Salata de ruccola cu bacon si sos Roquefort

Va povestisem acum cateva zile despre sosul de branza Roquefort pe care l-am gasit la Carrefour. L-am mai folosit la o reteta foarte simpla si rapida, despre care cred ca ar avea succes. Daca gasiti sosul pe piata, va sfatuiesc sa-l încercati; nu costa decat 7 lei si are un gust excelent.
Salata de ruccola cu bacon si sos Roquefort

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 2 minute
Tip de gatit: 5 minute

Ingrediente:
200 g frunze de ruccola (eu am folosit un plic de la Salata Iceberg)
4 felii subtiri de bacon (circa 50 g în total)
1 cutie cu sos de branza Roquefort (190 g)
ulei pentru prajit

Instructiuni:
Se încinge uleiul într-o tigaie si se prajesc feliile de bacon pana ce sunt rumenite bine. Se scot cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie. Se faramiteaza apoi bucatele, între degete, sau se toaca cu un cutit.

Între timp, se încalzeste cutia cu sos în bain-marie. Se aranjeaza frunzele de ruccola pe doua farfurii.

Se toarna sosul cald peste ruccola, iar deasupra se presara bucatelele de bacon. Se serveste salata imediat.

Sfaturi:
1. Se poate folosi orice fel de salata. Eu am ales ruccola din cauza gustului usor astringent si amarui care merge bine cu gustul usor sarat al sosului de branza.
2. Daca nu gasiti pe piata sosul, preparati-va singuri unul. Folositi 50 g branza albastra, pe care o topiti în tigaie, la foc mic. Adaugati 1 lingura de vin alb si amestecati. Cand mixtura este încinsa, trageti tigaia de pe foc si adaugati 2-3 linguri de smantana si amestecati bine. Asezonati cu piper alb. Sosul trebuie sa fie destul de consistent, ca sa adere la fundul unei linguri, dar îndeajuns de lichid ca sa curga. Daca doriti, puteti adauga, la sfarsit, si 1 lingura cu verdeata tocata (tarhon, de pilda) pentru un plus de gust si aroma.
3. Înainte de a turna sosul de branza peste salata, puteti drege salata cu putina vinegreta (cam 1 lingura la o portie). Vinegreta o preparati amestecand 1 lingura de ulei de masline cu 1 lingurita de otet balsamic, 1 lingurita de suc de lamaie (sau de mustar), 1/4 lingurita de zahar si putina sare.

4 comentarii pe “Salata de ruccola cu bacon si sos Roquefort

  1. mihai2206 spune:

    Cu prima ocazie cand voi ajunge in Carrefour am sa ma uit dupa el. Pe cel de casa din branza albastra, smantana si vin il stiam si eu… dar recunosc ca sunt lenes si nu ma invrednicesc prea des. Pe de alta parte, nu sunt nici fanul hypermarketurilor unde azi gasesti una si maine nu o mai gasesti si unde trebuie sa cutreieri printre stive de produse de proasta calitate ca sa ai bafta sa gasesti ceva ce iti trebuie.
    Sincer sa iti spun eu duc dorul unor mici magazine de cartier, unde nenea patronul chiar are interes sa vanda, are habar ce are in raft si daca e ceva ce nu are e dispus sa bata el en-gross-urile ca sa-ti gaseasca. Singurul loc in stilul asta pe care l-am mai gasit este Targul taranului roman, cu producatori adevarati cu mazeluri si branzeturi care chiar seamana cu ce scrie pe ele.
    Din pacate, cred ca aceste locuri sau mici magazine sunt pe cale de disparitie la noi, pierzand trist lupta cu hypermonstrii facuti mai mult sa ne nutreasca decat sa ne hraneasca.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Cam astea ar fi si dorintele mele. Le-am expus chiar in acest blog, aici. Eu mi-am cumparat sute de carti ca sa ma descurc printre ingrediente si cu cat citesc mai mult, cu atat am impresia ca stiu mai putin. Daca as gasi un astfel de magazin, al carui patron sa puna suflet si sa stie cu adevarat ce vinde, as fi fericit. L-am gasit la Paris, la Bruxelles, la Bangkok, numai la noi nu. Pe noi ne inghit supermarketurile si ne ingroapa sub ambalaje de alimente pre-procesate…
      Revenind la sosul nostru, este destul de bun si ne scuteste timp. Este de incercat.

  2. mihai2206 spune:

    Un sos similar eu cumpar dintr-un loc care, sunt sigur ca nu vrei sa stii ca exista pe lume – de la McDonald’s 🙂
    Ei il vand ca dressing de salata, la pliculete, iar mie mi s-a parut interesant la gust. Uneori il mai imbogatesc cu niste Roquefort ras.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Parca nu-mi vine sa cred ca la MCDonalds se vinde ceva cu branza Roquefort. Gusta-l si pe asta, luat de mine, caci sunt aproape sigur ca nu este acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.