Salata de raci cu avocado si rodie

Va propun o salata foarte decorativa, demna de a fi preparata si la mesele festive, dar care, pe langa aceasta calitate, este si extrem de gustoasa, rapida si foarte usor de preparat.
salata de raci cu avocado si rodie1 - Salata de raci cu avocado si rodie 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
100 g cozi de raci tineri conservate in saramura, bine scurse
1 avocado mediu
1 lingura de suc de limeta
3 linguri de iaurt gros
3 cepe verzi, tocate
2 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
3 linguri de seminte de rodie
1 lingurita de sos Tabasco
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se taie in jumatate avocado-ul si se scoate samburele. Cu o lingurita se scobeste miezul si se transfera intr-un castron. Se stropeste miezul de avocado cu suc de lamaie si se zdrobeste cu o furculita. Se pastreaza cochiliile de coaja de avocado.
Se adauga iaurt, sare, piper si sos Tabasco si se amesteca bine, pana ce se obtine o pasta semi-omogena.
Se adauga cozile de raci, ceapa verde, 3/4 din semintele de rosie si patrunjelul tocat si se mamesteca bine. Se umplu cele doua doua cochilii de coaja cu umplutura din castron. Se orneaza salata cu frunze proaspete de patrunjel si restul de seminte de rodie si se serveste imediat.
Sfaturi:
Atentie la avocado, caci miezul sau se oxideaza foarte rapid si capata o culoare neplacuta. Stropiti-l imediat cu suc de lamaie pentru a evita acest lucru.
Rodii se gasesc in supermarketuri si in unele dintre magazinele de legume-fructe mai mari.
Cozi de raci in saramura se gasesc rar; eu le-am luat de la magazinul grecesc din Piata Traian (Bucuresti).
Puteti inlocui cozile de raci cu cozi de creveti gatite, bucatele de file de peste gatit sau carne de pui gatita.

Un comentariu pe “Salata de raci cu avocado si rodie

  1. mihai2206 spune:

    @Radu: Am desfacut doar borcanelul ala de culoare rosu mai aprins, parca neetichetat si am folosit la niste chiftele si la o tocanita. Imi place mult la gust, dar ala cel putin e la limita tolerantei mele la iuteala… am pus cu mare delicatete. O sa imi ajunga ceva vreme 😛

  2. mihai2206 spune:

    @Radu: M-a sunat adineuri o prietena care lucreaza la Auchan sa imi spuna ca au adus azi raci vii. M-am gandit ca poate te intereseaza si pe tine 🙂

  3. mihai2206 spune:

    @Radu: A iesit gustos. Am incercat sa renunt la maioneza si in rest le-am potrivit dupa gust. Am gustat cam jumate pana a iesit cum trebuie 😛 Nu am avut nici rodie si nici avocado, din pacate. A trebuit sa ma descurc cu ce aveam in frigider

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Conteaza ca ai combinat ingrediente dupa cheful si stilul tau si ca ti-a facut placere experimentand. Asta este cel mai important lucru. 🙂

  4. mihai2206 spune:

    @Radu: Ei… Nu a fost mare inginerie. In primul rand mi i-a fiert si curatat mama, drept pt care a stat in bucatarie 3 ore si mi-a zis de dulce 😛 Apoi am luat eu coditele gata fierte si decorticate (din 2 traiste mari a iesit o farfurie mititica de carne) si le-am amestecat cu niste porumb, oua fierte si niste ceapa verde. Am facut un sos din iaurt, usturoi si un pic de sambal oelek si l-am amestecat acolo in maglavais. A iesit

  5. Corina spune:

    S-a mutat de langa mine, era un lant de pescarii. Nu stiu unde sunt acum. Se chema Fish Market no 1.
    Nu am mai dat peste ei de vreun an. Din pacate.

  6. memphis spune:

    @Radu: Arata foarte bine si pare si bine echilibrata ca gusturi si arome.
    @Corina: Si eu sunt interesat de pescarie. Pe unde este situata?

  7. Corina spune:

    Arata exceptional si cred ca e si foarte buna.
    Cat despre raci, pacat ca nu stiam reteta asta mai demult, cand se gaseau raci cati voiai pe la mare.
    Era si in Bucuresti o pescarie,chiar langa mine, fish market, unde gaseam raci proaspetii vii.
    Ii mancam insa simplu, scotand direct coada si muiand-o in otet cu usturoi.
    Ce puteam face acum cu cozile alea!

