Salata Olivier

Exista multe versiuni ele retetei inventate de francezul Lucien Olivier, in jurul anului 1860, pe cand era bucatar-sef al celebrului restaurant moscovit Hermitage. Salata de boeuf este si ea o varianta derivata din salata Olivier.


Ca o parere strict personala, desi imi place foarte mult salata de boeuf, cred ca salata Olivier este mai rafinata, mai spectaculoasa si cu un gust mai complex si mai interesant.

Bucatarie: ruseasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de gatit: 0
Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:
150 g piept de pui dezosat, fara piele, fiert si taiat cubulete mici
6 creveti medii, decorticati, fierti si taiati cubulete
cativa creveti intregi, decorticati si fierti, pentru ornat
2 cartofi medii, curatati, fierti si taiati cubulete mici
2 castraveciori murati, taiati cubulete
100 g boabe de mazare fierte
50 g radacina de telina, fiarta si taiata cubulete
2 morcovi mici, fierti si taiati cubulete
2 oua fierte tari, taiate cubulete
2 oua fierte tari, taiate rondele, pentru ornat
1 lingura de capere, bine scurse
1/2 cana cu maioneza
1/4 cana cu smantana groasa (sau iaurt)
1 lingura de mustar iute
2 lingurite de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia iute
8-10 masline negre, curatate de samburi si taiate in jumatate
4 fire de marar proaspat, tocate marunt
fire de marar proaspat, pentru ornat
cateva masline intregi, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare carnea de pui cu creveti, cartofi, morcovi, telina, mazare, castraveciori, oua, masline si capere.

In alt castron se amesteca maioneza cu smantana, mustar, suc de lamaie, sare, piper si marar. Se toarna aceasta mixtura in castronul cu carne si legume si se amesteca bine. Se racesta salata.

Citeste si articolul →   Cacik - Supa rece de castraveti cu iaurt

Se pune salata pe un platou, se orneaza cu rondele de ou, creveti intregi, masline si fire de marar. Se presara cu boia si se serveste.

Sfaturi:
Este preferabil ca pieptul de pui si legumele (cu exceptia cartofilor, care se fierb in coaja, cu adaus de sare) sa se fiarba impreuna. Eu am mai adaugat 1 cubulet de concentrat de supa de pui (am considerat ca pieptul de pui singur nu are indeajuns de mult gust), verdeturi si o ceapa mica, taiata in sferturi.
Supa de pui cu taitei
Am scurs lichidul, am aruncat ceapa si verdeturile si am tocat restul ingredientelor. Am pus apoi din nou supa pe foc si am adaugat niste taitei, pe care i-am fiert rapid. Am servit supa ornata cu cateva frunze de patrunjel, presarata cu piper negru, proaspat macinat.


7 comentarii pe “Salata Olivier

  1. Jacktel spune:

    Hallo Radu,

    Vinaigrette , se pune numai antuncia cind mäninci pe Mincare.
    Ai Dreptate , se acreste.
    Salata Olivier este pentru mine un pic altceva ca si Salata de Beouf. Aicia este Prospeteala foarte important..
    Asta nu sä se inteleagä ca o Lectie de la mine , este numai Experienta care am fäcut-o eu.
    Salutäri din Nürnberg

  2. Jacktel spune:

    Hallo Radule,

    feinä Rezetä ai prezentat iaräsi.
    Eu pentru Gustul meu asi face o Vinaigrette asa cum a fäcut Olivier . Maioneza omoarä un pic Ingredientele feine.
    Se freacä Uleiul de Mäsline ( dacä se poate extra vergine, prima pressare ) cu Dijon Mustar si dupä ce se ingroasä un pic se aranjeazä la Gust cu Balsamico alb si cu Zahär.
    Nuance trebuie fiecare pentru el individual sä o dea.
    Asta nu este de la mine o Fantasie , am incercat si Mayo mi-a omorit Aromele de la Creveti.

    Spor la Treabä mai departe iti doresc si Compliment pentru professional Posting

    Salutäri Jacob

    • Radu Popovici spune:

      @Jacktel: Vinegreta despre care vorbesti este una pe care o prepar si eu la multe salate, unele dintre acestea fiind deja si pe blog. Poate ca ai dreptate, insa eu nu cred ca salata s-a stricat de la combinatia de maioneza si creveti. Ba chiar cred ca maioneza a legat mai bine compozitia. Sunt multe exemple de salate ce contin concomitent si creveti si maioneza. Poate ai folosit prea multa maioneza, sau poate nu ai acrit-o destul? Sau poate nu-ti place tie, pur si simplu, asocierea de maioneza cu creveti?

  3. toni spune:

    Chiar este o reteta interesanta si are avantajul ca ingredientele se gasesc toate si pe piata noastra. Vorba ta Radu, salata de boeuf este foarte buna dar adevarul este ca m-am cam plictisit de ea, vesnic la fel de cand ma stiu. O sa ma bag sa fac si eu aceasta salata Olivier, caci m-ai facut curios. Cred ca este prima chestie din bucataria ruseasca pe care o s-o incerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.