Exista multe versiuni ele retetei inventate de francezul Lucien Olivier, in jurul anului 1860, pe cand era bucatar-sef al celebrului restaurant moscovit Hermitage. Salata de boeuf este si ea o varianta derivata din salata Olivier.


Ca o parere strict personala, desi imi place foarte mult salata de boeuf, cred ca salata Olivier este mai rafinata, mai spectaculoasa si cu un gust mai complex si mai interesant.

Bucatarie: ruseasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de gatit: 0
Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:
150 g piept de pui dezosat, fara piele, fiert si taiat cubulete mici
6 creveti medii, decorticati, fierti si taiati cubulete
cativa creveti intregi, decorticati si fierti, pentru ornat
2 cartofi medii, curatati, fierti si taiati cubulete mici
2 castraveciori murati, taiati cubulete
100 g boabe de mazare fierte
50 g radacina de telina, fiarta si taiata cubulete
2 morcovi mici, fierti si taiati cubulete
2 oua fierte tari, taiate cubulete
2 oua fierte tari, taiate rondele, pentru ornat
1 lingura de capere, bine scurse
1/2 cana cu maioneza
1/4 cana cu smantana groasa (sau iaurt)
1 lingura de mustar iute
2 lingurite de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia iute
8-10 masline negre, curatate de samburi si taiate in jumatate
4 fire de marar proaspat, tocate marunt
fire de marar proaspat, pentru ornat
cateva masline intregi, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare carnea de pui cu creveti, cartofi, morcovi, telina, mazare, castraveciori, oua, masline si capere.

In alt castron se amesteca maioneza cu smantana, mustar, suc de lamaie, sare, piper si marar. Se toarna aceasta mixtura in castronul cu carne si legume si se amesteca bine. Se racesta salata.

Se pune salata pe un platou, se orneaza cu rondele de ou, creveti intregi, masline si fire de marar. Se presara cu boia si se serveste.

Sfaturi:
Este preferabil ca pieptul de pui si legumele (cu exceptia cartofilor, care se fierb in coaja, cu adaus de sare) sa se fiarba impreuna. Eu am mai adaugat 1 cubulet de concentrat de supa de pui (am considerat ca pieptul de pui singur nu are indeajuns de mult gust), verdeturi si o ceapa mica, taiata in sferturi.
Supa de pui cu taitei
Am scurs lichidul, am aruncat ceapa si verdeturile si am tocat restul ingredientelor. Am pus apoi din nou supa pe foc si am adaugat niste taitei, pe care i-am fiert rapid. Am servit supa ornata cu cateva frunze de patrunjel, presarata cu piper negru, proaspat macinat.