Nu pot sa spun ca ma omor dupa salau, dar gatit corect si bine insotir, cu sosurile potrivite, devine chiar o delicatesa. Reteta de fata este gatita in stil mediteranean, provensal mai exact, iar salaul este servit cu o pasta tapenade, plina de gust si aroma.

Reteta aceasta figureaza in noul meniu mediteranean, conceput de Costel Clipescu si de mine pentru restaurantul „Casa cu Tei” din Craiova.

Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
file de salau, circa 800 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
4 catei de usturoi, tocat
4 linguri de ulei de masline extra virgin
100 g masline negre, curatate de samburi si tocate
1 lingurita de oregano uscat
sos de rosii (sau ketchup)
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
cartofi natur, pentru servit

Instructiuni:
Se prepara mai intai pasta tapenade. Se proceseaza intr-un blender maslinele cu 3 linguri de ulei de masline, usturoi, sare, piper si oregano. Nu este nevoie ca pasta obtinuta sa fie foarte omogena, asa ca nu o procesati in exces.

Se ung cu ulei fileurile de salau, se sareaza si se pipereaza. Se prajesc in tigaia bine incinsa, la foc mediu-iute, cate 2 minute pe fiecare parte, sau functie de grosimea lor.
Se servesc fileurile asezate pe un pat de cartofi natur, stropite cu sos de rosii fierbinte si presarate cu patrunjel tocat, alaturi de cate 2 linguri de pasta tapenade.