Sambal petis

Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal. Mai rau, o reteta pe care nu o puteti reproduce acasa, decat daca depistati pe undeva niste “petis udang”, adica o pasta de creveti indoneziano-malaeziana. Nu are rost sa incercati sa o inlocuiti cu o alta pasta de creveti, ca belacan, kapi sau terasi, caci aceasta este foarte diferita.
Sambal petis

Are o consistenta asemanatoare unui gem foarte gros, este extrem de lipicioasa, datorita adausului de melasa, si are o culoare bruna, foarte inchisa. Produsul folosit de mine a fost cumparat de la K-Life, din Piata Amzei. Eticheta sa listeaza ca ingrediente: apa, faina de grau, zahar, creveti, sare.
Nu cred ca este un produs de cea mai buna calitate, dat fiind ca, in ordinea ponderii cantitative, crevetii ocupa doar locul al patrulea; probabil ca sunt nu mai mult de 10% din cantitatea totala. In fine, acest produs nici macar nu este fabricat in Indonezia sau Malaezia, ci in Olanda.
Sa nu credeti ca ma plang. Sunt multumit ca l-am gasit si pe acesta, si ca m-am putut juca putin cu el.

Bineinteles, este cumplit de greu sa gasiti petis udang pe piata noastra. Luati aceasta reteta ca pe un articol informativ. Va poate arata cat de variate sunt sambal-urile, cat de importante sunt pentru cultura culinara din Asia de Sud-Est si cat de multe condimente minunate se pot obtine din ardeii iuti.

Am vazut mai multe variante de reteta de petis udang. Unele cu, iar altele fara adaus de alune. Nu m-am lamurit ce inseamna “petis”. Nu alune sau arahide, in orice caz, acestea se numesc “kacang tanah “. Am ales insa o varianta de reteta cu alune, caci era indicata de sursele care mis-au parut mai de incredere si, in plus, mi s-a parut mai deosebita si mai gustoasa.

De fapt, indonezienii si malaezienii folosesc mai des asa-numitele “candlenuts” (Aleurites moluccanus), numite de ei “kemiri”, dar alunele de pe piata noastra sunt un substitut decent.

Citeste si articolul →   Curry de creveti cu marar

Am mai vazut variante de reteta ce combina ardeii iuti uscati su cei proaspeti, cei rosii cu cei verzi, sau care folosesc doar ardei iuti uscati si rehidratati. Eu am folosit o combinatie, in incercarea de a obtine un plus de aroma fructata si/sau ierboasa, de la ardeii proaspeti.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 150 g
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
2-4 linguri de pasta de creveti neagra (petis udang)
10 ardei iuti uscati, rehidratati
3 ardei iuti proaspeti
3 catei de usturoi
2 linguri de alune prajite
1 lingurita de sare
1 lingurita de kecap manis (sau alt sos de soia dulce)
1 lingurita de zahar de palmier (sau zahar brun)
2 lingurite de suc de limeta
50 ml apa

Instructiuni:
Se rehidrateaza ardeii iuti in apa fierbinte, circa 20 de minute. Apoi, se curata sau nu de seminte, dupa gustul dvs. (eu nu i-am curatat). Nu este necesar sa fie storsi de apa, caci este nevoie d eun pic de umezeala, ca mixtura sa se lege in piua sau blender, si, oricum, consistenta finala a sambalului se regleaza tot cu apa.

Se piseaza intr-o piua ardeii iuti cu usturoi, arahide, sare si zahar. Dupa ce se obtine o pasta groasa si omogena, se adauga suc de limeta si sos de soia. Se amesteca bine, apoi se adauga pasta de creveti; se amesteca bine de tot. Se adauga apa, treptat, pana la consistenta dorita.
Sambalul nu trebuie sa ramana sub forma de pasta lipicioasa, si nici sa fie prea apos. Incercati sa obtineti o consistenta apropiata de cea a unei smantani groase.

Se gusta mixtura si se regleaza asezonarea. Dupa gustul dvs. se mai pot adauga zahar, sare, suc de limeta, alune, ardei iute etc. Se pastreaza sambal-ul intr-un borcan ermetic, in frigider, la adapost de lumina si apa. Rezista astfel circa 10 zile, poate mai mult.

