Usoara, racoroasa, aromata si condimentata, aceasta salata plina de culoare este extrem de potrivita pe timp de vara. Este o reteta rapida si extrem de simpla, plina de culoare si de gust. As zice ca o puteti prezenta cu succes si musafirilor.
Salata de portocale

Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 minut

Ingrediente:
1 portocala mare
10 cm bucata de castravete
20 de masline negre, curatate de samburi si feliate
2 cepe verzi, taiate bucatele de 1 cm, pe diagonala
2 linguri de coriandru proaspat, macinat
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de seminte de chimion, macinate
firisoare subtiri de coaja de portocala, pentru ornat

Instructiuni:
Se decupeaza firisoare subtiri de coaja de portocala, cu ajutorul unui cutit special. Daca doriti se oparesc 1 minut aceste firisoare, in apa clocotita, apoi se racoresc sub jet de apa rece. Se scurg, se sterg cu prosoape de hartie si se pun deoparte.

Se taie, cu un cutit foarte ascutit, coaja portocalei, inclusiv membrana alba. Operatiunea se desfasoara deasupra unui castron, care sa capteze sucul. Se taie apoi printre membranele feliilor, obtinandu-se feliute fara pielita si fara seminte. Se storc membranele ramase in mana, apoi sucul se strecoara si se pune deoparte.

Se decojesc fasii din coaja verde a castravetelui, ca sa capete un aspect decorativ. Se taie castravetele in jumatate, pe lungime. Se scobesc semintele, cu o lingurita. Se feliaza jumatatile de castravete, ca sa se obtine felii subtiri, in forma de semiluna.

Se amesteca intr-un castron uleiul de masline cu suc de portocala, sare, piper, chimion si boia.

Se pun intr-un castron portocala, maslinele, castravetele, ceapa verde si coriandrul. Se toarna sosul peste vegetale si se amesteca bine. Se serveste salata ornata cu firisoare de coaja de portocala.

Substituenti:
Daca nu aveti chimion, folositi chimen; la fel, patrunjel pentru coriandru. Dsigur, gustul si aroma vor fi diferite, caci nicioata substituentii nu se compara cu ingredientele originale, dar reteta va functiona, iar salata va fi indeajuns de gustoasa si se aromata.

Eu am folosit masline negre pentru culoarea lor, dar puteti alege orice fel de masline preferati. la noi se gasesc masline grecesti si turcesti, nu si marocane, dar folositi fara probleme ceea ce aveti la indemana.