Este o reteta un pic laborioasa in pregatirea ingredientelor, insa care te rasplateste, in final, printr-o culoare incredibila, o aroma complexa si un gust delicios.
Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatit: 0 minute
Ingrediente:
1 cutie de muguri de fasole soia sau mung, circa 200 g, bine spalati si scursi
1 castravete
1 portocala, sucul de la
1 lingura de coaja rasa de protocala
1 portocala curatata, iar feliutele curatate de membrane si samburi
2 morcovi
2 cepe verzi, tocate
1/2 mango, curatat de coaja
2-3 cm bucata de ghimbir, feliata subtire si apoi taiata firisoare subtiri
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat rondele subtiri
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel)
1 lingura de otet de orez (sau otet alb de buna calitate)
1 lingura de sos de soia
1 lingura de sos de peste
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 lingura de zahar brun
1 lingurita de ulei brun de susan
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 lingura de seminte de susan
cateva firisoare de coaja de portocala, pentru ornat
Instructiuni :
Se prepara un sos amestecand intr-un castron otetul de orez, sosul de soia si cel de peste, zaharul, sucul de portocala, uleiul de susan si cel de arahide, usturoiul si coaja rasa fin de portocala. Se acopera si se pune deoparte 15 minute, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte.
Se sterg mugurii de fasole cu prosoape de hartie. Se incinge o tigaita si se prajesc semintele de susan 30 de secunde, la foc mediu, fara ulei.
Se decojeste castravetele, se curata de seminte scobindu-le cu o lingurita si se decupeaza fasii late si subtiri, folosind un decojitor de legume, sau o mandolina.
Se curata morcovul si se decupeaza fasii subtiri, ca si castravetele. Se decojeste mango-ul si se taie identic. Se taie bucatele feliutele de portocala.
Se pun intr-un castron mare fasiile de castravete, mango si morcov, se adauga mugurii de fasole, portocala, ceapa verde, ghimbirul, ardeiul iute si frunzele de coriandru si se amesteca cu grija. Se toarna dressingul peste salata, se amesteca bine. Se presara deasupra semintele prajite de susan si coaja de portocala rasa firisoare. Se serveste imediat.
Si eu, si eu! De data asta ma laud ca n-o sa inlocuiesc sosul de peste, desi ar trebui sa tin post. Ma limitez la miercuri si vineri de data aceasta si la saptamana mare. O duminica placuta!
@Elena: O duminica placuta si tie si spor la gatit! 🙂
Reteta mi se pare foarte apetisanta. Si este atat de usor de facut. Cred ca voi inlocui si eu sosul de peste cu sos de soia. Nu stiu daca ma impac bine cu el atunci cand nu este gatit.
Multumesc, mi-am pus reteta la favorite; sper sa o incerc chiar astazi.
@Laura: Spor la gatit! 🙂
Felicitari, Radu! Exceptionala salata, am facut-o ieri seara si mi-a iesit nemaipomenit. Cum tin post, am inlocuit sosul de peste cu sos de soia, dar in rest am respectat reteta cu strictete. Ne-a placut tuturor foarte mult: este aromata, este foarte colorata si surprinzatoare. Are un gust deosebit, acrisor, dulce, picant, este foarte bine echilibrata. Inca o data, felicitari!
Andra, ma bucur ca ti-a placut si sper sa te surprind si alta data cu astfel de retete.