Am publicat anterior cateva retete in care orezul ramas din ziua anterioara, ca si diverse tipuri de carne, erau “reciclate” prin inglobarea in preparate ingenioase si gustoase. Toate acele variante au fost asiatice, cea mai reprezentativa dintre ele fiind cunoscuta nasi goreng.
Va propun mai jos o varianta simpla si rapida, care ar putea fi una dintre modalitatile noastre, romanesti, de a refolosi orezul. Reteta este innobilata cu somon afumat, dar se poate prepara practic cu orice fel de peste afumat. Nu va mai fi atat de fina la gust si aroma, dar va functiona mai mult decat satisfacator.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
250 g orez fiert si racit
140 g somon afumat, taiat fasiute subtiri
3 linguri de maioneza
6 masline negre, curatate de samburi si feliate
4 ridichi rosii, tocate
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
2 lingurite suc de lamaie
piper negru, proaspat macinat
marar proaspat, tocat
1 ridiche rosie, taiata rondele
frunze proaspete de marar, pentru servit
Instructiuni:
Se amesteca orezul cu maioneza, somon afumat, suc de lamaie, masline, ridichi tocate, marar tocat si ceapa verde. Se asezoneaza cu piper.
Se orneaza cu rondele de ridichi si se serveste.
Sfaturi:
In loc de maioneza puteti folosi un amestec de maioneza cu iaurt gros. Sosul va fi astfel mai usor.
Preparati maioneza adauagand si 1-2 lingurite de mustar. Plusul de gust acrisor-iute echilibreaza bine gustul bogat al maionezei.
Cred ca salata asta este teribil de buna. Combinatia de somon afumat cu masline imi place mult, desi amandoua ingredientele sunt sarate si ai zice ca nu prea se „pupa”. Cred ca merge la fel de bine si cu paste.
@toni: Si eu cred. 🙂
@Radu: Imi expira un mare borcan de 1 kil de ansoa in frigider 🙂
@mihai2206: Un kil de ansoa?! Nu cred ca am vazut vreodata asa ceva. Cred ca arata impresionant. Atunci, baga mare. 🙂
Buna solutia ta, am sa o tin minte.
@Radu: Ar merge si cu ansoa in loc de somonul afumat sau crezi ca e prea intens gustul? Multam.
@mihai2206: Somonul mi se pare mult mai fin, iar ansoa are gust prea puternic. Totusi, daca il toci marunt si il dispersezi bine in orez, trebuie sa mearga. Poti incerca si cu sproturi afumate, facute la Riga, bine scurse de ulei.
Foarte interesanta aceasta combinatie! O sa fac testul popularitatii, dar eu doar la mana a doua o sa stiu cum e, pentru ca nu e compatibila cu dieta. Nici macar acum, cand sunt la „mentinere”. Un weekend frumos!
@Elena: Multumesc, Elena, si tie si familiei tale la fel.