Acest tip de salate este unul des intalnit, in diverse variante, in toate bucatariile din Asia de sud-est. Sunt foarte gustoase, picant-acrisoare, cu o aroma specifica, data de uleiul brun de susan.

Preparatul se poate servi ca gustare sau ca fel principal, si merge bine cu bere sau cu un vin alb sau rose, aromat si robust.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute + odihna

Ingrediente:
600 g antricot de vita
60 ml de vin de orez
1 1/2 linguri de suc de limeta
2 lingurite de pasta de curry rosu
3 linguri de sos de stridii
1 lingura de pasta de tamarin
3 linguri de sos de soia light
3 linguri de sos de peste
1 1/2 linguri de zahar brun
2 linguri de ulei de arahide
1 lingura de ulei de susan
1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1 ardei gras galben, taiat fasiute subtiri
10 cm bucata de castravete, taiata fasiute subtiri
400 g taitei de orez
2 linguri de seminte de susan
germeni de ceapa (sau alti germeni decorativi), pentru ornat (optional)
cateva frunze de coriandru proaspat, pentru servit
felii de limeta, pentru servit

Instructiuni:
Se bat feliile de carne cu ciocanul de snitele pana ce ating o grosime de circa 5 mm.
Se desface pasta de curry cu vinul de orez, amestecandu-le bine intr-un castronel.
Se amesteca intr-un castron mare mixtura de vin de orez si pasta de curry cu sos de stridii, suc de limeta, 1 lingura de sos de soia, zahar, sos de peste, pasta de tamarin si 1/2 lingura de ulei de susan. Se adauga feliile de carne, se amesteca bine cu marinada, se acopera castronul cu film alimentar si se pune in frigider, la marinat, peste noapte (sau macar 3-4 ore).

Se incinge grill-ul cuptorului la maxim. Se scot feliile de carne din marinada, se scurg si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza, in asa fel incat sa nu se atinga intre ele, pe o tava de copt, captusita cu folie metalica. Se frig sub grill, cate 3-4 minute pe fiecare parte (functie de cat de bine preferati sa fie facuta). Se scot apoi din tava, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa 5 minute la odihna, intr-un loc cald.

Se transfera marinada intr-o craticioara, se adauga sucul lasat de carne in tava si se fierbe mixtura 4-5 minute, amestecand ocazional, pana ce se ingroasa. Se ung cu ea feliile de carne lasate la odihna; restul de marinada se pune deoparte, pentru servit.

Se inmoaie taiteii in apa clocotita, timp de 3 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg bine.

Se amesteca restul de sos de soia cu uleiul de susan ramas, cu ulei de arahide, castravete, ardei gras si taitei. Se prajesc semintele de susan circa 30-40 de secunde, intr-o tigaita, la foc mic-mediu, fara ulei, pana ce incep sa se rumeneasca.

Se taie feliile de carne feliute subtiri de 5 mm grosime. Se impart feliutele de carne si mixtura de taitei intre cele 4 farfurii. Se presara semintele de susan prajite. Se stropeste totul cu marinada ramasa si se serveste imediat.