Sambal este un condiment popular în sudul Indiei, Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine si Sri Lanka, Surinam dar si în Olanda, datorita influentei pe care bucataria indoneziana o exercita asupra celei olandeze. Exista multe variante de sambal, cel mai bine cunoscut fiind sambal oelek.
„Oelek” este un cuvant olandez, echivalentul indonezianului „ulek”, ambele avand aceeasi pronuntare. „Ulekan” denumeste în Indonezia o piua antica, din piatra, folosita înca în multe gospodarii, mai ales în Java, iar pisalogul este numit „ulek-ulek” si este fabricat din radacina de bambus matura. Indigenii folosesc aceste ustensile pentru a pisa ardei iuti, ceapa, alune, usturoi, lemongrass, ghimbir si alte ingrediente.
Sambal oelek este preparat, de obicei, din diferite varietati de ardei iute si poate fi foarte iute pentru cei neinitiati. Exista diferite variante de sambal oelek, unele foarte simple, continand doar ardei iute pisat, sare, suc de limeta si putina apa, altele mai complexe, care folosesc si usturoi, ghimbir, lemongrass, otet si zahar.
Cea mai simpla reteta de sambal oelek este cea în care ardeii iuti se piseaza doar cu putina sare, fara vreun alt adaus. Reteta de mai jos este doar una dintre variantele de sambal oelek. Eu o prefer fiindca are un gust mai complex, picant, aromat si racoritor, iar ingredientele citrice îmblanzesc destul de mult din iuteala brutala a ardeilor, rotunjesc gustul si adauga o aroma mult mai bogata. Pentru o iuteala mai mica, se pot îndeparta semintele si cotoarele ardeilor iuti.
De obicei, se folosesc ardei iuti proaspeti, dar si cei uscati se pot utiliza; este nevoie însa ca, mai întai, sa fie înmuiati în apa fierbinte, timp de 10-30 de minute, dupa care se scurg bine si se toaca grosier. Sunt apoi pisati împreuna cu celelalte ingrediente.
Daca nu gasiti lemongrass, pur si simplu lasati-l deoparte, sau înlocuiti-l cu o cantitate suplimentara de coaja rasa de limeta.
Ingrediente:
120 g ardei iuti rosii, tocati
60 g usturoi, tocat
60 g ghimbir proaspat, tocat
1 tulpina de lemongrass (doar partea alba), tocata
30 ml otet
50 g zahar brun
2-4 lingurite de sare, dupa preferinta
2-3 limete, sucul si coaja rasa de la
Instructiuni:
Se piseaza bine, într-o piua, ardeii iuti cu usturoi, ghimbir, lemongrass si sare.
Se adauga, treptat, otetul si sucul de limeta, amestecand bine.
Se pune pasta obtinuta într-o craticioara si se da în clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe mixtura încet, 3-4 minute.
Cand mixtura are consistenta dorita (trebuie sa fie ca o pasta relativ densa), se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se ia craticioara de pe foc, se adauga coaja rasa de limeta si se amesteca din nou. Daca pasta este prea densa, se poate dilua cu putin otet, sau suc de limeta, sau chiar apa.
Dupa ce se raceste, sambal oelek-ul se pune într-un borcan foarte curat, care se poate închide ermetic. Se pastreaza în frigider unde rezista bine cateva zile.
Pentru cei ce nu” inteleg “ce e cu iuteala asta puternica crezi ca isi pierde din savoare daca folosim ardei neiuti?Pasta are destule arome si cred ca ar fi minunata si fara sa fie foarte picanta.
@Teo: Pune si tu jumi’ juma. 🙂
a fost o perioada cind eram dependent de sambal , il puneam aproape la orice mincare , la fel dealtfel ca majoritatea celor din tarile numite de tine . dar sambalul e mult mai complex si cu un gust mult mai bogat si rotund decit sambalul oelek care e cel mai simplu . de obicei , in majoritatea celorlalte se pune pasta de creveti si sambal balachan sau terasi (in malaezia respectiv indonezia) sunt de baza , din ele derivind multe altele . oricum , greu gasesti doua sambaluri la fel in restaurantele de toate genurile din zona de raspindire .
@cristi-j: Stiu asta, dar am ales sa tratez sambal oelek-ul caci de el m-am lovit prima oara. 🙂