Vă povestisem acum câteva zile despre sosul de brânză Roquefort pe care l-am găsit la Carrefour. L-am mai folosit la o reţetă foarte simplă şi rapidă, despre care cred că ar avea succes. Dacă găsiţi sosul pe piaţă, vă sfătuiesc să-l încercaţi; nu costă decât 7 lei şi are un gust excelent.
Salată de ruccola cu bacon şi sos Roquefort

Bucătărie: Retetele lui Radu
Dificultate: uşor
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 2 minute
Tip de gătit: 5 minute

Ingrediente:
200 g frunze de ruccola (eu am folosit un plic de la Salata Iceberg)
4 felii subţiri de bacon (circa 50 g în total)
1 cutie cu sos de brânză Roquefort (190 g)
ulei pentru prăjit

Instrucţiuni:
Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc feliile de bacon până ce sunt rumenite bine. Se scot cu o spumieră şi se scurg pe prosoape de hârtie. Se fărâmiţează apoi bucăţele, între degete, sau se toacă cu un cuţit.

Între timp, se încălzeşte cutia cu sos în bain-marie. Se aranjează frunzele de ruccola pe două farfurii.

Se toarnă sosul cald peste ruccola, iar deasupra se presară bucăţelele de bacon. Se serveşte salata imediat.

Sfaturi:
1. Se poate folosi orice fel de salată. Eu am ales ruccola din cauza gustului uşor astringent şi amărui care merge bine cu gustul uşor sărat al sosului de brânză.
2. Dacă nu găsiţi pe piaţă sosul, preparaţi-vă singuri unul. Folosiţi 50 g brânză albastră, pe care o topiţi în tigaie, la foc mic. Adăugaţi 1 lingură de vin alb şi amestecaţi. Când mixtura este încinsă, trageţi tigaia de pe foc şi adăugaţi 2-3 linguri de smântână şi amestecaţi bine. Asezonaţi cu piper alb. Sosul trebuie să fie destul de consistent, ca să adere la fundul unei linguri, dar îndeajuns de lichid ca să curgă. Dacă doriţi, puteţi adăuga, la sfârşit, şi 1 lingură cu verdeaţă tocată (tarhon, de pildă) pentru un plus de gust şi aromă.
3. Înainte de a turna sosul de branza peste salată, puteţi drege salata cu puţina vinegreta (cam 1 lingură la o porţie). Vinegreta o preparaţi amestecând 1 lingură de ulei de măsline cu 1 linguriţă de oţet balsamic, 1 linguriţă de suc de lămâie (sau de muştar), 1/4 linguriţă de zahăr şi puţină sare.