  8. mihai2206 spune:

    @Radu: Dulciurile de care pomenesti sunt prea dulci pentru gustul meu. Dar intre branzeturile alea o sa fiu ca gaina in berchet. Multumesc de sfaturi. Am sa merg negresit

    • Radu Popovici spune:

      @mihai: Este mai prudent asa, nu fiindca preturile ar fi mari (sunt modice), ci fiindca ar putea sa-ti placa multe chestii. Am uitat ca tie iti plac si prajiturile. Au kataifuri, sarailii, baclavale, halva. O gramada de branzeturi (iti recomand Graviera, este preferata mea), Feta in ulei de masline cu ardei iute, paste picante de branza, tot felul de pesti in ulei si saramura, rosii-uscate-la-soare etc.

    • Radu Popovici spune:

      @Mihai: iti recomand de la greci gogosarii umpluti cu branza, maslinele Kalamata si Amfissa, iaurtul grecesc si uleiul de masline din Creta. Daca nu au ulei cretan, merge si cel din Pelopones. 🙂

  9. mihai2206 spune:

    Dar nu ziceai intr-o postare mai veche ca s-a intamplat ceva cu magazinul ala si ca nu mai exista? Sau am retinut eu aiurea?

  10. mihai2206 spune:

    Eu nu am gasit niciodata cozi de homari sau de raci conservate. Am luat in schimb de cateva ori homari vii de la Metro si congelati cruzi de la Selgros. La preturi astronomice din pacate si unii si altii

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: La Piata Traian, la magazinul grecesc, au uneori cozi de „homari”, conservate in saramura. Ei le zic de homari, in alta parte le-am vazut numite cozi de raci… eu as zice ca sunt de raci. Pretul nu este mare si sunt OK, dar cred ca nu se compara cu racii proaspeti… sa nu mai vorbim de homarii proaspeti.

  11. cristi-j spune:

    din cate stiu eu , racii sunt sensibili la mediu si cum la noi in ultimii zeci de ani starea apelor s-a degradat continuu , s-a redus dramatic si numarul de raci . or mai fi dar oricum nu suntem in stare sa facem ceva pentru ei .
    chiar de curand imi povestea mama cum era cand era ea mica la balta din satul bunicilor care era plina de peste si raci . acum balta e o mizerie , s-a micsorat foarte mult iar pestii si racii au disparut demult .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ne-am batut joc de tot, am fost delasatori, lenesi si nepasatori si acum platim pretul corect. Am auzit si eu povesti despre raci, dar nu am vazut decat o singura data raci vii, in piata. Regret ca nu am luat atunci, am revenit dupa doua zile si apoi de alte cateva ori, dar nu mai aveau. Am impresia ca eu, unul, voi ramane doar cu povestile. 🙁

  12. mihai2206 spune:

    @Radu: Amaratii aia de raci ar trebui sa se produca singuri, fir-ar sa fie… Macar rosiile si usturoiul trebuie sa le faci ceva

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Poate se (re)produc singuri, dar nu-i mai culege nimeni… sau au ramas atat de putini ca nu mai ajung in magazine. Nu m-ar mira s-o fi uschit si ei din tara. 🙂 Apropo de cozile de homari, le-am vazut si eu pe piata. Am si cumparat si am facut salate cu ele ca, dupa un timp, sa vad acelasi produs, in alt magazin, etichetat „cozi de raci”. Le-am folosit in salata aceasta. Pretul era identic si nu prea mare. Inclin deci sa cred ca acele cozi de homari despre care am vorbit noi doi cu ceva timp in urma au fost, de fapt, de raci.

  13. mihai2206 spune:

    @Radu: Imi plac la nebunie racii. Din pacate nu am mai vazut de cand eram copil, cu exceptia unor chestii dubioase si ridicol de scumpe la Selgros pe care scria ca sunt de origine americana si ambalati in China. Era cat pe ce sa iau, dar m-a descurajat cand am vazut ca sunt deja gatiti si trebuie doar incalziti. Cred ca merge bine si cu carne din cozi de homari, care, ciudat, se gasesc mult mai usor, chiar si vii. Ce naiba se intampla in tara asta? Cand eram copil cumparam raci cu traista de la un nene care baga in lac un carlig de care atarna o bucata de carne alterata si o scotea plina de raci…

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Tara asta nu mai are demnitate si nici incredere in ea. Este prost condusa, poporul este needucat si suntem fara sira spinarii. Nu mai producem ceapa, usturoi si rosii, daramite raci. Le produc altii si ne iau banii. 🙁

  14. simina spune:

    Arata superb! O voi face si eu, dar cu creveti, caci raci nu am vazut si nici nu am mancat niciodata. Rodie am vazut pe piata, sper sa gasesc Se scot greu semintele de la ea?

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Pacat ca se gasesc atat de greu. O singura data am vazut raci proaspeti la vanzare si nici macar nu-mi mai aduc aminte unde.

  15. alison spune:

    chiar ai adunat aici crema preferintelor mele: ador ingredientele cit si decorul! este primul blog vizitat azi, se vede treba ca am inceput cu dreptul! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.