Cuscusul instant se prepara foarte rapid si usor, iar granulele sale raman fragede si pufoase, bob cu bob, ceea ce il face potrivit pentru o seama intreaga de preparate. Aceasta salata este usoara, echilibrata, cu un gust usor acrisor-picant, racoroasa si satioasa, potrivita zilelor calde de vara.
Bucatarie: tunisiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
200 g in piept de pui dezosat, fara piele
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
4/5 cana de cuscus instant, circa 135 g
1 – 1 1/4 cana cu fond de pui fierbinte
10 cm bucata de castravete
1/2 morcov, curatat si taiat bucatele
1/2 ardei gras portocaliu, curatat si taiat bucatele
1/2 rosie
1/2 ceapa rosie, tocata
2-3 linguri de miez de nuca
2 linguri de ulei de masline
2 lingurite de suc de lamaie
2 lingurite de harissa
o mana de frunze de coriandru (sau patrunjel), tocate
2 lingurite de seminte de chimion, macinate
2 lingurite de boia iute
firisoare de coaja de lamaie, pentru ornat
frunze de patrunjel, pentru ornat
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se incinge bine fondul de pui. Se pune cuscusul intr-un castron termorezistent si se adauga fondul fierbinte. Se amesteca bine si se lasa la inmuiat timp de 10 minute, pana ce cuscus-ul absoarbe lichidul.
Intre timp castravetele se taie in jumatate, pe lungime, se curata de seminte si se taie cubulete. Rosia se taie in jumatate, se curata de seminte si se taie cubulete.
Se prajeste miezul de nuca uscat, fara ulei, la fooc mic-mediu, pana se rumeneste usor.
Se bate carnea usor, ca sa se aplatizeze si sa fie de circa 5 mm grosime. Se unge cu 1/2 lingura de ulei de floarea-soarelui si se presara cu sare, jumatate din cantitatea de chimion si jumatate din boiaua iute.
Se incinge un gratar, sau o tigaie, la foc iute. Se unge cu 1/2 lingura de ulei de floarea-soarelui. Se frige carnea cate 3-4 minute pe fiecare parte pana ce este facuta si rumenita dupa dorinta. Se lasa la odihna 5 minute, pe un gratar, acoperita lejer cu folie metalica.
Se taie apoi fasiute subtiri sau cubulete.
Se afaneaza cuscus-ul cu o furculita. Se amesteca cu grija morcovul, nuca, ardeiul, castravetele, rosia, ceapa si cuscus-ul.
Se desface pasta harissa cu suc de lamaie, apoi se combina mixtura intr-un castronel cu ulei de masline, patrunjel tocat, restul de chimion si de boia. Se amesteca aceasta vinegreta cu mixtura de cuscus. Se gusta si se asezoneaza cu sare, piper si suc de lamaie, daca este nevoie.
Se servesc fasiutele de carne deasupra salatei, ornate cu firisoare de coaja de lamaie si frunze proaspete de patrunjel.
La fel de bine ar merge cu niste paste scurte.
Desi la instructiuni incepi cu castravetele, la ingrediente l-ai uitat.
Trebuie sa merg neaparat in Africa de nord pentru ca deocamdata nu am fost cucerit de cuscus … hahaha
@cristi-j: Nu se compara cu pastele sau orezul, bineinteles dupa gustul meu, dar merge din cand in cand, mai ales ca este un aliment foarte comod. Preferinta mea pentru paste si orez exista poate si din cauza faptului ca nu am incercat decat cuscus instant din supermarket. Sunt convins ca cel facut manual, desi cred ca mai poate fi gasit doar in comunitatile traditionale de nord-africani, sau chiar cel crud, pot oferi alta experienta. Un alt lucru pe lista de viitoare experimente.