Salata de vita cu susan

Mi-am zis sa facem un week-end japonez, asa ca va prezint si astazi o reteta din bucataria nipona.
Reteta de astazi este de evidenta inspiratie chinezeasca, lucru demonstrat si de ingredientele folosite (sos de soia, vin de orez, ceapa verde, susan, sos de stridii). Rezultatul final este extrem de gustos, iar salata poate figura cu cinste in meniul oferit musafirilor mai simandicosi.
salata de vita cu susan - Salata de vita cu susan 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: japoneza
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
4 fileuri de vitel (sau de vita), circa 800 g in total
6 linguri de vin de orez (sau sake, ori vin alb sec)
1 lingura suc de limeta
4 linguri de sos de stridii
4 cepe verzi, taiate rondele
6 linguri de sos de soia light
2 linguri de zahar brun
1 1/2 lingura de ulei brun de susan
200 g de salata verde, taiata fideluta
200 g muguri de fasole din cutie, bine scursi
2 lingurite de seminte de susan, prajite

Instructiuni:
Se bat feliile de carne cu ciocanul de snitele pana ce ating o grosime de maxim 5 mm. Se amesteca intr-un castron mare vinul de orez cu sos de stridii, suc de limeta, 3 linguri de sos de soia, zahar si 1 lingura de ulei de susan. Se adauga feliile de carne, se amesteca bine cu marinada, se acopera castronul cu film alimentar si se pune in frigider, la marinat, peste noapte.

Se incinge grill-ul cuptorului la maxim. Se scot feliile de carne din marinada, se scurg si se asaza, in asa fel incat sa nu se atinga, pe o tava de copt, captusita cu folie metalica. Se frig sub grill, cate 4-5 minute pe fiecare parte (functie de cat de bine preferati sa fie facuta). Se scot apoi din tava, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa 5-10 minute la odihna, intr-un loc cald.

Citeste si articolul →   Peste en papillote

Se transfera marinada intr-o craticioara, se adauga sucul lasat de carne in tava de copt si se fierbe mixtura 3-4 minute, amestecand ocazional, pana ce se ingroasa. Se ung cu ea feliile de carne lasate la odihna; restul de marinada se pune deoparte, pentru servit.

Se amesteca restul de sos de soia cu uleiul de susan ramas si cu mugurii de fasole. Se imparte apoi salata verde si ceapa intre 4 farfurii individuale. Se prajesc semintele de susan 30-40 de secunde, intr-o tigaita, la foc mic-mediu, fara ulei, pana ce incep sa se rumeneasca.

Se taie feliile de carne feliute subtiri de 5 mm grosime. Se impart feliutele de carne si mixtura de muguri de fasole soia intre cele 4 farfurii. Se presara semintele de susan prajite. Se stropeste totul cu marinada ramasa si se serveste imediat.

Un comentariu pe “Salata de vita cu susan

  1. Mirela Stanescu spune:

    Yami, Yami, Yami… dupa ingrediente cam banuiesc despre ce este vorba; deja mi s-au aprins beculetele sa caut uleiurile si vinul de orez ca sa pun in practica !!! Multumesc pentru inca o reteta delicioasa.

  2. Elena Toma spune:

    Propunerile pe care le-ai facut cu privire la un meniu de Paste mai altfel, le-am analizat si am ajuns la concluzia ca sunt niste idei minunate. Cred ca reteta de biryani cu carne de miel sau pui si salata (fara branza) ar fi niste alternative potrivite. Multumesc.

  3. Lucia din Arad spune:

    Katy, sa stii ca ai dreptate, chiar sant o gospodina!!!! da, si intr-adevar ar fi indicat la bucatarie sa lucrez cu capul acoperit (pt.igiena), si sa mai stii ca am calculatorul meu …oricand si …la orice ora, si-mi place sa fiu si BINE informata.
    Radu, te rog ,o reteta „buna” ca de obicei, pentru a face carnea de vita, cat mai frageda!! multumesc anticipat.

  4. simina spune:

    In timp ce voi discutati, eu am facut reteta… cu piept de pui in loc de carne de vitel, ca asta am avut in casa si n-am mai avut chef sa ies la cumparaturi. Am marinat carnea doar 1 ora, dar a iesit de nota 10! Sosul este excelent! Am inceput sa ma indragostesc de uleiul de susan. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Marcel: Mda, n-ar fi rau. Eu sunt vinovat, ar fi trebuit sa ignor anumite comentarii si totul s-ar fi oprit mult mai devreme. 😐 Scuze, haideti sa revenim la obiectul de activitate al blogului.

