Dupa atatea posturi cu Lisabona, mi-am zis ca este timpul sa facem o pauza de gatit. Voi reveni maine cu zilele 5 si 6 ale sejurului la Lisabona.

Va propun o reteta simpla, rapida si extrem de gustoasa. Cheia retetei este combinatia de sos de stridii, vin de orez si ulei de susan, in care se marineaza carnea. Gustul este deosebit, complex si “rotund”, iar aroma de susan il completeaza de minune. Este o salata destul de satioasa, pe care o puteti servi ca antreu, dar si ca un fel principal usor.

Bucatarie: chinezeasca
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute plus odihna

Ingrediente:
1 piept de pui, circa 350 g
60 ml vin de orez, sau vin alb sec
1 lingura de suc de lamaie
4 linguri de sos de soia
4 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
1 lingura de sos de stridii
2-3 lingurite de zahar brun
50 g frunze tinere de spanac
30 g radacini de lotus murate, din cutie, taiate rondele
2 lingurite de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan
1 lingura de ulei de arahide, sau de floarea-soarelui

Instructiuni:
Se despica pieptul de pui in jumatate, pe orizontala. Se bat usor feliile de carne pana ce ating o grosime de maxim 5 mm.
Se amesteca intr-un castron mare vinul de orez cu sos de stridii, suc de lamaie, jumatate de sos de soia, zahar si jumatate din uleiul brun de susan. Se adauga feliile de carne, se amesteca bine cu marinada, se acopera castronul cu film alimentar si se lasa la marinat minim 30 de minute.

Se incinge o tigaie. Se adauga uleiul de arahide. Se scot feliile de carne din marinada, se scurg si se prajesc la foc mediu cate 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot pe un gratar, se acopera cu folie metalica si se lasa la odihna 5 minute.

Se transfera marinada intr-o craticioara, se adauga restul de sos de soia si ulei de susan, plus sucul lasat de carne in tigaie, si se fierbe mixtura 1-2 minute, amestecand ocazional, pana ce se ingroasa. Se ung cu ea feliile de carne lasate la odihna; restul se pune deoparte, pentru servit.

Intre timp se prajesc semintele de susan 1-2 minute, intr-o tigaita, la foc mediu, fara ulei, pana ce incep sa se rumeneasca.

Se taie feliile de carne feliute subtiri de 5 mm grosime. Se pun pe farfurie frunzele de spanac tanar. Peste ele se asaza ceapa verde si radacinile de lotus. Feliutele de carne se asaza alaturi. Se presara totul cu seminte de susan prajite si se stropeste cu marinada ramasa. Se serveste imediat.

Sfaturi:
Radacina de lotus se gaseste la magazinul naturist din Piata Amzei. Folosirea ei nu este obligatorie, o puteti inlocui cu orice vegetala alba si crocanta, proaspata sau din cutie: muguri de fasole, castane de apa, inimi de palnier, ridichi.
Frunzele de spanac tanar se pot inlocui cu varza taiata fideluta, amestec de frunze de salata, valeriana, bok choy etc.