Salata de portocale

Usoara, racoroasa, aromata si condimentata, aceasta salata plina de culoare este extrem de potrivita pe timp de vara. Este o reteta rapida si extrem de simpla, plina de culoare si de gust. As zice ca o puteti prezenta cu succes si musafirilor.
Salata de portocale

Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 minut
Ingrediente:
1 portocala mare
10 cm bucata de castravete
20 de masline negre, curatate de samburi si feliate
2 cepe verzi, taiate bucatele de 1 cm, pe diagonala
2 linguri de coriandru proaspat, macinat
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de seminte de chimion, macinate
firisoare subtiri de coaja de portocala, pentru ornat
Instructiuni:
Se decupeaza firisoare subtiri de coaja de portocala, cu ajutorul unui cutit special. Daca doriti se oparesc 1 minut aceste firisoare, in apa clocotita, apoi se racoresc sub jet de apa rece. Se scurg, se sterg cu prosoape de hartie si se pun deoparte.
Se taie, cu un cutit foarte ascutit, coaja portocalei, inclusiv membrana alba. Operatiunea se desfasoara deasupra unui castron, care sa capteze sucul. Se taie apoi printre membranele feliilor, obtinandu-se feliute fara pielita si fara seminte. Se storc membranele ramase in mana, apoi sucul se strecoara si se pune deoparte.
Se decojesc fasii din coaja verde a castravetelui, ca sa capete un aspect decorativ. Se taie castravetele in jumatate, pe lungime. Se scobesc semintele, cu o lingurita. Se feliaza jumatatile de castravete, ca sa se obtine felii subtiri, in forma de semiluna.
Se amesteca intr-un castron uleiul de masline cu suc de portocala, sare, piper, chimion si boia.
Se pun intr-un castron portocala, maslinele, castravetele, ceapa verde si coriandrul. Se toarna sosul peste vegetale si se amesteca bine. Se serveste salata ornata cu firisoare de coaja de portocala.
Substituenti:
Daca nu aveti chimion, folositi chimen; la fel, patrunjel pentru coriandru. Dsigur, gustul si aroma vor fi diferite, caci nicioata substituentii nu se compara cu ingredientele originale, dar reteta va functiona, iar salata va fi indeajuns de gustoasa si se aromata.
Eu am folosit masline negre pentru culoarea lor, dar puteti alege orice fel de masline preferati. la noi se gasesc masline grecesti si turcesti, nu si marocane, dar folositi fara probleme ceea ce aveti la indemana.


4 comentarii pe “Salata de portocale

  1. cristi-j spune:

    mereu mi-a placut combinatia de masline negre cu portocala sau ananas sau ardei gras rosu dulce ca un fruct ! asa ca e o salata pe gustul meu .
    desi imi place chimionul , nu stiu daca in cazul asta se potriveste in combinatie (din punctul meu de vedere , desigur) . iar chimenul chiar nu suna potrivit in mintea mea … hahaha
    si parca sucul de la portocala nu ajunge , ar merge cateva picaturi de suc de lamaie sau limeta la sfarsit . iar in loc de boia iute as pune cateva feliute de ardei iute rosu , e un gust mai proaspat .
    portia totusi mi se pare prea mica , ar merge alaturata cuiva … hehehe … cui ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Salata asta este o gustare usoara. Eu o mananc ca atare, de una singura. Nu zici tu rau, poate ca un pic de suc de lamaie ar da un „zing”gustului. Normal ca merge si un ardei iute, am preferat insa boia, caci mi se pare mie ca se „marita” mai bine cu chimionul si chimenul. Dar este chestie de gust personal. 🙂

  2. TeoBucatar spune:

    Imi place salata asta!Cutitul ala special este cumva o chestie finuta cu varful despica? Pentru ca imi plac mult firicelele de coaja si cred ca m-ar ajuta mult…

    • Radu Popovici spune:

      @Teo: Este un cutit care are in varf trei… bucle, ca sa le zic asa. Cu ele se racaie coaja si ies cate trei firisoare odata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.