Sambal Oelek (Ulek)
Sambal este un condiment popular în sudul Indiei, Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine şi Sri Lanka, Surinam dar şi în Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze. Există multe variante de sambal, cel mai bine cunoscut fiind sambal oelek.

 
„Oelek” este un cuvânt olandez, echivalentul indonezianului „ulek”, ambele având aceeaşi pronunţare. „Ulekan” denumeşte în Indonezia o piuă antică, din piatră, folosită încă în multe gospodării, mai ales în Java, iar pisălogul este numit „ulek-ulek” şi este fabricat din rădăcină de bambus matură. Indigenii folosesc aceste ustensile pentru a pisa ardei iuţi, ceapă, alune, usturoi, lemongrass, ghimbir şi alte ingrediente. 

Sambal oelek este preparat, de obicei, din diferite varietăţi de ardei iute şi poate fi foarte iute pentru cei neiniţiaţi. Există diferite variante de sambal oelek, unele foarte simple, conţinând doar ardei iute pisat, sare, suc de limeta si putina apa, altele mai complexe, care folosesc si usturoi, ghimbir, lemongrass, oţet şi zahăr. 
Cea mai simplă reţetă de sambal oelek este cea în care ardeii iuţi se pisează doar cu puţină sare, fără vreun alt adaus. Reţeta de mai jos este doar una dintre variantele de sambal oelek. Eu o prefer fiindcă are un gust mai complex, picant, aromat şi răcoritor, iar ingredientele citrice îmblânzesc destul de mult din iuţeala brutală a ardeilor, rotunjesc gustul şi adaugă o aromă mult mai bogată. Pentru o iuţeală mai mică, se pot îndepărta seminţele şi cotoarele ardeilor iuţi.
De obicei, se folosesc ardei iuţi proaspeţi, dar şi cei uscaţi se pot utiliza; este nevoie însă ca, mai întâi, să fie înmuiaţi în apă fierbinte, timp de 10-30 de minute, după care se scurg bine şi se toacă grosier. Sunt apoi pisaţi împreună cu celelalte ingrediente.
Dacă nu găsiţi lemongrass, pur şi simplu lăsaţi-l deoparte, sau înlocuiţi-l cu o cantitate suplimentară de coajă rasă de limetă.

Ingrediente:
120 g ardei iuţi roşii, tocaţi
60 g usturoi, tocat
60 g ghimbir proaspăt, tocat
1 tulpină de lemongrass (doar partea albă), tocată
30 ml oţet
50 g zahăr brun
2-4 linguriţe de sare, după preferinţă
2-3 limete, sucul şi coaja rasă de la 

Instrucţiuni:
Se pisează bine, într-o piuă, ardeii iuţi cu usturoi, ghimbir, lemongrass şi sare.
Se adaugă, treptat, oţetul şi sucul de limetă, amestecând bine.
Se pune pasta obţinută într-o crăticioară şi se dă în clocot. Se micşorează flacăra şi se fierbe mixtura încet, 3-4 minute.
Când mixtura are consistenţa dorită (trebuie să fie ca o pastă relativ densă), se adaugă zahărul şi se amestecă până se dizolvă. Se ia crăticioara de pe foc, se adaugă coaja rasă de limetă şi se amestecă din nou. Dacă pasta este prea densă, se poate dilua cu puţin oţet, sau suc de limeta, sau chiar apă.
După ce se răceşte, sambal oelek-ul se pune într-un borcan foarte curat, care se poate închide ermetic. Se păstrează în frigider unde rezistă bine câteva zile.