Este o salata originara din provincia Sichuan, acolo unde a luat nastere una dintre cele mai importante bucatarii regionale chinezesti. Piperul de Sichuan, ingredient specific al zonei, dupa cum o arata si numele sau, da gustul distinct al acestei retete plina de aroma.

Reteta este nu doar foarte gustoasa, dar si utila, caci va da o idee despre cum ati putea refolosi carnea gatita ramasa de pe o zi pe alta.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
350 g taitei de orez lati
200 g carne de pui gatita, taiata fasiute subtiri
50 g alune caju
4 cepe verzi, tocate
1/2 legatura de coriandru proaspat, tocat
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de unt de arahide
2 linguri de sos dulce de ardei iute
1 lingura de sos de soia
1 lingura de otet de orez
1 lingura de ulei brun de susan
2 linguri de ulei de arahide
2 linguri de apa
15 boabe de piper de Sichuan, prajite si pisate
1/2 ardei iute rosu, tocat
frunze de coriandru proaspat, pentru servit

Instructiuni:
Se inmoaie taiteii 5 minute in apa fierbinte, apoi se scurg si se clatesc sub jet de apa rece. Se scurg din nou.

Cat timp se gatesc taiteii, se amesteca intr-un castron ceapa verde cu coriandru, ardei iute si usturoi. In alt castron, unul mare, se amesteca untul de arahide cu sos dulce de ardei iute, sos de soia, otet de orez, ulei de susan, ulei de arahide, apa si piper de Sichuan. Se adauga in acest castron mixtura de ceapa verde si se amesteca.

Se adauga apoi in castron taiteii, carnea de pui si alunele caju. Se amesteca bine si se servesc imediat, ornate cu frunze de coriandru.

Sfaturi:
Daca nu aveti acces (vezi Nota de mai jos) la unele toate ingredientele, pentru unele se poate apela la substituenti. Acestea vor afecta insa intr-o oarecare masura gustul si aroma retetei.
Iata mai jos scurta lista a posibilelor inlocuiri:
Otetul de orez poate fi inlocuit cu un otet de vin alb, de buna calitate.
Alunele caju pot fi inlocuite cu alune de padure.
Uleiul brun de susan se poate inlocui cu ulei de nuca presat la rece.
Uleiul de arahide poate fi inlocuit cu ulei de floarea-soarelui.
Pentru ornarea retetei, frunzele de coriandru se pot substitui cu frunze de patrunjel.

Nota:
Piper de Sichuan si otet de orez se gasesc in magazine specializate, ca Bacania Veche, Ki-Life si magazinele alimentare din Dragonu Rosu.

Ulei brun de susan, unt de arahide, ulei de arahide si sos de soia se gasesc in hipermarketuri.