Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

În acest articol voi reveni puţin asupra bucătăriei indoneziene şi vă voi prezenta pe scurt un alt „sambal”. După cum povesteam într-un articol mai vechi, „sambal” este un condiment popular în sudul Indiei, în Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine, Sri Lanka, dar şi în Surinam şi Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze (care la rândul său a influenţat-o pe cea din Surinam – ţară situată în nord-estul Americii de Sud -, fostă colonie olandeză, prin transplantarea multor muncitori indonezieni pe plantaţiile de trestie de zahăr). Există multe variante de sambal, cel pe care l-am tratat anterior fiind „sambal oelek”.

„Sambal kecap” este un demn reprezentant al seriei de sambaluri. Este adesea numit sos, dar uneori şi „relish”, căci reţeta şi consistenţa sa variază de la o zonă la alta. Caracteristica sa este folosirea unui sos de soia special, despre care am mai vorbit pe acest blog, şi anume „kecap manis”, un sos de soia indonezian cu gust foarte bun, dominat de accente dulci şi sărate, cu un uşor iz de caramel. Din fericire pentru pasionaţii de bucătărie asiatică, kecap manis se găseşte şi în magazinele noastre, mai ales în Carrefour, iar preţul său este foarte accesibil.
Kecap manis
Sambal kecap este un amestec cu gust relativ picant, dar foarte complex, bine „învelit” în arome. Gustul său „rotund” îl face să fie extrem de versatil, potrivindu-se cu aproape orice fel de carne, legume şi orez.
Sambal kecap
Prepararea sa este extrem de simplă şi zău că merită să încercaţi obţinerea sa acasă. Spre deosebire de cazul diverselor alte paste şi amestecuri de condimente, ingredientele pentru prepararea kecap manis-ului se găsesc toate pe piaţa noastră. Sunt ingrediente tipice zonei sud-est asiatice: sos de soia, ardei iute, limetă, usturoi, dar ne sunt şi nouă destul de familiare. Cei care au o reţinere faţă de gustul iute, pot ajusta reţeta reducând la jumătate, sau chiar mai mult, cantitatea de ardei iute. În opinia mea amestecul va pierde din „caracter”, dar experienţa de a-l prepara şi de a-l folosi merită chiar şi în acest caz un pic din timpul dvs.
Puteţi, de asemenea, jongla cu cantitatea de suc de limetă, pentru a accentua, dacă doriţi, caracterul citric, acrişor.

Citeste si articolul →   Creveti in stil Szechuan

Ingrediente:
6 linguri de kecap manis
1 linguriţă de boia iute
3 ardei iuţi roşii, feliaţi
1 ceapă mică, tocată
1/2 linguriţă de sare
2 linguri de suc de limetă
2 căţei de usturoi, zdrobiţi şi apoi tocaţi foarte mărunt
2 linguri de ulei de arahide (opţional)

Instrucţiuni:
Se pisează ardeii iuţi cu sare. Se amestecă apoi cu restul ingredientelor şi se acoperă, ca aromele să se combine şi să se aşeze (să se „împrietenească”, cum ar spune mihai2206). Uleiul se poate adăuga dacă se doreşte o „legare” mai bună a amestecului. De asemenea, adausul de ulei îmbunătăţeşte incorporarea amestecului în mediul de gătit.
Se poate păstra amestecul în frigider, în recipiente bine închise, la adăpost de căldură şi lumină.


8 comentarii pe “Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

  1. sumomanu spune:

    Uitasem de acest preparat, atat de usor de pregatit dar atat de complex . Acum mi-am dat seama cat de mult imi lipsea. Atentie – creeaza dependenta !

  2. toni spune:

    Am folosit sambal oelek si mi-a placut. Din cate inteleg, sambal kecap este si mai bun la gust, asa ca nu are de ce sa nu-mi placa. Cand vad cat de simpla este reteta, ma tenteaza sa mi-l prepar chiar eu. 🙂

  3. simina spune:

    Mi-a placut articolul si sunt tare curioasa ce gust are acest sambal. Am si o intrebare: sosul de soia indonezian poate fi inlocuit cu un amestec de sos de soia obisnuit si zahar?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Depinde care este sosul de soia „obisnuit”. Daca este „light”, poti adauga la el un sirop de zahar, asa mai grosut, preparat cu zahar brun. Daca este „dark”, acesta este deja dulce si cred ca adausul de zahar, sau de sirop caramel, trebuie sa fie facut cu grija, adica in cantitate mica, sau foarte mica.

  4. cristi-j spune:

    sunt un mare amator de sambal (sau mai bine zis am ramas inca un mare amator pentru ca acum nu mai folosesc asa mult si des) asa ca multumesc pentru articol . din cite tin eu minte se adauga si pasta de creveti (terasi) iar proportia dintre ardeiul iute si sosul de soia e altfel . asta in mod obisnuit dar fiecare poate sa-si faca pe gustul sau (si oricum pasta de creveti nu se gaseste) astfel incit varianta ta e foarte buna .
    o masa extrem de simpla poate fi orez fiert si sambal . e saracacioasa si nu pare mare lucru dar chiar si doar atit , datorita orezului de calitate si aromelor din sambal , poate fi foarte satisfacatoare si nu-i asa , in asia mincarea principala e orezul , restul sunt garnituri .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ai dreptate, sunt multe variante cu terasi, dar am vazut destule si fara, asa ca alegerea a fost usoara. In ce priveste orezul, mie imi place si gol, doar cu sos de soia. Adausul de sambal il face deja un fel de delicatesa. Sufar foarte tare ca nu pot gati o perioada; n-am mai mancat orez de ceva zile si am inceput sa-i duc dorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.