Va propun aceasta salata racoroasa, extrem de potrivita pentru vara. Este ceea ce mananc adesea la micul dejun (caz in care renunt la paharul de vin alb), sau la cina (caz in care, uneori, paharul cu vin se dubleaza). Oricum, va promit ca degustarea ei va va face o surpriza extrem de placuta.
Salata de iaurt racoritoare

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus racire
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
300 g iaurt gros, bine scurs (preferabil iaurt grecesc)
1 rosie, curatata de seminte si tocata
2 cepe verzi, tocate marunt
10 cm bucata de castravete, curatat de coaja si seminte si dat pe razatoare, bine stors
1 lingura de frunze proaspete de busuioc, tocate marunt
2 linguri de frunze proaspete de menta, tocate marunt
1 lingurita de boabe de coriandru, macinate
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de seminte de chimen
2 linguri de seminte de floarea-soarelui, prajite
sare
piper negru, proaspat macinat
1-2 linguri de ulei de masline extra virgin
paine proaspata, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca in castron mare toate ingredientele. Se acopera si se pune in frigider minim 30 de minute, inainte de a servi salata, ca aromele sa aibe timp sa se amestece.

Se scoate apoi din frigider, se orneaza cu frunze de menta si/sau busuioc si se serveste stropita cu putin ulei de masline extra virgin, alaturi de cateva felii de paine si de un pahar de vin alb sec sau demi-sec, foarte rece.

Sfaturi:
Cel mai bun iaurt pentru acest tip de salate este, din punctul meu de vedere, cel grecesc (nu de unul singur insa). Nu stiu cum naiba reusesc baietii astia sa produca un astfel de iaurt, absolut perfect. Mi s-a spus ca este bine scurs. Am incercat sa scurg si eu celelalte iaurturi de pe piata; 12 ore, peste noapte, in frigider, in tifon. Pe langa faptul ca o treime din cantitate se pierde, acestea continua sa lase apa si la doua zile dupa aceea. Nu-i de mirare ca iaurtul grecesc este mult mai scump…
In fine, pentru aceasta reteta va recomand un amestec de doua treimi iaurt grecesc cu o treime iaurt de oaie si bivolita Cedra. Iaurtul grecesc, lasat de unul singur, este cam prea consistent. In plus, un adaus de iaurt romanesc scade pretul de cot al retetei.