Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria indoneziana si este folosit pentru a da iuteala, complexitate si adancime gustului unei game largi de preparate. Ca toate sambalurile, ingredientul de baza al retetei este ardeiul iute. Sambal terasi foloseste ardei itui proaspeti, rosii si verzi.
Sambal terasi
Multi il compara cu “analogul” sau malaezian, sambal belacan. Pastele fermentate de crveveti, cele care si dau, de fapt, numele acestor condimente, terasi respectiv belacan, sunt adesea folosite ca substitut una pentru cealalta.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
12 ardei iuti bird’s eye rosii, (sau 6 ardei iuti mari)
4 ardei iuti bird’s eye verzi
1 ceapa rosie, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 lingurita de pasta de creveti terasi (sau belacan)
1 lingurita de zahar de palmier
sucul de la 1 limeta
sare

Instructiuni:
Se prajeste uscat, fara ulei, intr-o tigaita, pasta de creveti. Ca alternativa, se poate inveli in folie de aluminiu si incinge bine in cuptor. Acest provedeu are rolul de a imblanzi aroma pastei si de a-i dezvolta gustul, ca si capacitatea de a sustine si ridica gustul celorlalte ingrediente cu care va fi amestecata.

Se piseaza ingredientele intr-o piua, sau se proceseaza intr-un blender, pana se obtine o pasta fina. Se pastreaza pasta inchisa ermetic, in frigider, timp de cateva zile.

Nota:
Problema acestei retete este pasta de creveti fermentata. Am norocul sa am in frigider 2 paste de creveti fermentate potrivite pentru aceasta reteta: kapi thailandeza si belacan. Belacan este un substitut excelent pentru terasi; kapi este unul acceptabil.
Daca nu aveti niciun fel de pasta fermentata de creveti, nu am ce sfat sa va dau. Poate doar sa folositi in locul ei cateva fileuri de ansoa, bine scurse de ulei. Nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui, insa contin destul umami incat pasta preparata cu ei sa fie gustoasa si sa dea gust bun mancarii.

Probabil ca nu aveti la indemana ardei iuti bird’s eye. Inlocuiti-i cu ardei iuti de-ai nostri, de dimensiuni mici, cca. 3-4 cm lungime. Daca ardeii dvs. sunt mari, folositi doar 6 ardei rosii si 2 verzi.

Sambal terasi este consumat negatit, cel mai adesea, dar nu intotdeauna; are, deci, mai mereu, rol de condiment de masa sau dip. Se poate insa folosi si la gatit, adaugandu-se in sosurile unor curry-uri.

Exista variante de retete care folosesc un adaus de rosii, caz in care sambalul este intotdeauna gatit separat prin prajire, daca este folosit ca dip, sau gatit in mancare daca este folosit ca baza de gust pentru vreun sos.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Sambal terasi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: