Salaul are o carne fragila si un gust delicat. Merge bine cu sosul de smantana, aromatizat fin cu sofran, cu tagliatelele proaspete si cu excelentul Chardonnay Theia. Formeaza impreuna o masa usoara, dar destul de satioasa, potrivita si ca fel principal la masa de pranz, si ca cina.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
2 bucati de file de salau, circa 400 g in total
3 linguri de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
5-6 rondele de lamaie
60 ml vin alb
1/4 lingurita firisoare de sofran
200 g ciuperci mici, taiate in jumatate
200 ml smantana pentru gatit (32%grasime)
200 g tagliatelle proaspete
marar proaspat, tocat marunt
Vin Theia Chardonnay 2011, pentru servit

Instructiuni:
Se prajesc uscat, la foc mic, timp de 20-30 de secunde, firisoarele de sofran. Atentie sa nu se arda. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se piseaza fin, intr-o piua.

Se pregateste un steamer (aburitor). Se ung bucatile de peste cu ulei de masline, se sareaza si se pipereaza.
Se astern in sita aburitorului rondelele de lamaie, iar peste ele se asaza bucatile de file. Se gatesc in aburi 5-10 minute, functie de grosimea lor.

Intre timp se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se soteaza rapid, la foc iute, ciupercile, sarandu-le ca sa lasa lichid. Dupa 2-3 minute, sau cand au inceput sa se rumeneasca putin, se adauga vinul, se amesteca si se mijoteaza 3-4 minute, pana ce se evapora aproape complet.

Se adauga smantana si sofranul si se amesteca. Se mijoteaza mixtura la foc foarte mic, pana ce sunt gata pastele.

Acestea se fierb 2 minute in apa clocotita, cu multa sare (circa 2 lingurite de sare/litru de apa). Cand sunt fragede, se scurg si se transfera in tigaia cu sosul de ciuperci. Se amesteca 30 de secunde, se adauga mararul tocat si se amesteca o ultima data.

Se servesc fileurile de salau peste paste si ciuperci, alaturi de un pahar de Theia Chardonnay.