Aceasta reteta are si varianta video.
Salata este interesanta, cu ingrediente neasteptate, plina de culoare, gust si aroma. Este usor de preparat, potrivindu-se cu zilele caniculare cand ne-am dori sa fim cat mai putin in preajma aragazului.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
100 g bacon, tocat
75-100 g frunze proaspete de spanac tanar
2 portocale
semintele de la 1/2 rodie
50 g mieji de nuca
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1-2 lingurite de mustar iute
1 lingurita de coaja rasa de portocala
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se prajeste uscat, fara ulei, miezul de nuca timp de 1-2 minute, la foc mediu, pana incepe sa se rumeneasca si sa dezvolte aroma. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se proceseaza scurt cu un blender.
Se prajeste baconul intr-o tigaie, fara ulei, pana se rumeneste si se face crocant. Se scoate si se scurge pe prosoape de hartie.
Intre timp se rade coaja portocalelor. Se tine portocala deasupra unui castron si se decupeaza coaja, inclusiv membrana alba si amaruie. Cu un cutit ascutit se taie feliile, printre membrane. Se arunca samburii.
Se prepara vinegreta amestecand cu mustar sucul de portocala colectat in castron, ulei, sare si piper, scuturandu-le intr-un borcan cu capac ermetic. Se adauga coaja rasa de portocala si se amesteca din nou. Se pune deoparte 5 minute, ca sa se amestece aromele.
Se combina intr-un castron spanacul cu feliile de portocala si miezul de nuca. Se stropeste cu vinegreta si se amesteca bine. Se presara cu seminte de rodie si bacon si se serveste.
Chiar arata bine, voi incerca si eu aceasta combinatie, mersi Radu de reteta.
@felix: Spor la gatit! 🙂
Rezultatul este super, pacat ca nu pot manca ca are portocale si nu am voie o perioada dar cand imi va trece cu siguranta imi voi face aceasta reteta.
@Daniela: Da, cred ca nun ai de ales: trebuie sa astepti putin. Reteta se cam bazeaza pe portocale. 🙂
Foarte aromata si fina!*****
Probabil ca si cu rucola ar fi buna, dar la noi rucola este intotdeauna asociata cu sumac.
Ritmul in care traim…este un continuu stress…mai si gresim…ha ha ha…
@Mihaela: Rucola este asociata cu sumac doar daca vorbin despre Orientul Apropiat. Italienii, spaniolii, portughezii, grecii o asociaza altfel. 🙂
Mi se pare mie sau spui la inceputul retetei de vreo doua ori rucola in loc de rodie? 🙂 Mi-a placut reteta.
@simina: Asa este, nu ti se pare. In “focul luptei” mai vorbeste gura fara mine. Culmea este ca n-au remarcat nici operatorii si nici cei de la montaj si, uite asa, a scapat in materialul finit. Scuze. 🙁
Am mai vazut salata asta undeva si mi-o imagine cu baza de salata verde,preferata mea…
@Teo: Foarte posibil. Si eu am mai multe variante ale ei. In ce priveste salata verde, eu m-am cam plictisit de ea. Mi se par si mai gustoase si mai interesante, coloristic vorbind si ca forme, spanacul si valeriana. Sunt, ce-i drept, mult mai scumpe. 🙁