Va propun o reteta de primavara, foarte simpla si rapida, robusta si destul de satioasa daca este servita alaturi de cateva felii de paine. Este o combinatie intre ingrediente mediteraneene si cele locale, de sezon.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
1 legatura de untisor proaspat, curatat si spalat
12 frunze de leurda, spalate bine si taiate fasiute
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de mustar iute
1 lingurita de zahar
sare
piper negru, proaspat macinat
1 1/2 lingura de suc de lamaie (sau otet alb de buna calitate)
cateva rosii mici, taiate jumatati sau sferturi
2 linguri de seminte de pin (sau de floarea-soarelui)
100 g branza telemea de capra sau de oaie, rupta bucatele
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron untisorul cu leurda, rosii si branza.
Se prepara sosul amestecand intr-un castronel mustar cu suc de lamaie, sare, piper, zahar si ulei.
Se toarna sosul peste mixtura de leurda. Se amesteca bine. Se presara salata cu seminte de pin si se pipereaza dupa gust. Se serveste imediat, cu paine, alaturi de un vin rosu sec.
sugestie pentru toni: eu mi-am facut azi niste bruschetti cu leurda ( si ansoa )…dar vorba lui Radu : doar cruda se poate folosi!
@ophelia: Cred ca cel mai simplu mod de a folosi leurda este sa ungi o felie de paine cu putin unt, sa pui peste unt o felie de branza, iar peste aceasta o foaie mare de leurda. Crede-ma, este un sanvis foarte bun. 🙂
ehehei, n-am mai mancat leurda de nu stiu cand, ca sa nu mai zic de untisor. Cum folosesti leurda, in afara de salate? In ce fel o gatesti?
@toni: Nu o folosesc altfel decat cruda, caci isi pierde toata aroma cand este gatita fie si doar cateva minute. Am facut odata o placinta cu leurda, toata bucataria mirosea a leurda, dar leurda din placinta nu avea nici gust si nici aroma. Placinta in sine a fost cam fada. Am mai folosit leurda ca umplutura la un muschiulet de porc si am patit acelasi lucru. Parfumeaza bucataria, dar nu si mancarea.
Asa ca m-am lecuit. O folosesc doar cruda… pentru gateli am la indemana usturoi, ceapa si praz. 🙂
chiar imi place combinatia! abia de vreo cateva zile am decsoperit si eu leurda si mi-a placut, asa ca, de ce? voi incerca si eu salata asta!
@ophelia: Mie imi pare rau ca leurda exusta doar 2-3 saptamani pe an. Mi-as dori-o tot sezonul. Mare ghinion ca nu se poate cultiva; creste doar in salbaticie.