Salată de ruccola cu bacon şi sos Roquefort

Vă povestisem acum câteva zile despre sosul de brânză Roquefort pe care l-am găsit la Carrefour. L-am mai folosit la o reţetă foarte simplă şi rapidă, despre care cred că ar avea succes. Dacă găsiţi sosul pe piaţă, vă sfătuiesc să-l încercaţi; nu costă decât 7 lei şi are un gust excelent.
Salată de ruccola cu bacon şi sos Roquefort

Bucătărie: Retetele lui Radu
Dificultate: uşor
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 2 minute
Tip de gătit: 5 minute

Ingrediente:
200 g frunze de ruccola (eu am folosit un plic de la Salata Iceberg)
4 felii subţiri de bacon (circa 50 g în total)
1 cutie cu sos de brânză Roquefort (190 g)
ulei pentru prăjit

Instrucţiuni:
Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc feliile de bacon până ce sunt rumenite bine. Se scot cu o spumieră şi se scurg pe prosoape de hârtie. Se fărâmiţează apoi bucăţele, între degete, sau se toacă cu un cuţit.

Între timp, se încălzeşte cutia cu sos în bain-marie. Se aranjează frunzele de ruccola pe două farfurii.

Se toarnă sosul cald peste ruccola, iar deasupra se presară bucăţelele de bacon. Se serveşte salata imediat.

Sfaturi:
1. Se poate folosi orice fel de salată. Eu am ales ruccola din cauza gustului uşor astringent şi amărui care merge bine cu gustul uşor sărat al sosului de brânză.
2. Dacă nu găsiţi pe piaţă sosul, preparaţi-vă singuri unul. Folosiţi 50 g brânză albastră, pe care o topiţi în tigaie, la foc mic. Adăugaţi 1 lingură de vin alb şi amestecaţi. Când mixtura este încinsă, trageţi tigaia de pe foc şi adăugaţi 2-3 linguri de smântână şi amestecaţi bine. Asezonaţi cu piper alb. Sosul trebuie să fie destul de consistent, ca să adere la fundul unei linguri, dar îndeajuns de lichid ca să curgă. Dacă doriţi, puteţi adăuga, la sfârşit, şi 1 lingură cu verdeaţă tocată (tarhon, de pildă) pentru un plus de gust şi aromă.
3. Înainte de a turna sosul de branza peste salată, puteţi drege salata cu puţina vinegreta (cam 1 lingură la o porţie). Vinegreta o preparaţi amestecând 1 lingură de ulei de măsline cu 1 linguriţă de oţet balsamic, 1 linguriţă de suc de lămâie (sau de muştar), 1/4 linguriţă de zahăr şi puţină sare.


4 comentarii pe “Salată de ruccola cu bacon şi sos Roquefort

  1. mihai2206 spune:

    Cu prima ocazie cand voi ajunge in Carrefour am sa ma uit dupa el. Pe cel de casa din branza albastra, smantana si vin il stiam si eu… dar recunosc ca sunt lenes si nu ma invrednicesc prea des. Pe de alta parte, nu sunt nici fanul hypermarketurilor unde azi gasesti una si maine nu o mai gasesti si unde trebuie sa cutreieri printre stive de produse de proasta calitate ca sa ai bafta sa gasesti ceva ce iti trebuie.
    Sincer sa iti spun eu duc dorul unor mici magazine de cartier, unde nenea patronul chiar are interes sa vanda, are habar ce are in raft si daca e ceva ce nu are e dispus sa bata el en-gross-urile ca sa-ti gaseasca. Singurul loc in stilul asta pe care l-am mai gasit este Targul taranului roman, cu producatori adevarati cu mazeluri si branzeturi care chiar seamana cu ce scrie pe ele.
    Din pacate, cred ca aceste locuri sau mici magazine sunt pe cale de disparitie la noi, pierzand trist lupta cu hypermonstrii facuti mai mult sa ne nutreasca decat sa ne hraneasca.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Cam astea ar fi si dorintele mele. Le-am expus chiar in acest blog, aici. Eu mi-am cumparat sute de carti ca sa ma descurc printre ingrediente si cu cat citesc mai mult, cu atat am impresia ca stiu mai putin. Daca as gasi un astfel de magazin, al carui patron sa puna suflet si sa stie cu adevarat ce vinde, as fi fericit. L-am gasit la Paris, la Bruxelles, la Bangkok, numai la noi nu. Pe noi ne inghit supermarketurile si ne ingroapa sub ambalaje de alimente pre-procesate…
      Revenind la sosul nostru, este destul de bun si ne scuteste timp. Este de incercat.

  2. mihai2206 spune:

    Un sos similar eu cumpar dintr-un loc care, sunt sigur ca nu vrei sa stii ca exista pe lume – de la McDonald’s 🙂
    Ei il vand ca dressing de salata, la pliculete, iar mie mi s-a parut interesant la gust. Uneori il mai imbogatesc cu niste Roquefort ras.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Parca nu-mi vine sa cred ca la MCDonalds se vinde ceva cu branza Roquefort. Gusta-l si pe asta, luat de mine, caci sunt aproape sigur ca nu este acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.