Acest tip de salate este unul des intalnit, in diverse variante, in toate bucatariile din Asia de sud-est. Sunt foarte gustoase, picant-acrisoare, cu o aroma specifica, data de uleiul brun de susan.
Preparatul se poate servi ca gustare sau ca fel principal, si merge bine cu bere sau cu un vin alb sau rose, aromat si robust.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute + odihna
Ingrediente:
600 g antricot de vita
60 ml de vin de orez
1 1/2 linguri de suc de limeta
2 lingurite de pasta de curry rosu
3 linguri de sos de stridii
1 lingura de pasta de tamarin
3 linguri de sos de soia light
3 linguri de sos de peste
1 1/2 linguri de zahar brun
2 linguri de ulei de arahide
1 lingura de ulei de susan
1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1 ardei gras galben, taiat fasiute subtiri
10 cm bucata de castravete, taiata fasiute subtiri
400 g taitei de orez
2 linguri de seminte de susan
germeni de ceapa (sau alti germeni decorativi), pentru ornat (optional)
cateva frunze de coriandru proaspat, pentru servit
felii de limeta, pentru servit
Instructiuni:
Se bat feliile de carne cu ciocanul de snitele pana ce ating o grosime de circa 5 mm.
Se desface pasta de curry cu vinul de orez, amestecandu-le bine intr-un castronel.
Se amesteca intr-un castron mare mixtura de vin de orez si pasta de curry cu sos de stridii, suc de limeta, 1 lingura de sos de soia, zahar, sos de peste, pasta de tamarin si 1/2 lingura de ulei de susan. Se adauga feliile de carne, se amesteca bine cu marinada, se acopera castronul cu film alimentar si se pune in frigider, la marinat, peste noapte (sau macar 3-4 ore).
Se incinge grill-ul cuptorului la maxim. Se scot feliile de carne din marinada, se scurg si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza, in asa fel incat sa nu se atinga intre ele, pe o tava de copt, captusita cu folie metalica. Se frig sub grill, cate 3-4 minute pe fiecare parte (functie de cat de bine preferati sa fie facuta). Se scot apoi din tava, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa 5 minute la odihna, intr-un loc cald.
Se transfera marinada intr-o craticioara, se adauga sucul lasat de carne in tava si se fierbe mixtura 4-5 minute, amestecand ocazional, pana ce se ingroasa. Se ung cu ea feliile de carne lasate la odihna; restul de marinada se pune deoparte, pentru servit.
Se inmoaie taiteii in apa clocotita, timp de 3 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg bine.
Se amesteca restul de sos de soia cu uleiul de susan ramas, cu ulei de arahide, castravete, ardei gras si taitei. Se prajesc semintele de susan circa 30-40 de secunde, intr-o tigaita, la foc mic-mediu, fara ulei, pana ce incep sa se rumeneasca.
Se taie feliile de carne feliute subtiri de 5 mm grosime. Se impart feliutele de carne si mixtura de taitei intre cele 4 farfurii. Se presara semintele de susan prajite. Se stropeste totul cu marinada ramasa si se serveste imediat.
Eu mi-as dori cateva chestii in plus : ghimbir si usturoi ras pentru marinada/dressing ; ceapa verde ; arahide sau caju ; muguri de fasole/soia in loc de germeni de ceapa ; mai mult coriandru verde ; taitei de orez din cei subtiri.
Dar variante sunt o multime, ai avea material de retete o luna intreaga doar cu astfel de salate.
@cristi-j: Ghimbir si usturoi nu am adaugat, caci marinada continea pasta de curry care, la randul ei, este indeajuns de condimentata si de iute.
Nu am folosit germeni de soia/mung fiindca nu am decat din cutie si au inceput sa mi se para din ce in ce mai neatragatori. In ultima vreme chiar am renuntat complet la ei.
Germenii de ceapa sunt doar pentru decor, adica un ingredient optional, nu un substitut pentru cei de fasole.
Asa este, variantele sunt destule.
buna radu ce bine arata trebuie sa fie ff gustoasa scuzama data trecuta am uitat sa pun o litera si tiam trimis mesaj de 2 ori am facut piept la gratar cu pimenton si ciuperci a fost fff bun si mai am multe de incercat o zi buna sa ai
@ely: O litera lipsa nu este o problema. 🙂
Spor la incercari!