Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin de vitamine, antioxidanti si fibre.
Are un gust picant-acrisor-dulce si o aroma mentolata-citrica, foarte racoritoare. Salata aceasta este potrivita ca mic dejun sau cina usoara, ori ca prim fel al unui pranz de vara.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute + racire
Ingrediente:
500 g cuscus cu bob mijlociu
2 grapefruituri, curatate si separate segmente
2 portocale, curatate si separate segmente
2 mango, curatate si taiate cubulete mici
10 caise uscate, tocate
5 prune uscate, tocate
sucul de la 1 grapefruit roz
sucul de la 2 portocale
sucul si coaja rasa de la 2 lamai
1 ceapa rosie medie, tocata
1 catel de usturoi, curatat si taiat in jumatate.
1 lingura de zahar
2 lingurite de boia iute, sau dupa gust
1 lingura de seminte de chimion, piaste
250 ml fond de legume
1 baton de scortisoara, rupt in jumatate
5 cuisoare
1/2 legatura de menta, tocata
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de otet balsamic
frunze de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se combina intr-un castron sucul de grapefruit, portocala si lamaie, coaja rasa de lamaie, zaharul, boiaua iute si chimionul.
Se taie bucatele segmentele de grapefruit si portocala.
Se pun intr-o craticioara fondul, scortisoara si cuisoarele. Se da lichidul in clocot, la foc mediu, si se fierbe circa 1 minut. Se stinge flacara, se acopera craticioara si se lasa lichidul la infuzat minim 30 de minute. Se indeparteaza scortisoara si mirodeniile.
Se freaca peretii unui castron mare cu jumatatile de catel de usturoi. Se transfera in castron cuscusul. Se adauga amestecul de sucuri de citrice si mirodenii si fondul infuzat. Se amesteca bine si se lasa cuscusul sa absoarba lichidul, pana ce boabele se fac fragede.
Daca este nevoie de mai mult lichid, suplimentati cu suc de citrice, fond sau apa.
Se adauga in castron menta tocata, caise si prune uscate si jumatate din cantitatile de mango, grapefruit si portocala. Se stropeste mixtura cu ulei de masline si se amesteca din nou.
Se serveste salata simplu, la temperatura camerei, folosind ca topping restul de mango, grapefruit si portocala, stropita cu putin ulei de masline si otet balsamic, ornata cu o frunzulita de menta.
Pentru ca am avut si eu parte de aceasta salata, chiar daca la mana-doua, vreau sa spun ca mi-a placut, desi nu pot spune ca sunt fan cuscus aici era bun si combinatia de citrice si fructe uscate cu mirodenii (ma gandesc ca ar merge poate si cateva nuci – termen general) cred ca e foarte buna. Se pare ca e evident ca imi place mancarea aromata … hahaha
cristi-j: Nici la mine cuscusul nu este pe primul loc intre alimentele “garnituri cu carbohidrati”. Imi plac mai putin decat orezul, pastele si cartofii. Este, insa, un ingredient foarte versatil, usor de preparat, iar in unele retete este chiar delicios. Bun acest tip de salate: aromate, usoare, rapide.