Taiteii de orez se gatesc extrem de repede si de simplu si sunt foarte potriviti ca sa formeze baza unei salate in care restul ingredientelor aduc aroma si gust. Taiteii fac salata satioasa, ii dau substanta si greutate, si preiau bine gustul dressing-ului.

Salata aceasta se poate servi ca gustare, ca fel de sine statator la un pranz usor sau la o cina de vara, sau ca insotitor de nadejde al unui stir-fry pe baza de pui, peste sau fructe de mare.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 3 minute

Ingrediente:
10 cm bucata de castravete
1 morcov mic, curatat
125 g taitei de orez subtiri
2-3 frunze de laptuca, rupte bucatele
50 g germeni proaspeti de orice fel
2 linguri de cepsoara (chives), taiata bucatele
o mana de frunze proaspete (busuioc, menta, coriandru)
2 lingurite de seminte de susan, prajite
2 linguri de alune, pisate grosier
5 cm bucata de ghimbir, feliata subtire si taiata firisoare
1/2 lingura de suc de limeta
2 linguri de sos nuoc cham, pentru servit
feliute de limeta, pentru servit

Instructiuni:
Se taie castravetele si morcovul felii cat mai subtiri posibil, pe lungime. Acestea se taie, tot pe lungime, fasiute cat mai subtiri.

Se da in clocot o oala cu apa. Se adauga taiteii si se gatesc 3 minute, sau pana ce sunt al dente. Se scurg si se racoresc sub jet de apa rece; se scurg din nou.

Se amesteca intr-un castron laptuca, morcovul, ghimbirul, castravetele si ierburile. Se adauga taiteii, semintele de susan si se stropeste totul cu suc de limeta si sos nuoc cham. Se amesteca. Se presara salata cu alune si se serveste alaturi de cateva feliute de lamaie.

Nota:
Cum nu am muguri de fasole facuti in casa, iar de cei din conserva, sunt prea flescaiti pentru gustul meu, am inceput sa ma feresc de ei; am cumparat pentru aceasta reteta niste germeni de creson. Din pacate, nici acestia nu au fost prea grozavi, nici ca aspext, nici ca gust.
Daca aveti la indemana germeni proaspeti de fasole mung sau soia, opariti-i 30 de secunde, apoi racoriti-i in apa rece ca gheata, scurgeti-i si folositi-i in reteta.

Reteta aceasta este vietnameza doar partial, nu din alta cauza decat cea a resurselor locale. Menta vietnameza, bucuiocul asiatic si chiar coriandrul si cepsoara asiatice au alt aspect, gust si aroma decat cele folosite de mine.
In plus, vietnamezii foloisesc mai des, pentru acest tip de retete, taiteii subtiri, stil vermicelli, pe care ii numesc „bun”.
Oricum, m-am impacat demult cu gandul ca autenticitatea trebuie sa vina pe locul doi, dupa gust si aroma, iar la acest capitol reteta puncteaza destul de bine.

Eu am folosit un sos nuoc cham mai picant; am adaugat la unul standard vreo doua lingurite dintr-o pasta de ardei iute pe care am obtinut-o jucandu-ma in bucatarie acum cateva zile. Mi-a placut mult ce a iesit.

Din nou, din pacate, la Carrefour cepsoara („chives” in engleza) se vinde sub denumirea eronata „chivas”. Chestia asta ma enerveaza atat de tare incat am ajuns s-o iau personal.