Va propun o salata a carei idee mi-a venit datorita excelentului untdelemn fabricat de Marius Nastasa, despre care v-am vorbit intr-un articol anterior. Surprinzator, acest untdelemn merge bine nu doar cu semintele de floarea-soarelui, lucru anticipat probabil de toata lumea, ci chiar cu maslinele. In mod sigur nu atat de bine ca un ulei de masline, dar asocierea este totusi excelenta.
Vinegretea astfel preparata, cu untdelemn si suc de portocale, aromata cu usturoi si mustar, da salatei un gust deosebit.
Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
1 catel de usturoi, taiat in jumatate
1 lingurita de mustar iute
coaja rasa si sucul de la 1/2 portocala
1-2 linguri de ulei virgin de floarea-soarelui
220 g morcovi, curatati si taiati julienne
2 linguri de patrunjel, tocat
1 lingura de seminte de floarea-soarelui
cateva masline negre, curatate de samburi si feliate
sare
piper negru, proaspat macina
Instructiuni:
Se freaca bine un castron cu usturoi. Se lasa jumatatile de catel de usturoi in castron.
Se adauga in castron mustarul, plus coaja si sucul de portocala. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga treptat uleiul si se bate viguros, cu un tel in forma de para, pana ce se obtine o emulsie aurie. Se scoate usturoiul si se arunca.
Se adauga in sos morcovii, maslinele si trei sferturi din patrunjel. Se amesteca bine. Se presara apoi deasupra restul de patrunjel si semintele de floarea-soarelui si se serveste.
Sfaturi:
Salata se serveste fie ca atare, dar si ca garnitura, alaturi de un preparat cu carne.
Julienne este un termen francez care denumeste taietura in forma de bare subtiri 3 x 3 x 50 mm.
In Bucuresti untdelemn puteti cumpara de la Bacania Veche (12 lei/kg) si de la Piata Traian (15 lei/kg).
Hmmm, ce buna salatica…chiar azi am s-o incerc.
@lia: Spor! 🙂
Le-ai “juliennat” de mana? Nice job! 🙂
Gasesc ca e mai usor cu satarul chinezesc decat cu cutitul… desi ma mai lenevesc si folosesc gadget-ul special cand ma grabesc.
@FlyingRoo: Si eu “satarizez” destul de usor, mai ales in cazul legumelor cu textura ferma, cum este morcovul. 🙂 Am pe undeva si o mandolina, dar de obicei uit de ea.
Ma ”topesc ” dupa salate.
Multumesc mult, chiar la pranzul de astazi o pregatesc!
@incertitudini: Iti urez sa fie o reusita certa. 🙂
vinegreta este perfecta pentru morcov,acolo sucul de portocala isi face cel mai bine treba,impreuna cu restul!multumim de idee,eu sunt o “pacatoasa” care nu tine post,dar care adora salatele!:)
@alison: Ca mai toti bucatarii, si eu sunt pacatos in privinta asta. 🙂 Si eu ador salatele, lucru care se poate vedea si din structura retetelor publicate pe blog.