Mi-am zis sa facem un week-end japonez, asa ca va prezint si astazi o reteta din bucataria nipona.
Reteta de astazi este de evidenta inspiratie chinezeasca, lucru demonstrat si de ingredientele folosite (sos de soia, vin de orez, ceapa verde, susan, sos de stridii). Rezultatul final este extrem de gustos, iar salata poate figura cu cinste in meniul oferit musafirilor mai simandicosi.


Bucatarie: japoneza
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
4 fileuri de vitel (sau de vita), circa 800 g in total
6 linguri de vin de orez (sau sake, ori vin alb sec)
1 lingura suc de limeta
4 linguri de sos de stridii
4 cepe verzi, taiate rondele
6 linguri de sos de soia light
2 linguri de zahar brun
1 1/2 lingura de ulei brun de susan
200 g de salata verde, taiata fideluta
200 g muguri de fasole din cutie, bine scursi
2 lingurite de seminte de susan, prajite

Instructiuni:
Se bat feliile de carne cu ciocanul de snitele pana ce ating o grosime de maxim 5 mm. Se amesteca intr-un castron mare vinul de orez cu sos de stridii, suc de limeta, 3 linguri de sos de soia, zahar si 1 lingura de ulei de susan. Se adauga feliile de carne, se amesteca bine cu marinada, se acopera castronul cu film alimentar si se pune in frigider, la marinat, peste noapte.

Se incinge grill-ul cuptorului la maxim. Se scot feliile de carne din marinada, se scurg si se asaza, in asa fel incat sa nu se atinga, pe o tava de copt, captusita cu folie metalica. Se frig sub grill, cate 4-5 minute pe fiecare parte (functie de cat de bine preferati sa fie facuta). Se scot apoi din tava, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa 5-10 minute la odihna, intr-un loc cald.

Se transfera marinada intr-o craticioara, se adauga sucul lasat de carne in tava de copt si se fierbe mixtura 3-4 minute, amestecand ocazional, pana ce se ingroasa. Se ung cu ea feliile de carne lasate la odihna; restul de marinada se pune deoparte, pentru servit.

Se amesteca restul de sos de soia cu uleiul de susan ramas si cu mugurii de fasole. Se imparte apoi salata verde si ceapa intre 4 farfurii individuale. Se prajesc semintele de susan 30-40 de secunde, intr-o tigaita, la foc mic-mediu, fara ulei, pana ce incep sa se rumeneasca.

Se taie feliile de carne feliute subtiri de 5 mm grosime. Se impart feliutele de carne si mixtura de muguri de fasole soia intre cele 4 farfurii. Se presara semintele de susan prajite. Se stropeste totul cu marinada ramasa si se serveste imediat.