Salata de pui cu fenicul

Dressing-ul poate fi preparat in avans (chiar cu 3 zile inainte) si adaugat la salata chiar inainte de a o servi. Aici, feniculul joaca rol atat de leguma (bulbul), cat si de condiment (frunzele, semintele intregi si semintele macinate).

 
Bucatarie: cipriota
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
3 linguri de ulei de masline extra virgin
30 g unt
2 piepti de pui (circa 700 g in total) dezosati, fara piele
1 bulb mare de fenicul (circa 500 g), feliat subtire
1 lingurita de seminte de fenicul, macinate
2 lingurite de seminte de fenicul, intregi
sare
piper negru, macinat
1/2 cana cu masline negre, curatate de samburi si taiate in patru
3 cepe verzi, tocate
2 portocale, curatate de coaja si membrane, feliile taiate apoi bucatele
1 cana cu frunze mixte de salata (salata verde, ruccola, radicchio, varza)
125 ml suc de portocale
2 linguri de otet de vin rosu
1/2 lingurita de zahar
frunze de fenicul, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala bine carnea si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se feliaza apoi subtire.
Se incing untul si 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga carnea, se asezoneaza cu sare, piper si fenicul macinat si se prajeste, amestecand, pana se rumeneste si se face frageda. Se scurge de ulei pe prosoape de hartie.

Intre timp, se prepara dressing-ul combinand intr-un castronel sucul de portocale, otetul, 2 linguri de ulei si zaharul. Se amesteca bine ingredientele pana ce se dizolva zaharul.

Se combina intr-un castron mare carnea cu feliile de bulb de fenicul, masline, ceapa verde, seminte de fenicul, bucatele de portocala si amestecul de frunze de salata. Se amesteca bine si se toarna dressing-ul peste ingrediente. Se amesteca din nou, se orneaza cu frunze de fenicul si se serveste imediat.


3 comentarii pe “Salata de pui cu fenicul

  1. Marius Delaepicentru spune:

    Cred că termenul de bulb e impropriu. Poate buchet/ fascicul/ sau chiar căpăţînă ar fi mai nimerite. Într-o carte de agricultură, editată prin 1978, am întîlnit feniculul de peţiol*) sub numele de fenicul de Florenţa.

    ——————
    *) există şi ţelină de peţiol. Peţiolul este mai fraged decît cel al ţelinei de rădăcină, iar aroma este mai slabă. Multe legume au fost ameliorate întru augmentarea peţiolului şi reducerea pungenţei. Scopul este, ca şi în cazul feniculului de Florenţa, obţinerea senzaţiei de… shari-shari (vroba nipponului). În special în Orient (China, Coreea, Japonia) există un soi de varză de peţiol, numită hakusai (leguma albă). Căpăţîna e lunguiaţă şi ceva mai albă. Aria frunzei este mică. În schimb, nervura principală este mult mai lată şi mai aplatisată decît la varza sferică. O altă legumă de peţiol, frecvent folosită în bucătăria chineză, se numeşte chin-gen-sai. În Japonia există o legumă de peţiol, rudă cu varza, şi, întocmai ca hakusai, numai bună de pus la murat. E numită diferit, în funcţie de loc. Soiul originar din Fukushima se numeşte nozawana, iar cel din Hiroshima, hiroshimana (leguma din Hiroshima).

  2. nikko spune:

    Buna, Radu! Reteta ta a venit la fix. Am tot vazut bulbi de fenicul prin magazine, dar nu stiam ce se poate face cu el. O sa incerc si eu reteta, neaparat. Am o intrebare: fenicului se poate folosi doar crud, ca in reteta ta, sau se poate si gati?

    • Radu Popovici spune:

      Bun venit, nikko!. Da, bulbul de fenicul se poate gati. Se poate trage la tigaie, frige pe gratar, fierbe etc. Cum calitatile lui principale sunt textura crocanta si aroma, timpii de gatit nu trebuie sa fie lungi. Nu am intalnit retete in care sa fie gatit indelung, si nici eu nu am incercat deocamdata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.