Aceasta reteta are si varianta video.

Aceasta reteta foloseste un condiment aproape necunoscut in Europa, si anume piper indonezian, sau piper lung (Piper longum). Surprinzator, in Bucuresti se gaseste, la magazinul chinezesc din complexul Dragonul Rosu 2, langa marea piata Europa.


Cei care nu au cum sa ajunga pe la Dragonul Rosu 2 nu trebuie sa fie dezamagiti, caci acest piper lung se poate inlocui cu piper negru, obisnuit. Folositi cam 1 1/4 lingurita de piper negru macinat plus 1/4 lingurita de zahar, in locul celor 2 lingurite de piper lung.
Mai mute amanunte despre piperul lung gasiti aici.
Piper lung (piper longum)

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 medalioane de rechin
2 lingurite de piper lung, macinat
sare
4 linguri de ulei
60 ml lapte de cocos
2 cm bucata de ghimbir, data prin razatoare
1 ardei iute mic, curatat de seminte si tocat marunt
1 grapefruit mic, curatat de coaja si membrana, miezul tocat
1 lingura de suc de grapefruit
1 limeta, sucul si coaja rasa de la
2 felii de pepene galben, miezul taiat cubulete
2 fire proaspete de menta
2 fire proaspete de patrunjel
1 lingura de seminte de susan
cateva frunze de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-un castron 1 lingura de ulei cu 1 1/2 lingurita de piper lung. Se adauga pestele si se amesteca bine. Se lasa la marinat minim 3 ore, in frigider.

Se combina coaja rasa si sucul de limeta cu suc de grapefruit, ghimbir, ardei iute, restul de piper lung si restul de ulei.
Intr-un castron separat se combina pepenele cu grapefruit, menta si patrunjel. Se prajesc 30 de secunde semintele de susan, intr-o tigaita, fara ulei.

Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare, se scot medalioanele de peste si se pun la prajit. Se sareaza si se prajesc cate 3 minute, pe fiecare fata. Se scot si se scurg pe prosoape de hartie.
Se stropeste mixtura de pepene cu amestecul de sucuri si condimente. Se amesteca bine. Se scoate salata pe un platou, iar peste ea se asaza bucatile de peste. Se presara deasupra semintele de susan si frunzele de menta.

Sfaturi:
La momentul in care am gatit reteta, nu aveam in casa decat pepene galben. Cred ca se obtine un efect coloristic mai bun si chiar un contrast de texturi mai interesant daca s-ar folosi pepene verde.