Sfaturi:
Daca nu aveti sos de soia indonezian, folositi un sos de soia dark, chinezesc, la care mai adaugati putin zahar. Sau un sos de soia light, la care adaugati mai mult zahar.

Citeste si articolul →   Sate ayam

Nu adaugati pasta de creveti odata cu primele cinci ingrediente, caci este extrem de lipicioasa, iar miscarea pisalogului va fi mult ingreunata. Aveti grija, deci, ca primele cinci ingrediente sa fie pisate cat de fin este posibil, si abia dupa aceea adaugati petis udang, sos de soia si suc de limeta.

Daca folositi un procesor, puteti adauga odata toate ingredientele, cu exceptia pastei de creveti. Aceasta va face ca mixtura sa adere pe peretii vasului, iar procesorul nu-si va putea face treaba. Adaugati petis udang, deci, la sfarsit.

Acest acest sambal este servit ca dip, alaturi de chipsuri (de banane, cartofi dulci), crackeri, tofu prajit.
Va pot spune, insa, ca merge bine si cu frigarui (pui, porc, vita), cu orez, cartofi prajiti, legume crude (castraveti, ardei grasi, morcovi etc.) si chiar cu fructe (mi-au placut feliutele de mar Golden Delicious sau Granny Smith, crocante si acrisoare, inmuiate in acest sambal).

Nota:
Culoarea sambalului nu mai este, dupa cum se poate observa, rosie. Ea este maronie, si are o nuanta cu atat mai bruna cu cat se foloseste mai multa pasta petis udang.
Nu mai predomina culoarea ardeilor iuti, deja “alterata” de alunele pisate si virata spre bej, ci cea a pastei de creveti si a sosului de soia, ambele de culoare bruna foarte inchisa.

Exista variante de sambal petis care folosesc suc concentrat de tamarin in loc de suc de limeta. Aceasta varianta are alt gust si alta aroma, dar diferenta aceasta nu da neaparat un sambal mai gustos; pur si simplu da unul diferit. Nu as putea spune care mi-a placut mai mult… poate cel cu tamarin.

2 comentarii pe “Sambal petis

  1. cristi-j spune:

    De cele mai multe ori e greu sa aflam etimologia chiar si pentru cuvinte romanesti, cu atat mai mult pentru unele indoneziene … hahaha

    Petis este numele sosurilor/pastelor fermentate de pesti si fructe de mare (petis udang e doar unul dintre ele) si vine din javaneza. Mai mult n-am reusit sa aflu.

    Bucataria javaneza e cunoscuta pentru faptul ca e mai dulce si, diferit de alte insule mari influentate de indieni, arabi, Java are o mai clara influenta chinezeasca.

    Petis udang e uneori pus impreuna cu hae ko (exista mai multe transcrieri) care inseamna pasta de creveti si e varianta chinezeasca. Acestea sunt asemanatoare, dulci, inchise la culoare, lipicioase si o textura diferita de alte paste de creveti din alte tari din zona.
    In cazul belacan si alte paste asemanatoare si cu nume asemanatoare de prin regiune, se pare ca e posibil ca portughezii sa fie cei care au imprastiat-o dupa ce au gasit-o in Macao. E posibil ca petis sa fi urmat o alta ruta.

    Eu am intalnit hae ko la salata chinezeasca rojak, in Singapore si Malaezia, probabil si Indonezia, sunt trei feluri de rojak, indiana (preferata mea), indo-malaeziana si chinezeasca.

    Kacang inseamna boaba deci cam tot ce are aceasta forma se numeste kacang, fasole, mazare, nuci, alune, etc.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am impresia ca petis denumeste paste fermentate. Nu am reusit sa-l traduc nicicum intr-un mod de care sa fiu sigur, desi am incercat cu diverse dictionare online.
      Asa este, hae ko pare sa fie o denumire echivalenta pentru sambal petis, sau sa denumeasca un produs foarte asemanator.

      In fine, important este sa te bucuri de aceste sosuri. Sambal petis este chiar delicios, asa ca merita tinut minte. In mintea mea l-am asezat langa sosul de arahide pentru satay si langa pasta de curry thailandeza panaeng. Cele trei sunt diferite, se folosesc diferit, dar, cumva, fiecare imi aduce aminte de celelalte doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.