Salata de mere cu somon afumat

Aceasta salata este o mica inventie speciala pentru ziua de Pasti. Ma cam saturasem de traditionalele antreuri (nu-i vorba, le-am pregatit si pe acelea!) si simteam nevoia de ceva nou, racoritor, cu gust deosebit. Este bine venita si astazi, daca vrei sa oferi stomacului un mic repaus dupa “confruntarea” cu carnea de miel.


Reteta este simpla, se face cat ai clipi din ochi si are meritul ca este nu doar o prezenta placuta, ci si una oarecum surprinzatoare pe mesele noastre.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute plus racire
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
150 g somon afumat, taiat fasiute subtiri
1 mar (circa 170 g) crocant, curatat si taiat cubulete
300 g iaurt
2 lingurite de mustar
1 lingurita de piper alb, macinat
sare, dupa gust
1 legatura de marar, tocate marunt
4 lingurite de icre de somon, pentru servit
foi de salata verde, pentru servit
toasturi mici, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron iaurtul cu mustar. Se asezoneaza cu piper alb.
Se adauga in castron merele, somonul si mararul tocat si se amesteca. Se potriveste de sare si piper, daca este nevoie.
Se captusesc cu foi de salata 4 boluri. Se imparte salata intre boluri. Se orneaza cu icre de somon si se serveste cu toasturi. Este buna si imediat, dar este mai buna dupa ce este lasata in frigider macar jumatate de ora, sa se raceasca si sa se imprieteneasca aromele.


  1. mihai2206 spune:

    @Radu: Feedback pozitiv… lumea incantata 🙂 Cred ca am sa incerc data viitoare si cu marul ras pe razatoarea mare. Parca nu m-am impacat asa bine cu textura cubuletelor de mar in contrast cu somonul foarte fraged.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Esti liber s-o ajustezi dupa dorinta ta. 🙂 Poate tai merele rondele subtiri si apoi chibrituri, sa aiba cam aceeasi forma cu fasiutele de somon? Daca unt subtiri, fasiutele de mar nu mai sunt atat de crocante.

  2. mihai2206 spune:

    @Radu: Tocmai am pus-o la frigider sa se imprieteneasca aromele. Am avut un mar superb, acrisor care cred ca se va potrivi de minune cu somonul. Fireste ca am gustat un pic si e foarte, foarte interesanta.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Ai ales foarte bine un mar acrisor, caci mai taie din satietatea somonului. Ma bucur ca ai incercat reteta. Testele preliminare sunt deci bune, dar astept si verdictul final al mesenilor. 🙂

  3. Virgil spune:

    Am facut salata astazi si a iesit extraordinar de gustoasa
    Sincer nu ma asteptam la rezultatul asta , avand in vedere combinatia de ingrediente
    Deci…cu atat mai mult – Felicitari !

    • Radu Popovici spune:

      @Virgil: Aici este cam dupa gustul fiecaruia. Eu am folosit mustar cu hrean, caci imi place gustul sau acrisor-picant. Se poate folosi insa si un mustar doar acrisor, fara hrean. Mustarul cu boabe schimba aspectul si textura salatei; eu nu il recomand caci se „bruiaza” contrastul interesant intre merele crocante si somonul foarte moale.

    • Radu Popovici spune:

      @Brindusa: Adevarat a inviat! Pot sa afirm ca reteta a fost gustata de 9 persoane in 2 zile si ca a placut tuturor. 🙂 Cred ca merita s-o incerci la un moment dat.

  4. Elena Toma spune:

    Interesanta salata si cred ca si foarte buna. O voi testa curand, dupa ce dispar „urmele” de la festinul de Paste. Hristos a inviat!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Adevarat a inviat! Sper sa-ti placa si salata, printre invitatii mei a facut furori, toti mi-au cerut reteta dar i-am trimis pe blog. 🙂

  5. memphis spune:

    Buna reteta, pare gustoasa, usoara si racoritoare! Imi place ca n-ai cazut in capcana maionezei si ai folosit iaurt, care este mai usor si are si un gust putin acrisor, care se impaca bine si cu merele, si cu somonul. Combinatia de marar cu peste afumat imi place si mie in mod deosebit. Trec reteta ta pe lista mea de asteptare. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.