Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Aceasta salata este simpla, gustoasa si deosebita de obisnuitele noastre salate. Mai are si avantajul ca poate refolosi orezul fiert, ramas de pe o zi pe alta.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
3 linguri de ulei de orez
2 lingurite de „arde-iute”
1 ceapa, tocata mărunt
1/2 linguriţă de zahăr
250 g orez „Riso Scotti” Parboiled
400 fond de pui
sare
60 ml oţet alb
300 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
170 g struguri fără seminţe (daca au seminte, se taie boabele in jumatate si se curata de seminte)
2 linguri de patrunjel proaspăt, tocat
3 linguri de amestec de seminţe (susan, in, floarea-soarelui, dovleac etc.)
frunze de patrunjel proaspete, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron 1 lingura de ulei cu sare, piper si „arde-iute”. Se combina mixtura cu cubuletele de carne si se lasa acestea la marinat minim 15 minute.

Într-o cratiţă mare se incing 2 linguri de ulei la foc mediu-mic. Se adauga ceapa şi zahăr şi se gatesc, amestecând frecvent 7 minute, sau până ce ceapa este fragedă.

Intre timp se incinge o tigaie si se adauga 1 lingura de ulei. Se soteaza carnea 3-4 minute, sau pana ce este facuta si rumenita dupa dorinta, amestecand ocazional, ca sa se gateasca uniform. Se pune carnea deoparte.

Se prajeste uscat, intr-o craticioara, amestecul de seminte, pana se rumeneste usor.

Se adauga orezul in cratita cu ceapa; se sareaza, se amesteca si se prajeste 1 minut. Se adauga fond, se amesteca bine, se da lichidul în clocot, se micşoreaza flacăra, se acopera cratiţa şi se fierbe molcom orezul 15-17 minute, conform indicatiilor de pe ambalaj, sau până ce este fraged. Se scurge lichidul în exces, daca este cazul.

Se bat într-un castron mare oţetul şi restul de ulei cu putina sare. Se adauga mixtura de orez în vas şi se amesteca folosind o furculiţă. Se adauga patrunjel tocat si se amesteca.

Se adauga puiul, strugurii şi mixtura de seminte; se amesteca totul cu grija. Se serveste salata imediat, sau rece, ornata cu frunze de patrunjel.