Este o salata originara din provincia Sichuan, acolo unde a luat nastere una dintre cele mai importante bucatarii regionale chinezesti. Piperul de Sichuan, ingredient specific al zonei, dupa cum o arata si numele sau, da gustul distinct al acestei retete plina de aroma.
Reteta este nu doar foarte gustoasa, dar si utila, caci va da o idee despre cum ati putea refolosi carnea gatita ramasa de pe o zi pe alta.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 7 minute
Ingrediente:
350 g taitei de orez lati
200 g carne de pui gatita, taiata fasiute subtiri
50 g alune caju
4 cepe verzi, tocate
1/2 legatura de coriandru proaspat, tocat
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de unt de arahide
2 linguri de sos dulce de ardei iute
1 lingura de sos de soia
1 lingura de otet de orez
1 lingura de ulei brun de susan
2 linguri de ulei de arahide
2 linguri de apa
15 boabe de piper de Sichuan, prajite si pisate
1/2 ardei iute rosu, tocat
frunze de coriandru proaspat, pentru servit
Instructiuni:
Se inmoaie taiteii 5 minute in apa fierbinte, apoi se scurg si se clatesc sub jet de apa rece. Se scurg din nou.
Cat timp se gatesc taiteii, se amesteca intr-un castron ceapa verde cu coriandru, ardei iute si usturoi. In alt castron, unul mare, se amesteca untul de arahide cu sos dulce de ardei iute, sos de soia, otet de orez, ulei de susan, ulei de arahide, apa si piper de Sichuan. Se adauga in acest castron mixtura de ceapa verde si se amesteca.
Se adauga apoi in castron taiteii, carnea de pui si alunele caju. Se amesteca bine si se servesc imediat, ornate cu frunze de coriandru.
Sfaturi:
Daca nu aveti acces (vezi Nota de mai jos) la unele toate ingredientele, pentru unele se poate apela la substituenti. Acestea vor afecta insa intr-o oarecare masura gustul si aroma retetei.
Iata mai jos scurta lista a posibilelor inlocuiri:
Otetul de orez poate fi inlocuit cu un otet de vin alb, de buna calitate.
Alunele caju pot fi inlocuite cu alune de padure.
Uleiul brun de susan se poate inlocui cu ulei de nuca presat la rece.
Uleiul de arahide poate fi inlocuit cu ulei de floarea-soarelui.
Pentru ornarea retetei, frunzele de coriandru se pot substitui cu frunze de patrunjel.
Nota:
Piper de Sichuan si otet de orez se gasesc in magazine specializate, ca Bacania Veche, Ki-Life si magazinele alimentare din Dragonu Rosu.
Ulei brun de susan, unt de arahide, ulei de arahide si sos de soia se gasesc in hipermarketuri.
Va rog, cum se gateste carnea pentru aceasta salata?
@Sensei: Oricum. Prajita, fiarta, fripta pe gratar…
Deja imi imaginez gustul divin al acestei retete, numai prin felul cum arata si deja are un deosebit impact asupra papilelor gustative.
@Georgiana: Asta cu impactul mi-a placut. 🙂 Sa aveti spor la gatit si s-o incercati cat mai repede.
Reteta imi trage cu ochiul: taitei de orez am, majoritatea ingredientelor, da. Doua linguri de apa se mai gasesc!!! Mai trebuie sa astept pana coriandrul din gradina mai face cateva frunze. Sunt retete care imi par prea asiatice, adica cu mare incarcatura de ingrediente extra deosebite. Poate intelegerea mea gustativ -olfactiva este marginita si nu reuseste sa asimileze informatia. Dar de data asta pricep tot!!!
@mihaelar63: Exista multe retete asiatice care te aiuresc prin multimea de ingrediente. Sunt unele, si nu chiar putine, pe care nu stiu daca le-as gusta. Diferentele culturale sunt mari, avem prejudecati si preferinte peste care trecem greu. Mai avem si dificultati foarte mari in a ne procura ingredientele, asa ca bucatareala asiatica este o pasiune care se intretine cu greu. 🙂
Buun! Imi plac preparatele chinezesti! Mi-am procurat tot felul de ingrediente si uneori incerc sa reinventez cate o reteta chinezeasca. O reinventez pentru ca trebuie sa renunt la carne. 🙂
Sigur, ma bucura si faptul ca mai toate preparatele lor se gatesc extrem de rapid, iar legumele isi pastreaza buna parte din proprietati.
Si Caju gasim in hypermarket! 🙂
@Roxana: Au chinezii destule retete fara carne, mai ales daca iti place tofu. Chestia cu gatitul rapid si sanatos in mare parte din retete este, intr-adevar, un bun atu al lor. 🙂
Arata extraordinar de bine!Nu am mancat niciodata taitei de orez. Imi doresc sa am si eu in fata acum o asa farfurie cu delicatese. Dar din pacate, nu am nici jumatate din ingrediente, ca sa o fac..:))
@alinutzika: Imi pare rau. Stiu ca este frustrant; reteta foloseste macar celor care au acces la aceste ingrediente… in rest, aprinde curiozitati.
