa scurg si eu celelalte iaurturi de pe piata; 12 ore, peste noapte, in frigider, in tifon. Pe langa faptul ca o treime din cantitate se pierde, acestea continua sa lase apa si la doua zile dupa aceea. Nu-i de mirare ca iaurtul grecesc este mult mai scump…
In fine, pentru aceasta reteta va recomand un amestec de doua treimi iaurt grecesc cu o treime iaurt de oaie si bivolita Cedra. Iaurtul grecesc, lasat de unul singur, este cam prea consistent. In plus, un adaus de iaurt romanesc scade pretul de cot al retetei.
……aroma , Radu !!!!!……..
@gratiela: Ce sa zic?! Te plang… Mie tocmai aroma imi place mult de tot. 🙂
…….buna, Radu !…..daca tu renunti la chimen eu mai dau un rind !!!!!!!!…….iaurt grecesc de la Olympus Authentic greek strained yoghurt 2% !!….f bun !
……..stramosi englezi sau chinezi nu am dar am o boala pe ceaiul verde cu iasomie de dimineata……incurabila……
……..eu merg pe un demisec rose …..
………oare ar merge salata cu seminte de dovleac ??????
@gratiela:Cum sa elimin chimenul? Nici vorba. 🙂
Fac parte dintre fericitii care nu doar suporta toate mirodeniile, ierburile si condimentele, dar chiar imi plac toate foarte mult. Merge si cu seminte de dovleac, de in, de pin, de susan, alune, nuci etc. Salata asta, cum este prezentata aici, este pe gustul meu, dar tu trebuie s-o prepari pe gustul tau, caci ar fi culmea sa gatesti ceva care nu-ti place.
Sunt curios, de ce nu-ti place chimenul? Care este de vina: gustul, aroma, ambele?
Iaurt grecesc se gaseste si la supermarket (la Cora). Marca Olympus (sau Olimpus, nu mai tin minte exact).
Am mai vazut si la magazinul grecesc vis a vis de metrou Pipera (tot varsat) dar din cate imi aduc aminte era un pic cam scump. 🙂
Acum ca sa fiu sincer nici nu stiu daca mai exista magazinul asta, nu de alta dar avea niste preturi destul de mari si nu prea se inghesuia lumea.
@radugateste: Merg foarte des la Cora, dar nu am observat iaurtul grecesc la ei… Trebuie sa fiu mai atent. 🙂
Radu, intr-adevar o salata care sa te faca sa renunti la “ceaiul” de dimineata 🙂
@Teo: Eu nu sunt mare amator de ceai, din punctul meu de vedere ceaiul este pentru chinezi, englezi si bolnavi. 😀
@mitinita – chimen si cumin sunt doua chestii diferite. Sunt inrudite ca si plante, dar au gust diferit. In engleza la chimen se zice caraway.
Radu – iaurt grecesc? De unde? Ce marca?
@jollyca: De la Piata Traian, este acolo un stand grecesc si au si iaurt, la un pret 21 lei/kg. Marca? Habar n-am, este varsat. 🙂
vreau sa incerc si eu salata…chimenul e cumin,nu? mereu le incurc,nu puteau si astia sa le dea macar denumiri diferite. Eu imi fac iaurtul singura si cred ca e tare bun laptele de nu lasa decat foarte putina apa,pe care o rezolv repede cu scursul in tifon.
@mitinita: Jollyca zice bine. Chimenul este caraway (carum carvi), chimionul este cumin (cuminum cyminum). Cred ca ai o sursa buna de lapte. 🙂
In alta ordine de idei, am pus mana pe seminte de marar. Foarte asemanatoare, ca aroma, cu chimenul, dar diferite ca forma (sunt mai late). Foarte bune ca mirodenie. Chiar nu stiu de ce mama naibii nu le folosim astfel.
Un deliciu!*****
Vai ce pofta mi-ai facut!!!!!!!!
Ce bine ca la noi se gaseste iaurt grecesc; o voi incerca la intoarcerea de la cabinet si iti voi spune cum mi-a iesit.
In tarile arabe se mananca o varianta de iaurt concentrat , chiar mai gros decat cel grecesc: i se spune “labaneh” sau “labneh” si este perfect pentru salate si “deep”-uri.
Se mai consuma si sub forma de bilute conservate in iaurt de masline; e delicios.
O zi buna!
@Mihaela: AM mancat labneh, bineinteles. Am vazut si labneh uscat, dar nu mai tin minte unde. 🙁
Sper sa va placa reteta, la fel de mult cum mi-a placut mie. 🙁