Reteta foloseste ingrediente tipice insulelor mediteraneene. Gustul acestei salate se imbunatateste daca este preparata cu 1-2 ore inainte de a se servi. Reteta originala foloseste fileuri de ansoa, dar eu am preferat sproturile afumate, pentru ca au gust mai fin si o minunata aroma de afumat care se potriveste cu cea a ardeilor copti.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute, inclusiv racirea
 
Ingrediente:
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
1 ardei gras verde
8 rosii uscate la soare, conservate in ulei, bine scurse, taiate fasiute subtiri
4 rosii mai mici, feliate
1 cutie de sproturi afumate, bine scurse de ulei
1 lingura de capere, scurse
1 lingura de seminte de pin
2 catei de usturoi, feliati foarte subtire
5 linguri de ulei de masline extra virgin
2 lingurite de otet balsamic
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
marar proaspat, tocat
patrunjel proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
 
Instructiuni:
Se taie ardeii in sferturi si se curata de cotor si seminte. Se aranjeaza pe o tava de copt, cu partea cu coaja in sus, sub grill-ul incins al cuptorului. Se coc pana ce coaja se rumeneste. Se transfera intr-un castron si se acopera cu un prosop curat. Se lasa sa se raceasca pana ce se pot manui. Se curata apoi de coaja si se taie fasiute subtiri.
 
Intre timp, se amesteca uleiul de masline cu otet balsamic, suc de lamaie, coaja rasa de lamaie, verdeturi tocate, sare si piper.
 
Se aranjeaza ardeii copti, rosiile si sproturile pe un platou. Se presara deasupra fasiutele de rosii uscate la soare, capere, usturoi si seminte de pin. 
Se toarna dressing-ul peste salata chiar inainte de a se servi. Folositi paine, chiar si alba, ca sa o inmuiati in sos; este absolut delicioasa!

Sfaturi:
Puteti prepara dressing-ul (sosul pentru salata) exact dupa gustul dvs.
Cei care prepfera un pic de iuteala, pot adauga cateva picaturi de sos Tabasco (sau alt sos iute).
Cei care prefera gustul acrisor, pot adauga 1 lingura de suc de lamaie.
Cei care prefera gustul sarat, pot folosi fileuri de ansoa tocate in locul sproturilor afumate.