Salata Fattoush

Fattoush (fattush, fatush, fattouche) este o salata originara din Levant ce apartine unei familii de preparate numite “fatta”, ce contin ca ingredient de baza paine veche de cateva zile. Salata Fattoush contine bucati de lipie (paine de tip “pitta”) si diferite legume si frunzoase.
Salata Fattoush
Gatesc de ceva timp aceasta salata, in diferite variante, si mi-am dat seama ca este, ca multe alte preparate de altfel, mai curand o stare de spirit decat o lista de ingrediente si de instructiuni. Asa ca va prezint o varianta frumos colorata, gustoasa si ofertanta in ce priveste texturile; exista vreo 4-5 texturi diferite, de la foarte fraged la foarte crocant.

  • Bucatarie: libaneza
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 10 minute + odihna
  • Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

200 g amestec de frunze de salata, de diferite forme si culori
200 g varza alba, tocata
1 rosie mare, curatata de seminte si tocata
1 ardei gras rosu, tocat
1 ardei gras galben, tocat
10 cm bucata de castravete, cu coaja, curatat de seminte si tocat
2 cepe verzi, tocate
1 ceapa rosie mica, tocata
1 legatura de patrunjel, tocata
1/2 legatura de menta, tocata
2 lipii libaneze
2 linguri de suc de lamaie
5 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de zahar
2-3 linguri de sumac

Instructiuni:

Se incinge cuptorul la 150 °C.

Se taie lipiile, cu o foarfeca, patratele cu latura de 2 cm. Se separa cele doua fete ale lipiei si se coc patratelele astfel obtinute 10 minute, pe o tava de copt. Se combina intre timp, intr-un castron, 1 lingura de ulei, putina sare si jumatate din cantitatea de sumac. Se ung patratelele de paine cu aceasta mixtura.

Citeste si articolul →   Merele imparatului

Se combina intr-un borcan cu capac 4 linguri de ulei de masline cu suc de lamaie, sare, piper si zahar. Se scutura borcanul, ca ingredientele sa se amestece. Se lasa borcanul inchis, circa 10 minute, ca aromele sa se amestece.

Intre timp se combina intr-un castron mare laptuca, varza, ceapa verde si cea rosie, ardeii grasi, castravetele, patrunjelul si menta.

Chiar inainte de a servi salata, se adauga in castron patratelele de lipie crocante si dressing-ul. Se amesteca bine si se serveste imediat, presarat cu restul de sumac si ornat cu frunze peoaspete de menta.

Sfaturi:

Sumac se gaseste in magazine de delicatese, ca Bacania Veche si Ki-Life.

Ca varianta posibila, daca nu aveti sumac, presarati lipia si salata cu un amestec sa coaja rasa de lamaie si boia dulce.
Lipii libaneze se gasesc in orice supermarket mare.

14 comentarii pe “Salata Fattoush

    • Radu Popovici spune:

      @Claudia: Este o salata Ok, pe care o face deosebita adausul de lipie crocanta si condimentata. Important este sa si folosesti un ulei de masline extra virgin, de cat mai buna calitate.

  1. TeoBucatar spune:

    Imi plac texturile diferite intr-o mancare. E ca si cum ai avea un punct de sprijin in cele crocante. Arata grozav salata, insa eu sunt pe departe de a le termina pe cele romanesti. 🙂

  2. Mihaela Abu El Shaikh spune:

    Ai realizat foarte bine” spiritul ” acestei salate de paine;si arata foarte apetisanta!*****
    Este si foarte satioasa, fiind aproape nelipsita de la mesele din Ramadan.
    Am mancat la restaurantul libanez de la Le Meridien Amman o salata fattoush care avea in compozitie si boabe de rodie acrisoara si mi-a placut foarte mult; iti sugerez sa incerci si aceasta varianta cand o vei mai face si daca ai la dispozitie rodie acrisoara.Ii da o aroma aparte si un plus de aspect.
    O zi buna!

    • Radu Popovici spune:

      @Mihaela: Stiu de varianta cu rodie, am fi facut-o in trecut. Cand am facut salata pentru blognu am avut in casa rodie, din pacate. Poate data viitoare. 🙂

  3. memphis spune:

    Salata asta poate suferi o gramada de variante. Se poate umbla nu doar la amestecul de legume ci si la vinegreta si chiar la asezonarea bucatelelor de lipie. Poti obtine un numar infinit de variante… dupa starea de spirit. 😀

  4. Yoyo spune:

    Imi place cum ti-a iesit salata. Este plina de culoare si iti vine sa o maninci din ochi! Nu cred ca am mai vazut vreo varianta cu varza si imi place ideea fiindca imi place mult si varza. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Aspectul este determinant la o salata. Exista niste principii dupa care se compun salatele si unul dintre scopuri este obtinerea unui aspect deosebit. Si mie imi place varza… mai bine zis imi placea, caci nu sunt deloc multumit de ceea ce se gaseste in piete si supermarketuri. Cred ca o sa dau o raita prin curtile oamenilor…

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Pana la urma, gatitul in sine este o stare de spirit. Si cand il faci cu mare placere, si cand devine corvoada. Am vazut nu o data cum acelasi bucatar, cu aceeasi reteta si aceleasi ingrediente, poate reusi capodopere, sau preparate banale, caci uneori lipseste acea picatura de inspiratie, dragoste, stare de spirit… nici nu stiu cum sa-i spun. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.