În acest articol voi reveni puţin asupra bucătăriei indoneziene şi vă voi prezenta pe scurt un alt „sambal”. După cum povesteam într-un articol mai vechi, „sambal” este un condiment popular în sudul Indiei, în Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine, Sri Lanka, dar şi în Surinam şi Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze (care la rândul său a influenţat-o pe cea din Surinam – ţară situată în nord-estul Americii de Sud -, fostă colonie olandeză, prin transplantarea multor muncitori indonezieni pe plantaţiile de trestie de zahăr). Există multe variante de sambal, cel pe care l-am tratat anterior fiind „sambal oelek”.

„Sambal kecap” este un demn reprezentant al seriei de sambaluri. Este adesea numit sos, dar uneori şi „relish”, căci reţeta şi consistenţa sa variază de la o zonă la alta. Caracteristica sa este folosirea unui sos de soia special, despre care am mai vorbit pe acest blog, şi anume „kecap manis”, un sos de soia indonezian cu gust foarte bun, dominat de accente dulci şi sărate, cu un uşor iz de caramel. Din fericire pentru pasionaţii de bucătărie asiatică, kecap manis se găseşte şi în magazinele noastre, mai ales în Carrefour, iar preţul său este foarte accesibil.
Kecap manis
Sambal kecap este un amestec cu gust relativ picant, dar foarte complex, bine „învelit” în arome. Gustul său „rotund” îl face să fie extrem de versatil, potrivindu-se cu aproape orice fel de carne, legume şi orez.
Sambal kecap
Prepararea sa este extrem de simplă şi zău că merită să încercaţi obţinerea sa acasă. Spre deosebire de cazul diverselor alte paste şi amestecuri de condimente, ingredientele pentru prepararea kecap manis-ului se găsesc toate pe piaţa noastră. Sunt ingrediente tipice zonei sud-est asiatice: sos de soia, ardei iute, limetă, usturoi, dar ne sunt şi nouă destul de familiare. Cei care au o reţinere faţă de gustul iute, pot ajusta reţeta reducând la jumătate, sau chiar mai mult, cantitatea de ardei iute. În opinia mea amestecul va pierde din „caracter”, dar experienţa de a-l prepara şi de a-l folosi merită chiar şi în acest caz un pic din timpul dvs.
Puteţi, de asemenea, jongla cu cantitatea de suc de limetă, pentru a accentua, dacă doriţi, caracterul citric, acrişor.

Ingrediente:
6 linguri de kecap manis
1 linguriţă de boia iute
3 ardei iuţi roşii, feliaţi
1 ceapă mică, tocată
1/2 linguriţă de sare
2 linguri de suc de limetă
2 căţei de usturoi, zdrobiţi şi apoi tocaţi foarte mărunt
2 linguri de ulei de arahide (opţional)

Instrucţiuni:
Se pisează ardeii iuţi cu sare. Se amestecă apoi cu restul ingredientelor şi se acoperă, ca aromele să se combine şi să se aşeze (să se „împrietenească”, cum ar spune mihai2206). Uleiul se poate adăuga dacă se doreşte o „legare” mai bună a amestecului. De asemenea, adausul de ulei îmbunătăţeşte incorporarea amestecului în mediul de gătit.
Se poate păstra amestecul în frigider, în recipiente bine închise, la adăpost de căldură şi lumină.