Salata de taitei cu ierburi proaspete

Taiteii de orez se gatesc extrem de repede si de simplu si sunt foarte potriviti ca sa formeze baza unei salate in care restul ingredientelor aduc aroma si gust. Taiteii fac salata satioasa, ii dau substanta si greutate, si preiau bine gustul dressing-ului.
Salata de taitei cu ierburi proaspete - Salata de taitei cu ierburi proaspete 1 - Retetele lui Radu
Salata aceasta se poate servi ca gustare, ca fel de sine statator la un pranz usor sau la o cina de vara, sau ca insotitor de nadejde al unui stir-fry pe baza de pui, peste sau fructe de mare.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 3 minute
Ingrediente:
10 cm bucata de castravete
1 morcov mic, curatat
125 g taitei de orez subtiri
2-3 frunze de laptuca, rupte bucatele
50 g germeni proaspeti de orice fel
2 linguri de cepsoara (chives), taiata bucatele
o mana de frunze proaspete (busuioc, menta, coriandru)
2 lingurite de seminte de susan, prajite
2 linguri de alune, pisate grosier
5 cm bucata de ghimbir, feliata subtire si taiata firisoare
1/2 lingura de suc de limeta
2 linguri de sos nuoc cham, pentru servit
feliute de limeta, pentru servit
Instructiuni:
Se taie castravetele si morcovul felii cat mai subtiri posibil, pe lungime. Acestea se taie, tot pe lungime, fasiute cat mai subtiri.
Se da in clocot o oala cu apa. Se adauga taiteii si se gatesc 3 minute, sau pana ce sunt al dente. Se scurg si se racoresc sub jet de apa rece; se scurg din nou.
Se amesteca intr-un castron laptuca, morcovul, ghimbirul, castravetele si ierburile. Se adauga taiteii, semintele de susan si se stropeste totul cu suc de limeta si sos nuoc cham. Se amesteca. Se presara salata cu alune si se serveste alaturi de cateva feliute de lamaie.
Nota:
Cum nu am muguri de fasole facuti in casa, iar de cei din conserva, sunt prea flescaiti pentru gustul meu, am inceput sa ma feresc de ei; am cumparat pentru aceasta reteta niste germeni de creson. Din pacate, nici acestia nu au fost prea grozavi, nici ca aspext, nici ca gust.
Daca aveti la indemana germeni proaspeti de fasole mung sau soia, opariti-i 30 de secunde, apoi racoriti-i in apa rece ca gheata, scurgeti-i si folositi-i in reteta.
Reteta aceasta este vietnameza doar partial, nu din alta cauza decat cea a resurselor locale. Menta vietnameza, bucuiocul asiatic si chiar coriandrul si cepsoara asiatice au alt aspect, gust si aroma decat cele folosite de mine.
In plus, vietnamezii foloisesc mai des, pentru acest tip de retete, taiteii subtiri, stil vermicelli, pe care ii numesc „bun”.
Oricum, m-am impacat demult cu gandul ca autenticitatea trebuie sa vina pe locul doi, dupa gust si aroma, iar la acest capitol reteta puncteaza destul de bine.
Eu am folosit un sos nuoc cham mai picant; am adaugat la unul standard vreo doua lingurite dintr-o pasta de ardei iute pe care am obtinut-o jucandu-ma in bucatarie acum cateva zile. Mi-a placut mult ce a iesit.
Din nou, din pacate, la Carrefour cepsoara („chives” in engleza) se vinde sub denumirea eronata „chivas”. Chestia asta ma enerveaza atat de tare incat am ajuns s-o iau personal.

8 comentarii pe “Salata de taitei cu ierburi proaspete

  1. cristi-j spune:

    S-ar putea sa fie vorba de conditiile de crestere si de faptul ca era proaspat. De exemplu cel crescut de mine pe balcon e diferit de cel crescut in gradina la tara, acela e mai inalt, mai puternic, mai verde si are frunze mai mari.
    Oricum, nici unul nici altul nu se ofileste asa usor ca cel din comertul nostru si e o mare placere sa intinzi mana pe geam si sa iei cateva frunze pe care sa le arunci in farfurie.

    Adica cei de la Carrefour cred ca le stiu pe toate ? hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Lasa-ma cu chivasul asta, ca si asa sunt nervos. Oare imi trec nervii bine daca beau un Chives vechi de 12 ani? Tre’ sa incerc asta. 🙂

  2. cristi-j spune:

    „Nota” mi se pare grozava. Te-am batut de multe ori la cap in aceasta privinta asa ca nu pot fi decat multumit … hahaha … Multumesc.

    Despre celelalte ai dreptate dar in privinta coriandrului nu e asa. Coriandrul in Asia, peste tot unde am fost si cu cine am vorbit, e la fel ca aici. Exista totusi in Vietnam, in bucataria vietnameza dar nu numai, o planta (nu e inrudita) care e uneori numita coriandru vietnamez, alteori menta vietnameza sau frunze de laksa. Nu e acelasi lucru nici cu coriandrul nici cu menta si nici nu arata la fel.

    Daca o iei personal, ce ai de gand sa faci in aceasta privinta ? hahaha …
    (Parca mai era cineva care in comentarii lua foarte personal cepsoara si denumirea ei in romaneste, mai tii minte ? … hahaha)

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu am lucrat in Thailanda cu un coriandru, cel putin asta mi s-a spus ca este si chiar si semana la forma frunzelor, foarte diferit de ce este la noi. Mult mai puternic, mai mare, mai vartos, mai verde. Inca nu sunt lamurit daca era vreo varianta de coriandru, sau o planta inrudita.
      Asta de la noi se ofileste si daca doar il privesti; nu am nicio placere sa lucrez cu el.

      In ce priveste cepsoara, chiar nu stiu ce sa fac; stiu, din experienta indelungata, ca pe cei care cred ca le stiu pe toate nu reusesti sa-i lamuresti cu binele.

      Da, mai era pe aici un personaj care se incapatana sa sustina o prostie, fara sa verifice vreun dictionar sau enciclopedie. Nici pe el nu am reusit sa-l lamuresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.