Sambal terasi

Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria indoneziana si este folosit pentru a da iuteala, complexitate si adancime gustului unei game largi de preparate. Ca toate sambalurile, ingredientul de baza al retetei este ardeiul iute. Sambal terasi foloseste ardei itui proaspeti, rosii si verzi.
Sambal terasi
Multi il compara cu “analogul” sau malaezian, sambal belacan. Pastele fermentate de crveveti, cele care si dau, de fapt, numele acestor condimente, terasi respectiv belacan, sunt adesea folosite ca substitut una pentru cealalta.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
12 ardei iuti bird’s eye rosii, (sau 6 ardei iuti mari)
4 ardei iuti bird’s eye verzi
1 ceapa rosie, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 lingurita de pasta de creveti terasi (sau belacan)
1 lingurita de zahar de palmier
sucul de la 1 limeta
sare

Instructiuni:
Se prajeste uscat, fara ulei, intr-o tigaita, pasta de creveti. Ca alternativa, se poate inveli in folie de aluminiu si incinge bine in cuptor. Acest provedeu are rolul de a imblanzi aroma pastei si de a-i dezvolta gustul, ca si capacitatea de a sustine si ridica gustul celorlalte ingrediente cu care va fi amestecata.

Se piseaza ingredientele intr-o piua, sau se proceseaza intr-un blender, pana se obtine o pasta fina. Se pastreaza pasta inchisa ermetic, in frigider, timp de cateva zile.

Nota:
Problema acestei retete este pasta de creveti fermentata. Am norocul sa am in frigider 2 paste de creveti fermentate potrivite pentru aceasta reteta: kapi thailandeza si belacan. Belacan este un substitut excelent pentru terasi; kapi este unul acceptabil.
Daca nu aveti niciun fel de pasta fermentata de creveti, nu am ce sfat sa va dau. Poate doar sa folositi in locul ei cateva fileuri de ansoa, bine scurse de ulei. Nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui, insa contin destul umami incat pasta preparata cu ei sa fie gustoasa si sa dea gust bun mancarii.

Citeste si articolul →   Tort cappuccino

Probabil ca nu aveti la indemana ardei iuti bird’s eye. Inlocuiti-i cu ardei iuti de-ai nostri, de dimensiuni mici, cca. 3-4 cm lungime. Daca ardeii dvs. sunt mari, folositi doar 6 ardei rosii si 2 verzi.

Sambal terasi este consumat negatit, cel mai adesea, dar nu intotdeauna; are, deci, mai mereu, rol de condiment de masa sau dip. Se poate insa folosi si la gatit, adaugandu-se in sosurile unor curry-uri.

Exista variante de retete care folosesc un adaus de rosii, caz in care sambalul este intotdeauna gatit separat prin prajire, daca este folosit ca dip, sau gatit in mancare daca este folosit ca baza de gust pentru vreun sos.

10 comentarii pe “Sambal terasi

  1. memphis spune:

    Acum cateva minute am descoperit in camara un borcan intact cu sambal terasi. cred ca zace acolo de vreo doi ani dar nu are ce sa se strice in el. N-ai idee ce ma bucur! uitasem total de el.
    De maine incepe la mine saptamina curry-urilor. Curryculum, ca sa te citez.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Ce fain! Mi s-a intamplat si mie de vreo doua ori chestia asta. Ultima data cu o sticluta de kecap manis. Noroc ca multe dintre condimentele asiatice au o viata de raft de cativa ani. In cateva zile te asteptam cu un “curryculum bucatariae”, sa vedem ce ai gatit. 🙂

  2. cristi-j spune:

    E enervant pentru mine ca n-am gasit, desi am cautat mult, si zic eu bine, informatii despre terasi. Despre belacan tot mai e cate ceva.

    Dupa parerea mea sunt greu de deosebit. Exista diferente dar si o destul de mare varietate si tine de locatie asa ca pana la urma e usor si convenabil sa le folosesti, teoretic si practic, intr-un mod interschimbabil.
    Dar de ce deosebirea de nume, care e originea si istoria?
    Din cate am inteles eu terasi are intelesul si traducerea de pasta, ceva de genul “The paste” si de fapt pare sa insemne mai mult, dupa cum e scris, “tocatura”. Dar de unde vine numele nu stiu.

    Cand am citit prima oara, acum 2 zile, mi s-a parut ca nu ai zis de gatirea pastei de creveti si mi s-a parut ca la sambal tumis ai gatit-o de doua ori iar acum cand sambal-ul se foloseste crud nu ai gatit-o deloc. Sau poate am citit eu pe sarite. Hahaha

    Pentru gustul meu e prea scurt articolul … hahaha … pe de o parte imi doream sa gasesc informatii necunoscute si pe de alta sa regasesc furnicaturile pe care le simt cand “aud”, citesc, imi amintesc, de sambal, iar pentru mine cel mai important sambal e cel cu pasta de creveti. Cei de acolo chiar il pun la aproape toate mancarurile, impreuna cu orezul, indiferent de cat de iuti si condimentate sunt deja din gatit.

    Eu fac in fiecare an cateva borcane, e un fel de sambal tumis, dar n-am egalat niciodata cel mai bun sambal pe care l-am mancat (si l-am mancat aproape zilnic timp de multe luni. S-ar putea spune ca e chestie de obisnuinta dar nu pentru ca a fost dragoste la prima gustare … hahaha. In curand se vor implini 10 ani de cand am facut cunostinta cu acest condiment si e cumva una din esentele unei perioade minunate pentru mine … hahaha)
    Imi place mai mult sambal-ul gatit si cel care are timp sa stea sa-si dezvolte aromele.

    Ce inseamna marketingul … hahaha. Bucataria thai e mult mai bine cunoscuta.
    Exista destule asemanari intre sambal si pastele de curry thailandeze dar deosebirile sunt mai importante, chiar daca mai putine. E vorba de cum sunt folosite si cum sunt intelese. De aceea nu sunt comparate, nu de catre cei de acolo. Dar exista ceva identic in bucataria indo-malay, e vorba de pastele “rempah”, paste umede de mirodenii si condimente si alte ingrediente, in care uneori intra si sambal.

    Cat despre seria lunga de bucatarie asiatica, pentru mine nu e chiar surprinzatoare. Sigur,e binevenita dpdv egoist dar cred ca si pentru tine. Ti-am mai spus, cred ca e nevoie de o identitate si chiar daca inca n-ai gasit-o, cea mai buna ar fi tot inclinatia catre mancarea asiatica, mai precis sud-est asiatica. Tine-o tot asa!

  3. memphis spune:

    Acest sambal si probabil si altele care folosesc pasta de creveti imi aduc aminte de pastele de curry thailandeze. Interesant este ca acelea se folosesc preponderent la gatit.

    Mi-a placut seria de sambaluri de pina acum.

    Ma mai bucura, si nu o spun indeajuns de mult si seria lunga de retete asiatice. Nu stiu ce spun ceilalti cititori dar eu sint incintat.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: In mod clar unele sambaluri pot fi comparate cu pastele de curry thailandeze. Sunt cam din aceeasi zona, au aceleasi resurse si culturile culinare au suferit, in buna masura, aceleasi influente.

      Nu cred ca aceasta serie de retete asiatice foloseste multora, mai ales din cauza ingredientelor. Pot fi interesante ca lectura doar daca esti foarte pasionat. Pe mina, insa, ma bucura ceea ce fac si au fost destule perioade in care retetele asiatice au lipsit de pe blog; incerc sa compensez putin. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.