Fattoush (fattush, fatush, fattouche) este o salata originara din Levant ce apartine unei familii de preparate numite “fatta”, ce contin ca ingredient de baza paine veche de cateva zile. Salata Fattoush contine bucati de lipie (paine de tip “pitta”) si diferite legume si frunzoase.
Salata Fattoush

Gatesc de ceva timp aceasta salata, in diferite variante, si mi-am dat seama ca este, ca multe alte preparate de altfel, mai curand o stare de spirit decat o lista de ingrediente si de instructiuni. Asa ca va prezint o varianta frumos colorata, gustoasa si ofertanta in ce priveste texturile; exista vreo 4-5 texturi diferite, de la foarte fraged la foarte crocant.

Bucatarie: libaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + odihna
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
200 g amestec de frunze de salata, de diferite forme si culori
200 g varza alba, tocata
1 rosie mare, curatata de seminte si tocata
1 ardei gras rosu, tocat
1 ardei gras galben, tocat
10 cm bucata de castravete, cu coaja, curatat de seminte si tocat
2 cepe verzi, tocate
1 ceapa rosie mica, tocata
1 legatura de patrunjel, tocata
1/2 legatura de menta, tocata
2 lipii libaneze
2 linguri de suc de lamaie
5 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de zahar
2-3 linguri de sumac

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 150 °C.
Se taie lipiile, cu o foarfeca, patratele cu latura de 2 cm. Se separa cele doua fete ale lipiei si se coc patratelele astfel obtinute 10 minute, pe o tava de copt. Se combina intre timp, intr-un castron, 1 lingura de ulei, putina sare si jumatate din cantitatea de sumac. Se ung patratelele de paine cu aceasta mixtura.

Se combina intr-un borcan cu capac 4 linguri de ulei de masline cu suc de lamaie, sare, piper si zahar. Se scutura borcanul, ca ingredientele sa se amestece. Se lasa borcanul inchis, circa 10 minute, ca aromele sa se amestece.

Intre timp se combina intr-un castron mare laptuca, varza, ceapa verde si cea rosie, ardeii grasi, castravetele, patrunjelul si menta.
Chiar inainte de a servi salata, se adauga in castron patratelele de lipie crocante si dressing-ul. Se amesteca bine si se serveste imediat, presarat cu restul de sumac si ornat cu frunze peoaspete de menta.

Sfaturi:
Sumac se gaseste in magazine de delicatese, ca Bacania Veche si Ki-Life.

Ca varianta posibila, daca nu aveti sumac, presarati lipia si salata cu un amestec sa coaja rasa de lamaie si boia dulce.

Lipii libaneze se gasesc in orice supermarket mare.