Salata verde cu somon afumat si crutoane

Salata este foarte simpla si ofera o combinatie inspirata de gusturi. Somonul afumat se potriveste bine cu dressing-ul dulce-acrisor-picant, aromatizat cu verdeturi, iar Parmesanul presarat deasupra da gustului adancime si rafinament. Contrastul de texturi dintre somonul fraged si crutoanele si salata crocante este si el o calitate in plus.Salata verde cu somon afumat si crutoane

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 2 minute + racire
Ingrediente:
2-3 felii subtiri de paine alba
ulei, pentru prajit
boia iute, pentru presarat
frunze mixte de salata verde, rupte bucatele
20 g branza Parmesan, taiata carlionti cu un cutit econom
150 g somon afumat, taiat fasiute de 1 cm latime si 5 cm lungime
1 lamaie, taiata felii
6 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de suc de lamaie
1 catel de usturoi, ras
1 lingurita de mustar iute
1 lingurita de miere
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
2 lingurite de marar proaspat, tocat
2 lingurite de capere, tocate
sare
piper negru, rproaspat macinat
Instructiuni:
Se prepara un dressing amestecand intr-un borcan, dotat cu capac care se inchide ermetic, uleiul de masline cu suc de lamaie, usturoi, capere, mustar, miere, patrunjel, marar, sare si piper. Se scutura borcanul energic, pana ce ingredientele se combina uniform.
Se decupeaza din paine, cu un cutter, diferite forme (triunghi, oval, cerc, patrat, stelute etc.). Se incinge intr-o tigaie un strat de 2,5 cm ulei, pana ce aproape incepe sa fumege, si se prajesc crutoanele circa 30 de secunde, in transe, pana se rumenesc. Se scot si se scurg pe prosoape de hartie. Se presara cu boia si se lasa sa se raceasca.
Se aranjeaza salata verde pe un platou si se presara cu branza Parmesan. Deasupra se asaza fasiile de somon afumat.
Se scutura viguros dressing-ul, dupa care se toarna peste salata. In final, se presara deasupra painea prajita si se serveste salata cu feliute de lamaie.
Sfaturi:
Capere, branza Parmesan, ulei de masline extra virgin se gasesc in toate supermarketurile.

15 comentarii pe “Salata verde cu somon afumat si crutoane

  1. Ramona A spune:

    Delicioasã!!! de o lunã merg pe salate pt. cina mea, am mers mai mult pe cele clasice tip mozzarella, ton…îmi lipseste doar mãrarul pt. aceastã salatã,pe care îl pot înlocui cu fenicul , nu?

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Nu este deloc acelasi lucru, mararul si fenicului seamana doar la aspect, nu si la gust si aroma, dar poti incerca. Feniculul este Ok cu peste, desi somonul afumat are o aroma si un gust mai dure, mai potrivite cu mararul.

  2. Claudia spune:

    Textura a fost buna, un pic prea batoasa (cred ca am pus mai multa faina decat trebuia). O sa incerc si cu amidon, in general il prefer. Gustul a fost asemanator cu cel al maionezei din oua, eu nu am pus lamaie ca nu aveam, insa era binevenita pt a echilibra gustul. Se poate folosi cu succes la o salata a la russe.

    • Radu Popovici spune:

      @Claudia: Poate mergea mai mult ulei? Oricum, pacat de lamaie, conteaza mult, caci da viata gustului. 🙂 Data viitoare iti va iesi perfect.

  3. TeoBucatar spune:

    Daca ai zis salata si peste in aceeasi propozitie m-ai prins de client! Faceam ceva asemanator dar fara atatea condimente. O sa te ,,ascult” si sa incep sa le inmultesc si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.