Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe scara mai putin larga, in Malaezia, Singapore, Sri Lanka etc.
Sambal este un cuvant imprumutat din malaeziana, dar avand, se pare, origini javaneze (sambel).
Sambal kecap
Sambal este un sos cu consistenta variabila, de la cea a unei paste groase, la cea bucatoasa, asemanatoare unui sos salsa mexican. Componentul sau principal sunt ardeii iuti, la care se adauga, functie de tipul de sambal, alte ingrediente ca: pasta de creveti, usturoi, hasme (salote), ghimbir, ceapa verde, zahar, suc de limeta, tamarin, otet de orez, otet de palmier sau alte tipuri de otet.
Aceste sosuri insotesc aproape orice: carne, pui, peste si fructe de mare prajite sau friptae, orez, taitei, vegetale. Ele se folosesc la marinarea carnii si legumelor, ca adaus la sosuri, ca dipuri etc.

Sambal kecap este, dupa mine, mai curand o salata decat un sos; este format din vegetale tocate, “drese” cu un sos de soia dulce, tipic Indoneziei, numit kecap manis. Este folosit ca un condiment de masa, in special alaturi de orez sau taitei de orez. Ingredientele pot fi tocate fin, sau mai grosier, functie de preferinta fiecaruia.
Gustul sau este picant-acrisor-dulce, foarte interesant; mie imi place mult fiindca se prepara usor, fara sa fie nevoie, cum se intampla la celelalte sambal-uri, ca ingredientele sa se piseze fin sau sa fie gatite.

Reteta in sine este cat se poate de simpla, as zice chiar banala; foloseste, ce-i drept, ingrediente mai exotice, dar multe dintre ele pot fi usor substituite destul de bine cu ce avem pe piata noastra.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + odihna
Timp de gatit: 0

Ingrediente
:
3-4 ardei iuti rosii mici, tocati
3-4 ardei iuti verzi mici, tocati
2-3 hasme, feliate sau tocate
2-3 catei de usturoi, feliati
2 cepe verzi, tocate
1 tomata verde, tocata
1 tomata rosie, tocata
4 linguri de kecap manis
2 lingurite de suc de limeta sau otet
sare, dupa gust

Instructiuni:
Se lasa la scurs tomatele, circa 30 de minute. Acest pas este optional, dar elimina lichidul care altfel ar dilua sambal-ul.

Se amesteca intr-un castron vegetalele tocate. Se stropesc cu kecap manis si cu otet. Se amesteca din nou si se lasa mixtura sa stea circa 30 de minute, acoperita, ca gusturile sa aiba ragaz sa se amestece.

Sfaturi
:
Indonezienii folosesc ardei iuti de tip “birds eye”, mici si subtiri, de iuteala moderata. De aceea nici nu se chinuie sa-i curete de seminte si nervuri. Cum la noi nu se gasesc, inlocuiti-i cu ardei iuti rosii si versi, de dimensiuni mici si iuteala moderata.

Hasmele (salote sau esalote) se gasesc rar si costa enorm. Le puteti inlocui cu ceapa de apa, mai dulce si cu aroma ponderata.

Eu am folosit otet de trestie de zahar, fiindca tocmai primisem cadou o sticla. Puteti, la fel de bine, sa folositi suc de limeta, pasta de tamarin, otet de orez sau orice otet alb de buna calitate.

Kecap manis este un sos de soia deosebit: inchis la culoare, gros si mai mult dulce decat sarat. Nu se gaseste decat rareori si doar in magazine specializate; se poate substitui cu aceeasi cantitate de sos de soia dark la care adaugati 1/2 lingurita de zahar.

Tomatele nu sunt un ingredient neaparat obligatoriu, cel putin dupa parerea indonezienilor. Exista destule variante de sambal kecap care nu le contin. Intamplarea a facut sa am cateva tomate verzi si rosii, asa ca mi-am zis: de ce nu? Pana la urma m-am bucurat ca le-am folosit. Tomatele “dilueaza” iuteala si adauga o nota proaspata sosului, binevenita dupa gustul meu.

Sarea este aici un ingredient optional. Gustati sosul, asta dupa ce l-ati lasat la odihna. Daca simtiti nevoia, adaugati putina sare.

Nota:
Am mai vazut o varianta, una singura, de kecap manis caruia i se presara deasupra arahide pisate fin, ca un fel de topping. Nu sunt lamurit daca acest adaus isi are, sau nu, locul intr-un sambal kecap, sau a fost doar un experiment.
In orice caz, dupa mine un mic adaus de arahide pisate nu are ce sa strice sosului, asa ca daca nu sunteti preocupati de exactitatea stricta a retetei, puteti face o incercare.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Sambal kecap
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)