Salata de paste cu rosii, mozzarella si pere

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Salatele sunt, in opinia mea, cel mai versatil preparat. Cel mai adesea rapide si usor de preparat, folosind ingrediente extrem de diverse si de colorate, salatele sunt perfecte pentru zilele caniculare. Aceasta reteta de influenta mediteraneana se poate gati pentru un pranz usor, sau pentru cina. Serviti-o neaparat cu vinul potrivit si veti fi incantati.
Salata de paste cu rosii mozzarella si pere21 - Salata de paste cu rosii, mozzarella si pere 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
100 g farfalle
2 rosii coapte, taiate rondele
250 g branza mozzarella, taiata rondele
1 para galbena sau verde, curatata de cotor, dar cu coaja lasata, taiata felii subtiri
1 lingura de frunze proaspete de busuioc, tocate
1 lingura de seminte de pin
3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de mustar cu boabe
1/2 lingurita de zahar
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de boia iute
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se fierb pastele in apa cu multa sare (circa 2 lingurite de sare la fiecare litru de apa), conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente.
Se prajesc semintele de pin fara ulei, intr-o craticioara, pana se rumenesc putin.
Intre timp se prepara o vinegreta amestecand prin scuturare, intr-un borcan cu capac, uleiul, sucul de lamaie, busuiocul tocat, sarea, piperul, zaharul si mustarul. Se transfera jumatate din sos intr-un castron. Se scurg pastele si se adauga in castron. Se amesteca bine cu vinegreta si se lasa sa se raceasca.
Se aranjeaza pe o farfurie mare, intr-un cerc, rondelele de rosie si mozzarella si feliile de para, intercalate. Se stropesc cu restul de vinegreta. In mijloc se asaza pastele. Se presara deasupra semintele de pin si boiaua iute (peste rosii, branza si pere) si se orneaza cu frunze de busuioc (peste paste).
Nota:
Cantitatea de rosii, pere si branza mozzarella depinde de dimensiunea farfuriei pe care alegeti sa montati salata. Eu am folosit o farfurie destul de mare, dar nu atat de mare ca un platou, pentru 2 portii ca fel principal, sau 4 portii ca gustare.
Vinul Potrivit: Enira Rose 2011
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.

  1. Roxana spune:

    Semintele de pin sunt acelasi lucru cu mugurii de pin sau nuca de cedru, nu? 🙂
    Intreb pentru ca mi-am procurat cand am fost ultima data la Chisinau nuca de cedru, iar gustul mi se pare acelasi.
    Foarte faina salata si potrivita sezonului. Abia astept sa o incerc!

    • Radu Popovici spune:

      @Roxana: Denumirea de muguri de pin este gresita. Una sunt mugurii, alta semintele.
      Cu nuca de cedru ai dreptate. Li se mai spune si asa.

    • Radu Popovici spune:

      @Karaoke: Fulgii de ardei iute sunt un ingredientcare poate fi dozat dupa gustul fiecaruia; bineinteles ca poti renunta la ei daca nu iti place deloc gustul iute. Spor la gatit!

  2. Laura Pricop spune:

    Am facut reteta. Mi s-a parut excelenta. racoroasa, simplu de facut, gustoasa. Pastele merg minunat cu vinegreta iar semintele de pin vin sunt un topping de mare finete. Foarte gustoasa, felicitari!

  3. mihaelar63 spune:

    Incitanta combinatie !! Tentant pentru mine e amestecul pere+ busuioc + mustar + mozzarella .
    Radu am o rugaminte , Marti pe 17 merg la Roma pentru o saptamana , te-as ruga sa-mi spui cate ceva util un ,, pont ” legat de vizitarea orasului sau loc de luat masa , preparate de incercat . Orice informatie este binevenita . Iti multumesc anticipat .

    • Radu Popovici spune:

      @mihaelar63. A trecut ceva vreme de cand am fost eu acolo; cred ca am fost in 2007, inainte de a avea blogul si de incepe sa fiu cu adevarat preocupat de mancare. Stiu ca am mancat in cartierul unde locuiam, in Trastevere, la 5 minute de Vatican, dar nu mai tin minte unde exact erau si cum se numeau restaurantele.

  4. Cami spune:

    Perele nu se numara printre alimentele mele preferate atunci cand sunt in stare cruda. Le prefer tratate termic sub diverse forme. Pentru salata asta cum ar fi mai bine, sa aleg o varianta de pregatire termica a perelor, sau sa folosesc alte fructe? Stiu ca mai exista si posibilitatea sa incerc alta salata, dar am exclus-o pentru ca mi se pare foarte interesanta combunatia din farfurie si nu as vrea sa o evit doar pentru ca nu-mi plac perele. Este foarte potrivita pentru vremea calduroasa de acum si timpul de preparare este suficient de scurt. Ar fi o idee buna pentru masa de astazi, dar perele…

  5. Mirela Stanescu spune:

    O reteta tocmai buna pentru aceste zile caniculare in special
    (si nu numai), usor racoroasa datorita feliilor de rosie si para.

  6. cristi-j spune:

    un lucru as fi facut diferit, as fi taiat rosiile, branza si perele la dimensiuni mai mici, mai apropiate de paste pentru ca in mintea mea la salate nu ar trebui sa ai nevoie de cutit. si asa cum spui salatele sunt versatile deci aici se poate jongla putin cu fructul si semintele folosite.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Se poate jongla mult cu ingredientele la acest gen de salata. Se pot inlocui perele cu alte fructe, vinegreta cu alte sosuri, topping-ul, pastele cu gnocchi etc.

  7. simina spune:

    Imi place salata asta. Usoara, de vara, plina de gust. Tocmai am facut rost de un ulei de masline din Creta. mi l-au adus niste prieteni. Abia astept sa-l folosesc la salata asta. Multumesc pentru idee.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Cand gatesti retete mediteraneene, si in special salate, un ulei de masline de buna calitate este esential. Spor la gatit!

  8. memphis spune:

    Imi plac mult toate ingredientele. Combinatia este faina iar salata arata foarte bine. Singurul lucru care ma deranjeaza putin este chiffonada de busuioc din vinegreta. Poate ca ar fi trebuit ca busuiocul sa fie taiat mai marunt?

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Ai dreptate, busuiocul este taiat cam mare si nu mai arata asa bine odata ce a dat de acid. Cand mi-am dat seama, era deja prea tarziu; o sa tin minte asta pe viitor.

Dă-i un răspuns lui Dorina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.