  5. memphis spune:

    Hai ca asta chiar este o chestie tare. Am ras cu lacrimi. Ca sa particip si eu la discutie, desi nu are legatura cu reteta de mai sus (apropo, am gatit ceva asemanator si este intr-adevar grozava!), pot propune conceptul de gospodin cu basca? Nu cred ca-mi sta bine cu batic! 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Iti respect opinia, este treaba ta, dar eu vreau sa fiu gospodin cu boneta. Este mai „trendy”. Chiar acum imi calc una ( ca orice gospodin harnic); trebuie sa fiu prezentabil, cine stie cine mai apare pe blog. 🙂

  6. toni spune:

    Radu, zau asa, ar trebui sa apreciezi ca doamna in chestiune se cloneaza ca sa-ti umple blogul de comentarii! 🙂 Trebuie sa remarci ca eu nu m-am dat drept japonez cand ti-am multumit in limba lor…

  7. Ada spune:

    degraba ma duc sa-mi caut un batic, hi hi hi, vreau si eu sa fiu goaspodina cu batic 🙂 e plin net-ul de frustrati da’ io imi imaginam ca pe zona de gastro nu sunt interesati, e nevoie si de nitica cultura pt asa ceva.
    @katy: cat trebuie sa coste baticul la categoria „gospodina cu batic”?, de la suma respectiva in sus, in ce categorie se poate intra? e totuna daca e de la bazar sau de la Hermes? si daca e de la Hermes, merita, oare, sa-l tin pe cap cand dunstuiesc ceapa, ca tot nu-l remarca nimeni 🙁
    Scuza-ma Radu, dar nu m-am putut abtine, m-am distrat copios cu cititoarea „3 in 1” 🙂

  8. andra spune:

    Se pare ca avem intr-adevar un caz special aici. O persoana cu trei identitati, sau trei biete tinere care n-au avut bani decat pentru un singur computer? De, poate sunt in plina criza.
    Radu, esti sigur ca cele trei gratii au si „idei”? Am citit comentariile lor si nu mi s-a parut.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Pentru o „gospodina” este cam iritabila. Esti sigura ca nu te supara, cumva, baticul? 🙂 Si eu am facut greseala sa le citesc „comentariile”, iar singura idee cu care m-am ales este selectia. O voi aplica.
      A, era sa uit. De fapt, gratiile nu sunt trei, ci patru. O uitasem pe… Lili. O persoana ce „comenteaza” sub patru identitati. Nu-i asa ca traim intr-o gradina mare?

  9. katy spune:

    Lucica n-ai inteles sensul cuvintelor si de invidie nici vorba.
    Tu cred ca esti o gospodina cu batic pe cap si te mai lasa din cand in cand copilul sa scrii pe blog ca sa fiu intradevar rautacioasa.

    • Radu Popovici spune:

      Laura… pardon, Alexia… ba nu, Katy… na, ca am ajuns sa va confund. Si cum sa nu va confund cand scrieti la fel, aveti aceleasi idei si acelasi IP? Poate aveti de lucru in alta parte si sunteti retinute, fara vreun motiv aparent, pe acest blog. Nu ne suparam daca va retrageti. Doar nu sunteti „gospodine cu batic pe cap”!? Poate chiar aveti o viata personala extrem de incitanta (daca nu trei!?).

  10. Lucia din Arad spune:

    katy!!! esti rea!!! cititori suntem multi, daca nu comentam nu inseamna ca Radu nu are cititori!!! cred ca te „roade ” invidia!!! Radu vine mereu cu cate ceva nou!!! daca ai si tu vreo reteta…..posteaz-o !!!!

    • Radu Popovici spune:

      @Lucia din Arad: Buna! Iti multumesc ca-mi iei apararea, desi astfel de comentarii ar trebui ignorate. Ideea de a face o selectie nu este rea de loc. Stiu eu mai bine ca oricine cati cititori am, iar remarcile celor care se afla in treaba ma distreaza. Cavarana trece mai departe, isi vede de drumul ei… Insusi faptul ca au inceput sa apara pe blog tot felul de „persoane” demonstreaza ca blogul a ajuns sa aiba destui cititori. Este insa loc si de mai bine. 🙂

  11. Elena Toma spune:

    Mda, dar tocmai pentru ca este alt fel de carne sunt atat de tentata de aceasta combinatie. Sigur nu sunt de lepadat, dar dupa „hot and sour” cu pui sau tofu…
    A, voiam sa adresez o rugaminte, sa solicit un sfat de la tine: ce ai propune tu pentru o masa de Paste care sa nu dea peste cap traditia, dar sa fie si altceva?

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Peste oua vopsite si cozonac nu ai cum sari, dar poti gati mielul altfel (poate in stil biryani, sau frigarui marinate in prealabil), plus poti face o salata de cruditati mai deosebita (poate iti place exemplul acesta). Poti face si o pasca „bogata”, cu straturi alternate: nuca aromata cu apa de trandafiri, branza de vaci cu stafide etc.

  12. Elena Toma spune:

    Hm, inca o reteta la care nu am nimic de omis, se potriveste perfect la dieta si la care voi visa pana o s-o pot prepara. Sa vedem cum e cu fileurile de vitel, ca pe la mine numai vita din aia batrana gasesc. Va trebui sa atac un hipermarket… dar e la ghici. Nu au intotdeauna carne de vitel. Cea mai noua eticheta este „tineret bovin” si ma apuca plansul cand o vad, pentru ca este… orice numai tanar nu! Am o reteta de familie cu morcovi si carne de vitel si am zis sa achizitionez acest „tineret bovin” si a fost… dezastru! O duminica placuta langa familia ta!

    • Radu Popovici spune:

      Nu te crampona de carnea de vita, poti folosi si muschi de porc, sau piept de pui. Daca folosesti porc / pui o poti frige direct in tigaie, dupa ce o marinezi. Eu am facut toate aceste variante, o prefer pe cea cu vita, dar nici celelalte nu sunt de lepadat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.