Salata de muguri de fasole

Este o reteta extrem de simpla, dar delicioasa, aromata si foarte hranitoare. In plus, ofera un contrast minunat de texturi si culori.
salata de muguri de fasole - Salata de muguri de fasole 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 3 minute
Ingrediente:
250 g muguri de fasole, din cutie
3 cepe verzi, taiate julienne
1-2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si taiati julienne
1 1/2 linguri de ulei de arahide
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 lingura de seminte de susan
1 lingurita de ulei brun de susan
frunze proaspete de coriandru sau patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok si se adauga ceapa verde si ardeii iuti. Se soteaza rapid (stir-fry) 1 minut, apoi se adauga sarea, zaharul si mugurii de fasole. Se amesteca si se continua inca 1 minut.
Intre timp, intr-o tigaita, se prajesc uscat, fara ulei, semintele de susan; dupa circa 30 de secunde, cand incep sa pocneasca, se iau de pe foc.
Se adauga in wok uleiul de susan si semintele de susan; se amesteca. Salata se poate servi imediat, fierbinte, sau se lasa sa se raceasca si se serveste rece.
Sfaturi:
Ulei de arahide se gaseste inhipermarketuri. Daca nu-l aveti la dispozitie, folositi ulei de floarea-soarelui refinat.
Ulei brun de susan se gaseste in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu. La nevoie se poate inlocui cu ulei de nuca presat la rece.
Zahar de trestie se gaseste in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu si magazinele de delicatese ca Bacania Veche si Ki-Life. Uneori se gaseste si in hipermarketuri.
Zaharul brun se gaseste in orice hipermarket.
Muguri de fasole mungo sau soia se gasesc ambalate in borcane sau cutii in orice hipermarket.

16 comentarii pe “Salata de muguri de fasole

  1. christy spune:

    eu am facut ieri reteta cu muguri dr fasole proaspeti am un magazin chinezesc la 5 minute de mine ce mi se pare scum este uleiul de arahide a iesit super.cred ca as da gata cateva fete cu aceasta reteta care nu mananca carne

    • Radu Popovici spune:

      @christy: Da, uleiul de arahide este vreo 18-20 lei/kg. Poate fi insa inlocuit cu ulei de floarea-soarelui. In definitiv este doar pentru prajit.
      In ce priveste fetele, poti incerca. Oricum, chiar daca gatitul nu va puncta decisiv, va conta la totalul punctajului. 🙂

  2. Elena Toma spune:

    Eu luam din Dragonul Rosu muguri proaspeti, de la sectorul de „prospaturi”. Si eu din comoditate n-am incercat decat o data, dar cred ca nu m-am uitat bine pe punga de fasole, era degerminata. Norocul a fost ca mi-a atras atentia cineva, ca altfel asteptam eu mult si bine. Poate totusi mai incerc, pentru ca sunt foarte buni si textura e deosebita. Dar asta nu inseamna ca n-o sa fac si asa cum ai sugerat, sunt curioasa si trebuie sa-mi satisfac aceasta curiozitate.

  3. dpp spune:

    mugurii de fasole mung sunt preferatii mei si se fac cel mai usor! In 2-3 zile, cu fasole mung cumparata din magazinul naturist (preferabil bio ca sa nu fie tratati contra germinatului – produsele la 1 kg cu o grafica indiana pe punga corespund) obtii intr-un vas de sticla niste muguri extraordinari! Deliciosi mai ales in supele crema si salate
    spor!

    • Radu Popovici spune:

      @dpp: Multumesc pentru sfat. Odata, probabil, voi incerca si eu. In afara de comoditate ma retine si faptul ca am cumparat odata muguri de fasole mung din Cora si nu mi-au placut. Mugurii astia sunt pe lista mea, dar este o lista atat de lunga…

  4. Iulian spune:

    Toate ingredientele se gasesc in magazine si……toate magazinele se afla la mai bine de 350 de km de mine :DDDDDD
    Reteta insa suna super bine. Multumim 🙂

  5. Mirela Stanescu spune:

    Pina acum nu am cumparat muguri de fasole, dar este o idee buna pentru aceste zile cand a inceput postul. O variatie la vechile sabloane. Multumesc pentru idee; sunt sigura ca va diferita la modul placut.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: Si eu am facut aceasta reteta tocmai fiindca mi s-a parut potrivita pentru vara si diferita de salatele noastre. Cum spunea mai sus si cristi-j, poti improviza la lista de ingrediente; orice cruditati, sau legume doar oparite scurt si racite imediat, pot fi folosite aici.

  6. cristi-j spune:

    aia sunt muguri din cutie/borcan ? nu stiu de care cumperi dar ce am cumparat eu (demult, de atunci nu mai cumpar, imi fac singur) arata mult diferit – in rau.
    cred ca n-ar fi rau sa pui un rand la instructiuni despre pregatirea mugurilor scosi din borcan (e un ingredient putin folosit) si sa subliniezi sa nu fie gatiti mult pentru ca altfel nu mai ofera nimic.
    banuiesc ca e o greseala, chiar porti sa imparti cantitatile astea la 4 portii ? eu n-as putea … hehehe
    chiar daca ar afecta putin aspectul eu as inlocui sarea cu sosul de soia. si chiar daca as strica qi-ul as pune cred si niste morcov taiat la fel … hahaha … iar pentru o salata mai consistenta si niste taitei de orez subtiri.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Mugurii sunt din borcan. Nu am vreo marca preferata, iau c egasedc; singurul lucru de spus ar fi ca prefer mugurii la borcan, caci pot sa-i vad. Nu stiu dece, chestia asta imi da mai multa siguranta. 🙂

      Am tot explicat cum se procedeaza cu mugurii, cred ca de minim 4-5 ori. M-am plictisit s-o mai fac si nici nu pot sa explic de fiecare data aceleasi lucruri. Oricum, oricine poate intreba daca are vreo nelamurire.

      Ai dreptate, sunt 2 portii; am corectat. Am o fisa de reteta deja completata cu 4 portii si, cand vin si adaug lista de ingrediente si instructiunile, mai uit sa o controlez.

      Sosul de soia coloreaza salata si nu o face prea bine. Mie nu-mi place cum iese, asa cum, uneori, otetul balsamic, desi foarte gustos, strica total o salata de culoare deschisa.

      Oricum, varianta originala a salatei este chiar aceasta; bineinteles, poti sa adaugi ce vrei la ea. Sunt, probabil, zeci de ingrediente care ar putea fi permutate.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Inca nu m-am adunat ca sa obtin singur muguri proaspeti… si nici nu cred ca voi reusi sa ma adun. Cei conservati mi se par OK, daca socotesc ca nu am nicio bataie de cap cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.