De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele apar de la ingredientele continute de sambal ca si de la cele care formeaza sosul.
Unele dintre ingredientele folosite de mine sunt, cu adevarat, exotice si, practic, aproape de negasit. Am sugerat insa substituiri, atat cat m-a dus pe mine priceperea, acolo unde s-a putut.
Sambal Udang - Creveti cu sos de ardei iuti
Reteta aceasta este un exemplu de sambal folosit ca baza pentru preparat, si nu ca simplu adaus intr-u sos, sau ca dip.

Acesti creveti sunt nu deliciosi, ci chiar minunati: fragezi-crocanti, picanti si acrisori, cu nuante dulci-citrice-usturoiate, plini de aroma. Se servesc cu orez fiert, alaturi de o blonda. Ma refer la bere…

Bucatarie
: malaeziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + rehidratare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
250 g creveti decorticati si curatati
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
10-12 ardei iuti mici si rosii, uscati
1 lingurita de belachan (pasta de creveti fermentata si uscata)
5 hasme (salote), decojite si taiate bucati (sau 2 cepe de apa)
2 linguri de suc de tamarin
1 ceapa, taiata fasiute
2 catei de usturoi, tocati
2 lingurite de ghimbir, tocat
1 lingurita de ardei iute, tocat
1 lingura de kecap cair (sau kecap asin indonezian, sau sos de soia light chinezesc)
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
ardei iute rosu, pentru ornat
frunze de ceapa verde, tocate marunt, pentru ornat

Instructiuni:
Se rup coditele ardeilor si se freaca intre degete corpul lor. Se lasa sa cada semintele si se arunca. Se rehidrateaza in apa calda timp de 15 minute, sau pana ce se inmoaie. Se scurg bine.

Se transfera intr-o piua ardeii iuti rehidratati, se adauga hasme si belachan si se poseaza temeinic pana ce se obtine o pasta omogena. Daca mixtura iese prea uscata, adaugati 1 lingurita sau doua de ulei.

Intr-un wok fierbinte se adauga uleiul de arahide. Se incinge bine, al foc mic, apoi se adauga mixtura din piua. Se gateste circa 5 minute, amestecand continuu. Daca mixtura se ingroasa prea mult si risca sa se arda, adaugati un pic de apa si continuati pana ce ingredientele sunt bine gatite.

Se adauga suc de tamarin si se continua 2 minute. Se adauga ceapa, usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua circa 5 minute. La fel, daca mixtura se usuca si are tendinta de a se arde, veniti cu 1 lingura de apa.

Se adauga crevetii, sosul kecap cair si zaharul. Se amesteca si se gatesc crevetii circa 2-3 minute. Se adauga ceapa verde si se continua 1 minut.
Se servesc crevetii cu sos din belsug, presarati cu firisoare sau rondele de ardei iute si frunze de ceapa verde tocate marunt, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Unele variante ale acestei retete folosesc sare in loc de kecap cair (kecap asin sau sos de soia light). Ele au ca rezultat un preparat mai deschis la culoare si, poate, mai placut ochiului.
As zice, insa, ca orice sos de soia este mai gustos decat sarea. Cum gatesc dupa principiul de a pune in prim-plan gustul si aroma, alegerea mea a fost evidenta.

Nota:
Sud-est asiaticii folosesc cel mai des ardei iuti de tip “birds eye”, mici si de iuteala moderata.
Cum nu cred sa aveti ardei “birds eye”, folositi 3-4 ardei iuti uscati de-ai nostri, dar nu din aceia mici, caci sunt mai dracosi decat ati putea suporta, ci din aceia mai marisori si mai domoli la iuteala.

Puteti folosi in loc de belachan si o pasta de creveti de genul celei thailandeze, sau al celei indoneziene, numita “terassi” sau “trassi”.

Am o veste buna pentru dvs.: puteti omite pasta de creveti, ardeii iuti uscati si hasmele, ca si pasii 1 si 2 ai retetei, daca aveti la indemana 2 linguri de pasta thailandeza de curry rosu. Aceasta se gaseste destul de frecvent in MegaImage, Cora si alte supermarketuri. Sigur ca nu este acelasi lucru, dar merge bine. O sa obtineti un preparat gustos si aromat, plus economie de timp si munca.

Daca nu aveti suc de tamarin, aveti in schimb o problema. Acest suc este corpolent, nu ca o pasta, dar cam ca o smantana. Nu prea poate fi inlocuit in mod acceptabil; ca ultima solutie puteti folosi un otet de buna calitate, desi acesta nu are aroma fructata si nici corpolenta sucului de tamarin.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Sambal Udang - Creveti cu sos de ardei iuti
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: