Iata o reteta foarte simpla, rapida si decorativa, care se bazeaza pe contrastul de arome, texturi si culori ale ingredientelor. Salata este excelenta ca gustare, pranz usor sau cina.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
100 g bacon, tocat
75 g frunze proaspete de rucola
2 portocale
semintele de la 1/2 rodie
50 g mieji de nuca, tocati grosier
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de mustar de Dijon
1 lingurita de coaja rasa de portocala
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se prajeste baconul intr-o tigaie, fara ulei, pana se rumeneste si se face crocant. Se scoate si se scurge pe prosoape de hartie.
Se prajeste uscat, fara ulei, miezul de nuca timp de 1-2 minute, la foc mediu, pana incepe sa se rumeneasca si sa dezvolte aroma.
Intre timp se rade coaja portocalelor. Se tine portocala deasupra unui castron si se decupeaza coaja, inclusiv membrana alba si amaruie. Cu un cutit ascutit se taie feliile, printre membrane. Se arunca samburii.
Se prepara vinegreta amestecand cu mustar sucul de portocala colectat in castron. Se adauga treptat uleiul, amestecand bine pana se obtine o emulsie aurie. Se sareaza si se pipereaza, se adauga coaja rasa de portocala si se amesteca din nou. Se pune deoparte 5 minute, ca sa se amesteca aromele.
Se combina intr-un castron rucola cu feliile de portocala si miezul de nuca. Se stropeste cu vinegreta si se amesteca bine. Se presara cu seminte de rodie si bacon si se serveste.
Sfaturi:
Rucola are un gust usor amarui, care se potriveste bine cu cel acrisor-dulce al rodiei si cu cel acrisor-picant al vinegretei. Este unul dintre ingredientele cheie ale retetei.
Totusi, daca nu aveti la indemana rucola, o puteti substitui cu frunze tinere de spanac, valeriana sau chiar cu salata verde rupta bucatele. Gustul salatei va fi diferit, dar veti obtine o varianta delicioasa.
Incercati o varianta de reteta in care adaugati si cateva rondele de ceapa rosie, taiata subtire.
Cei care tin post si vegetarienii pot renunta la baconul prajit, marind in consecinta cantitatea de nuca.
offfff Doamne! Numai salate asa aratoase faci? Ce bine arata asa colorata, parca este vie. 🙂
@Daniela: Da, s-o mananci, nu alta! 🙂
Arata exceptional de bine si cred ca aceasta combinatie de bacon cu nuca, suc de portocale si rodie este dementiala. Voi incerca reteta neaparat. 🙂
@laura: M-ar bucura sa incerci reteta si sa-mi spui ce parere ti-a facut. 🙂
minunat si primavaratic!
@Zazuza: Vine, vine primavara… 🙂