Desi nu as zice ca bucataria chinezeasca exceleaza in domeniul salatelor, reteta de fata, simpla si interesanta, tine sa ma contrazica, macar partial. Nu cred ca o pot lista printre cele mai bune salate gustate de mine, dar merita incercata.
Se poate servi fierbinte, la temperatura camerei sau bine racita, de sine statatoare sau alaturata unui preparat cu peste, fructe de mare, pasare, porc sau vita.
Salata picanta de castraveti
Eu o prefer rece, mai ales pentru ca acel ragaz, necesar racirii, da timp aromelor sa se amestece mai bine.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + scurgere
Timp de gatit: 2 minute

Ingrediente:
500-600 g castraveti
sare
1 lingura de otet de orez
1 1/2 lingura de suc de limeta
2 lingurite de sos de soia light
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 ardei iute mic, curatat de seminte si tocat foarte marunt
1/2 lingura de ulei de arahide
1/2 lingura de ulei brun de susan
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala (optional)
1 1/2 lingurita de seminte de susan alb si/sau negru

Instructiuni:
Se spala bine castravetii. Curatatul cojii este optional. Se despica pe lungime si se indeparteaza semintele, folosind o lingurita. Se feliaza jumatatile de castraveti, pe diagonala, ca sa se obtina semilune de 5-6 mm grosime.

Se transfera castravetii intr-o sita si se presara cu sare. Se lasa la scurs circa 1 ora. Acest proces de eliminare a apoi este usurat daca peste semilunile de castravete se asaza o greutate (o punga de plastic umpluta cu apa, de pilda, care se asaza perfect peste bucatile de castravete).
Se asaza apoi castravetii pe prosoape de hartie si se sterg bine prin tamponare.

Intre timp se prepara dressing-ul salatei. Se amesteca intr-un castronel otetul cu suc de limeta, sos de soia si zahar, pana ce acesta din urma se dizolva.

Se prajesc uscat, fara ulei, semintele de susan, pana ce incep sa pocneasca si sa miroasa. Susanul alb trebuie sa fie usor rumenit. Se iau semintele de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Se incing uleiurile de arahide si de susan intr-un wok, la foc mediu. Se adauga ardeiul iute si se gateste 30 de secunde, amestecand. Se adauga mixtura de otet si se amesteca rapid, alte 30 de secunde.

Se adauga semilunile de castravete si ceapa verde si se gatesc 1 minut, amestecand continuu. Se serveste salata imediat, fierbinte, sau se transfera intr-un castron, se acopera si se raceste inainte de a se servi.
Inainte de a se aduce la masa se presara cu seminte de susan si, eventual, se stropeste cu o cantitate suplimentare de ulei brun de susan.

Sfaturi
:
Puteti regla gustul final al retetei suplimentand cantitatile de suc de limeta sau otet, sare, zahar sau ardei iute.

Daca vreti sa fiti creativi, puteti incerca o aroma mai complexa adaugand in ulei, impreuna cu ardeiul iute, si un catel de usturoi, tocat foarte marunt. Da retetei un mic plus de aroma; nu uitati, totusi, ca aromele predominante trebuie sa fie cele de susan si castravete, asa ca folositi usturoiul cu prudenta.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Salata picanta de castraveti
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)