Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Aceasta salata este excelenta ca pranz usor sau ca cina. Este gustoasa si plina de culoare, iar legumele proaspete pot aduce o cantitate impresionanta de micronutrienti folositori organismului: vitamine si minerale.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
250 g creveti medii, decorticati
2 catei de usturoi, taiati in jumatate si curatati de germeni
sare
piper negru, proaspat macinat
5 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de suc de lamaie
coaja rasa de la o jumatate de lamaie
2 lingurite de mustar cu boabe
100 g frunze proaspete de spanac tanar
1 lingura de frunze de busuioc proaspat, taiat chiffonade
2 rosii mici, curatate de seminte si taiate cubulete
1 morcov mediu, taiat panglici subtiri cu un cutit econom
10 cm bucata de castravete, taiat panglici subtiri cu un cutit econom
1/2 ceapa rosie, tocata marunt
2 linguri de capere, pentru servit
1 lingurita de boia iute, pentru servit
frunze proaspete de busuioc, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel panglicile de morcov si castravete. In alt castron se combina rosia cu busuioc.

Se asezoneaza cu suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper mixtura de morcovi si castravete, cea de rosii cu busuioc, ceapa rosie si spanacul, fiecare in castronelele lor separate. La spanac, sucul de lamaie se adauga doar exact inainte de a monta preparatul.

Se sareaza si se pipereaza crevetii. Se incinge o tigaie, la foc mediu. Se adauga 1 lingura de ulei si usturoi. Cand uleiul este incins, se adauga crevetii. Se prajesc 4 minute, sau pana cand devin rozalii. Se scot pe prosoape de hartie, ca sa se scurga de ulei. Se arunca usturoiul. Atentie ca usturoiul sa nu se arda, caci va da uleiului un gust amarui.

Se asaza spanacul circular, pe marginea unei farfurii rotunde si mari. Mai spre centru se asaza mixtura de morcovi si castraveti. Se aranjeaza apoi crevetii, circular. In centru se cladesc cubuletele de rosie. Se presara peste salata ceapa rosie tocata, boia, coaj arasa de lamaie si capere. Se orneaza cu frunze de busuioc si se serveste alaturi de un pahar de vin rose.

Sfaturi:
In loc de spanac tanar, puteti folosi si laptuca, frunze de valeriana sau de rucola, ori un amestec de frunze de salata.

Nu stropiti spanacul cu suc de lamaie decat exact inainte de a servi salata, altfel se va ofili repede si isi va pierde culoarea verde, vibranta.

Vinul potrivit: Enira Rose sau Alira Merlot 2009

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.