Da, cred ca este foarte buna reteta, mai ales ca are atatea ingrediente sofisticate, mai rare si mai scumpe. Nu ai ce face, poftesti ceva deosebit, atunci trebuie sa fii si dotat cu de toate in bucatarie. Nu stiam ca se gasesc taitei si otet din orez. Pacat ca nu locuiesc in Bucuresti ca v-as face o vizita la restaurant pt. un astfel de meniu.
@rodica: Poate o vizita acasa, caci restaurant, slava Domnului, nu am. 🙂
Minunata mancare! Chiar daca multe ingrediente nu le-am folosit niciodata, cred ca as savura din plin salata aceasta! O zi buna
@Timea: Aproape toate ingerdientele sunt destul de la indemana. Ar fi pacat sa nu experimentati. 🙂
Mie imi place reteta asa cum este , iar taiteii de orez ii ador !!!! 😉
@catkitchen: Sunt, intr-adevar, deosebiti. Totusi, daca ar fi sa aleg intre taiteii asiatici si pastele italienesti, cele din urma sunt primele in preferintele mele. 🙂
imi plac taiteii de orez dar nu reci. nu mi se pare o idee buna.
pentru mine ar fi interesanta si o discutie/articol despre ce poate fi considerat salata, exista oarece reguli generale, limite, stiluri … pentru ca mie asta nu mi se pare salata, e pui cu taitei.
daca am avut 1/2 legatura coriandru verde (care nu poate fi substituit) cred ca mai am si cateva frunze pentru ornat ca sa nu fiu nevoit sa le inlocuiesc cu patrunjel … hahaha
amestecul de sosuri si mirodenii (dressing) e foarte bun, ma si gandesc la ce sa-l folosesc … hehehe … cred ca inlocuind taiteii lati cu unii subtiri toata reteta ar merge bine ca umplutura pentru niste pachetele din omleta, aluat sau hartie de orez.
@cristi-j: Salatele sunt greu de definit. Sigur ca acest preparat poate fi socotit si pui cu taitei, dar si ca salata-fel-principal. Pana la urma nu stiu cata importanta are, totul este sa fie gustos.
Daca taiteii sunt clatiti rapid, sub jet de apa de la chiuveta, nu se racesc. Raman inca mai calzi decat temperatura camerei, doar ca nu mai sunt fierbinti.
Ai dreptate, varianta cu taitei vermicelli in loc de cei lati merge bine ca umplutura.
Nu mai am cuvinte,bun,bun,si foarte foarte bun.
Ce-mi placeeeeeeeeeeeeee.
Eu foloseam la aceasta reteta taitei normali,nu de orez.Voi incerca cit de curind si cu acesti taitei de orez.
Ingredientele sunt cam aceleasi,in afara uleiului de arahide.
Va multumim si sa aveti spor la treaba sa ne mai incintati cu ceva nou.
@irina: Cu placere si spor la gatit! 🙂
buna interensata salata cu atitea mirodeni trebuie sa fie gustoasa
si aveti sfaturi pt fiecare ingredient in parte si ma bucura mult cind spuneti cu ce se poate inlocui un anumit produs
cite retete am facut de la dv au fost fff bune
la copiii mei le place ff mult pirjoale de dimineata
ineluse de pui sint si altele
mutumesc frumos pt retete;sfaturi si de acum incolo voi incerca retetele
o zi buna sa aveti
@Eli: Acelea sunt retetele gatite pentru rubrica de la Kanal D. 🙂
Poti sa fii sigur ca o voi incerca. Promit si sa revin cu impresii.
@memphis: Asa te vreau. 🙂
O reteta simpla si tentanta. Foarte bune indicatiile de la SFATURI si NOTA.
Imi place mult untul de arahide si cred ca sosul din salata aceasta va fi foarte pe gustul meu.
@memphis: Nu poti fi sigur decat daca incerci reteta.
sint super aceste retete,DAR–PREA MULTE INGREDIENTE scumpe –faceti -le simple pe masura buzunarului -taranului roman, sint sigura ca aveti ideei si gustul va fi la fel de bun
@Viky: Imi pare rau ca sunteti dezamagita si ca in China nu se gateste „pe masura buzunarului taranului roman”. Acolo sunt alte masuri. 🙂
Trebuie insa sa va ganditi ca nu gatiti retete asiatice zilnic, ci doar din cand in cand. Poate, la ocazii rare, va permiteti si ingrediente ceva mai scumpe. Daca nu, gasiti zeci de mii de retete asa cum va doriti pe alte bloguri si site-uri; internetul romanesc nu duce lipsa de asa ceva.