Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu Riso Scotti Danubio.

Acest tip de salate, pline de cubulete de legume colorate, mai sunt numite si “salate confetti”. Varianta mea este plina de gust, are aroma citrica si puncteaza bine la capitolul textura si aspect.
Orezul parboiled (sau parfiert) este ideal pentru salate, caci isi pastreaza boabele separate si intacte.
Salata de orez cu creveti

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
200 g orez Bob cu Bob, Long Grain Parboiled de la „Riso Scotti
3-4 cepe verzi, tocate
1 ceapa rosie mica, tocata
1 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete
1 ardei gras galben, curatat si taiat cubulete
2 rosii, curatate de seminte si taiate cubulete
1 catel de usturoi, taiat in jumatate
12 masline negre, feliate
patrunjel proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
12 creveti, decorticati (se pastreaza numai codita, daca se doreste)
3 linguri de ulei de orez „Riso Scotti”
1 portocala
1 lingurita de mustar iute
1/2 lingurita de zahar
frunze de patrunjel, pentru ornat
firisoare de coaja de portocala, pentru ornat

Instructiuni:
Se fierbe molcom orezul, timp de 12 minute (sau conform instructiunilor de pe ambalaj), intr-o oala, in apa putin sarata. Se scurge si se spala sub jet de apa rece, ca sa se raceasca.

Intre timp se curata portocala deasupra unui castron. Se taie coaja, apoi se taie printre membrane, ca sa se obtina feliute. Sucul scurs se strange in castron. Se freaca cu catelul de usturoi un castron mare de salata. Se oparesc 1 minut firisoarele de coaja de lamaie.

Se bat cu un tel, intr-un borcan, 1-2 linguri de suc de portocala cu 3 linguri de ulei, sare, piper, zahar si mustar, pana ce se obtine o emulsie aurie. Se pune dressing-ul deoparte, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.

Se sareaza si se pipereaza crevetii. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare. Se prajesc crevetii cate 1-2 minute pe fiecare parte, pana ce isi schimba culoarea si se fac roz. Se scot din tigaie si se transfera pe prosoape de hartie.

Se combina vegetalele in castronul frecat cu usturoi. Se toarna dressing-ul peste ele si se amesteca. Pe marginea castronului se asaza, alternativ, crevetii intregi si feliutele de portocala. Se orneaza salata cu frunze de patrunjel si coaja de portocale si se serveste.