Niciodata nu cred ca am vazut leurda pe piata, atat de tarziu in luna aprilie – semn ca am avut o primavara rece si intarziata. Cum foarte multi dintre noi am ramas cu o multime de oua vopsite, cel putin asa mi s-a intamplat mie, m-am gandit sa va propun sa “reciclati” o parte dintre ele in aceasta salata de primavara.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
6 oua fierte tari, curatate de coaja si tocate grosier
cateva frunze de leurda intregi
cateva frunze de leurda, tocate
1/3 ardei iute rosu, tocat (optional)
sare
piper negru, proaspat macinat
12-15 masline negre
2 lingurite de mustar iute
2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 rosii, curatate de samburi si tocate marunt
8 cm bucata de castravete, curatat de coaja si seminte, tocat marunt

Instructiuni:
Se combina intr-un castronel, batandu-le cu un tel, mustarul cu ulei, sare si piper.
Se amesteca intr-un castron rosiile cu castravete, oua fierte, ardei iute (daca folositi), leurda tocata si masline. Se toarna peste ele sosul (vinegreta) preparat mai sus. Se amesteca bine. Se serveste salata la temperatura camerei, alaturi de vinul dvs. preferat.

Nota:
Este excelent ca in piete a inceput sa se vanda permanent leurda, atat cat tine sezonul ei. Imi aduc aminte, acum trei ani, cand am publicat primele mele retete cu leurda, se gasea foarte-foarte greu.
Totusi, nimic nu egaleaza leurda culeasa din padure. Poti alege frunzele mai tinere, a caror textura este mai frageda si mai putin fibroasa decat a frunzelor mature, care se aduc in piata. Gustul frunzelor tinere este, si el, mai placut, mai subtil, usturoiat intr-un mod mai discret si mai rafinat.