Salmoriglio

Cum cred ca meritam sa ne traim viata cu gust, va prezint astazi, foarte pe scurt un sos-condiment foarte usor de preparat si foarte gustos. Salmoriglio este un condiment provenit din sudul Italiei, preparat din ingrediente tipic mediteraneene: suc de lamaie, ulei de masline extra virgin, usturoi, oregano si patrunjel.
salmoriglio - Salmoriglio 1 - Retetele lui Radu

Generalitati
Salmoriglio provine din termenul sicilian „salmurigghiu”, care denumeste o saramura nu foarte concentrata. Salmoriglio contine si el sare, dar aceasta nu este ingredientul principal. As zice ca acesta este sucul de lamaie, a carei prospetime este pusa în valoare de usturoi si ierburi aromate, si „transportata” de uleiul de masline extra virgin, el însusi un ingredient plin de aroma. Simplificand putin lucrurile, se poate spune ca salmoriglio este un fel de vinegreta aromatizata cu usturoi si ierburi proaspete. Am spus „un fel de vinegreta”, caci aici raportul acid-ulei este diferit.
Este de la sine înteles ca acest sos-condiment poate fi folosit alaturi de peste si fructe de mare, datorita sucului de lamaie si usturoiului, ingrediente adesea asociate cu alimentele provenite din mare. Salmoriglio este însa foarte versatil si se potriveste bine cu absolut orice fel de carne – de la porc si vanat la oaie si peste – gatita pe gratar, în tigaie, în cuptor, fiarta sau aburita. Totusi, principalul sau rost este sa însoteasca gratarele.
Compozitie
Spuneam mai sus ca sosul salmoriglio contine suc de lamaie, ulei de masline, patrunjel, oregano si usturoi. Ca sfat, nu exagerati cu cantitatile de sare si usturoi. Usturoiul crud poate fi foarte puternic, asa ca procedati cu prudenta, pe principiul ca este mai usor sa adaugati decat sa scadeti. În ce priveste sarea, tineti neaparat cont si de cantitatea de sare cu care ati asezonat carnea careia îi veti alatura sosul.
Exista, bineînteles, mai multe variante de sos salmoriglio. Desi ele nu difera atat de mult ca în alte cazuri similare, am gasit retete care folosesc, alaturi de patrunjel si oregano, frunze proaspete de dafin; retete care folosesc oregano uscat în locul celui proaspat, ori busuioc sau menta în loc de oregano atunci cand sosul este asociat cu un peste mai delicat; sau variante de reteta care contin un adaus de capere, mai ales daca sosul însoteste o carne mai grasa.
Tipul de ulei de masline folosit este si el important, caci uleiul poate fi fructat, poate avea gust si aroma pregnanta de masline sau poate fi usor amarui si înecacios, asa ca ingredientele care i se alatura trebuie sa se potriveasca acestui profil de gust si aroma. As sugera pentru salmoriglio folosirea unui ulei cu aroma medie, fara prea multa personalitate.
Bineînteles, sosul mai contine sare si piper, în cantitati variabile, dupa gustul bucatarului. Am vazut si variante care foloseau un mic praf de boia iute sau de fulgi de ardei iute, pentru un plus de personalitate.
Daca folositi sosul pentru peste, puteti sa radeti de coaja lamaia înainte de a o stoarce. Adaugati coaja rasa de lamaie la salmoriglio, sau presarati-o deasupra în final, dupa ce ati stropit deja pestele cu sos.
Oricum, indiferent ce varianta vreti sa abordati, tineti minte ca principala aroma trebuie sa fie cea de lamaie, urmata de cele de patrunjel si usturoi.
Reteta
Iata cea mai obisnuita reteta de salmoriglio. Luati-o ca pe o reteta de baza, sau ca un punct de pornire, de la care puteti improviza potrivind-o gustului propriu.
Ingrediente:
2 linguri de suc de lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
1-2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de frunze proaspete de patrunjel, tocate marunt
1 lingura de frunze proaspete de oregano, tocate marunt (sau 1 lingurita de oregano uscat)
Instructiuni:
Se amesteca într-un castron, folosind un tel, uleiul de masline cu suc de lamaie, usturoi tocat, sare, piper si ierburi aromate. Se gusta si se potriveste asezonarea si consistenta.
Daca sosul este prea gros sau prea acru, se adauga putin ulei de masline, sau chiar apa calda. Daca este prea insipid, se mai adauga sare si piper. Daca îl doriti mai acrisor, mai stoarceti un pic de lamaie. Va puteti juca adaugand sare, piper si suc de lamaie pana ce obtineti ceea ce doriti.
În orice caz, rezultatul final trebuie sa fie plin de gust si aroma.
Bun. Acestea fiind zise, mai vreau doar sa adaug ca voi posta foarte curand si o reteta care foloseste salmoriglio; veti vedea cat de uluitor de simplu este sa gatesti ceva gustos si hranitor.
Bibliografie:
en.wikipedia.org
italianfood.about.com
www.myrecipes.com
www.marybethclark.com
www.cliffordawright.com

13 comentarii pe “Salmoriglio

  1. maria elena spune:

    Multumim de reteta, eu o notez/salvez, e simplu si plin de arome, iar daca se potriveste mai la orice fel de carne gatita pe gratar, precis va fi testat curand.

  2. marina spune:

    In cantitati un pic mai mici, si numai cu patrunjel sau marar, este un dressing pe care il folosesc mult la salata verde sau salata de varza. Dar adaugarea oregano la peste la gratar a fost minunata!
    Un sos simplu pentru un gratar simplu, dar un gust divin! Multumesc!

  3. mitinita spune:

    Denumirea m-a adus la reteta,n-am mai intalnit-o niciodata si am fost curioasa sa vad ce e si de unde provine. Foarte similar sosul cu chimichurro,parca doar sucul de lamaie este in plus la versiunea italiana. Oregano proaspat e chiar placut in sosurile ptr gratar. Weekend placut.

    • Radu Popovici spune:

      @mitinita: Eu il stiu de chimichurri. In varianta traditionala are otet in loc de suc de lamaie. Are, de asemenea, alta consistenta, este mai gros; si parca mai multe variante in care este preparat. 🙂 Ambele sunt facute pe acelasi principiu: cuplu acid-ulei plus cateva arome. Simplificand putin, sunt variante de vinegreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.