De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele apar de la ingredientele continute de sambal ca si de la cele care formeaza sosul.
Unele dintre ingredientele folosite de mine sunt, cu adevarat, exotice si, practic, aproape de negasit. Am sugerat insa substituiri, atat cat m-a dus pe mine priceperea, acolo unde s-a putut.
Reteta aceasta este un exemplu de sambal folosit ca baza pentru preparat, si nu ca simplu adaus intr-u sos, sau ca dip.
Acesti creveti sunt nu deliciosi, ci chiar minunati: fragezi-crocanti, picanti si acrisori, cu nuante dulci-citrice-usturoiate, plini de aroma. Se servesc cu orez fiert, alaturi de o blonda. Ma refer la bere…
Bucatarie: malaeziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + rehidratare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
250 g creveti decorticati si curatati
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
10-12 ardei iuti mici si rosii, uscati
1 lingurita de belachan (pasta de creveti fermentata si uscata)
5 hasme (salote), decojite si taiate bucati (sau 2 cepe de apa)
2 linguri de suc de tamarin
1 ceapa, taiata fasiute
2 catei de usturoi, tocati
2 lingurite de ghimbir, tocat
1 lingurita de ardei iute, tocat
1 lingura de kecap cair (sau kecap asin indonezian, sau sos de soia light chinezesc)
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
ardei iute rosu, pentru ornat
frunze de ceapa verde, tocate marunt, pentru ornat
Instructiuni:
Se rup coditele ardeilor si se freaca intre degete corpul lor. Se lasa sa cada semintele si se arunca. Se rehidrateaza in apa calda timp de 15 minute, sau pana ce se inmoaie. Se scurg bine.
Se transfera intr-o piua ardeii iuti rehidratati, se adauga hasme si belachan si se poseaza temeinic pana ce se obtine o pasta omogena. Daca mixtura iese prea uscata, adaugati 1 lingurita sau doua de ulei.
Intr-un wok fierbinte se adauga uleiul de arahide. Se incinge bine, al foc mic, apoi se adauga mixtura din piua. Se gateste circa 5 minute, amestecand continuu. Daca mixtura se ingroasa prea mult si risca sa se arda, adaugati un pic de apa si continuati pana ce ingredientele sunt bine gatite.
Se adauga suc de tamarin si se continua 2 minute. Se adauga ceapa, usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua circa 5 minute. La fel, daca mixtura se usuca si are tendinta de a se arde, veniti cu 1 lingura de apa.
Se adauga crevetii, sosul kecap cair si zaharul. Se amesteca si se gatesc crevetii circa 2-3 minute. Se adauga ceapa verde si se continua 1 minut.
Se servesc crevetii cu sos din belsug, presarati cu firisoare sau rondele de ardei iute si frunze de ceapa verde tocate marunt, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Unele variante ale acestei retete folosesc sare in loc de kecap cair (kecap asin sau sos de soia light). Ele au ca rezultat un preparat mai deschis la culoare si, poate, mai placut ochiului.
As zice, insa, ca orice sos de soia este mai gustos decat sarea. Cum gatesc dupa principiul de a pune in prim-plan gustul si aroma, alegerea mea a fost evidenta.
Nota:
Sud-est asiaticii folosesc cel mai des ardei iuti de tip “birds eye”, mici si de iuteala moderata.
Cum nu cred sa aveti ardei “birds eye”, folositi 3-4 ardei iuti uscati de-ai nostri, dar nu din aceia mici, caci sunt mai dracosi decat ati putea suporta, ci din aceia mai marisori si mai domoli la iuteala.
Puteti folosi in loc de belachan si o pasta de creveti de genul celei thailandeze, sau al celei indoneziene, numita “terassi” sau “trassi”.
Am o veste buna pentru dvs.: puteti omite pasta de creveti, ardeii iuti uscati si hasmele, ca si pasii 1 si 2 ai retetei, daca aveti la indemana 2 linguri de pasta thailandeza de curry rosu. Aceasta se gaseste destul de frecvent in MegaImage, Cora si alte supermarketuri. Sigur ca nu este acelasi lucru, dar merge bine. O sa obtineti un preparat gustos si aromat, plus economie de timp si munca.
Daca nu aveti suc de tamarin, aveti in schimb o problema. Acest suc este corpolent, nu ca o pasta, dar cam ca o smantana. Nu prea poate fi inlocuit in mod acceptabil; ca ultima solutie puteti folosi un otet de buna calitate, desi acesta nu are aroma fructata si nici corpolenta sucului de tamarin.
Trebuie sa recunosc ca nici denumirea originala, malaeziana, si nici denumirea romaneasca nu ma incanta foarte, foarte tare. Dar sunt sigura ca are un gust nemaipomenit. Bineinteles, in ciuda legumelor iuti si condimentelor din reteta.
@Petras: Chestia cu denumirile o pot intelege. In rest, cum adica “in ciuda legumelor iuti si condimentelor”? De ce acestea ar fi ceva rau? Tocmai acestea sunt “vinovate” pentru gustul nemaipomenit.
Se mai poate intalni sub denumirile de sambal goreng udang sau sambal tumis udang.
Dupa ingredientele folosite aici si felul cum e folosit e sambal tumis (inseamna sambal sotat sau “stir-fried”)
Poate chiar mai popular decat cel cu creveti (eu l-am intalnit mai des si teoretic si practic) e “Sambal sotong” unde se folosesc calmari sau sepie (au acelasi nume – sotong).
Un alt preparat popular e “Ikan pari bakar” in stil singaporez (sau Sambal stingray) – Pisica de mare la gratar pe frunza de banan cu sambal.
Si ar mai fi “Sambal ikan billis” unde se folosesc ansoa.
Asta doar in privinta fructelor de mare si ca sa mai iesim putin din lista uriasa de retete cu creveti … hahaha
Nici o problema sa se foloseasca pasta thailandeza de curry rosu. Sunt multe feluri de sambal si unele seamana la ingrediente si gust cu pastele thailandeze. Deci in privinta gustului n-ar fi o problema doar ca mi s-ar parea normal sa nu se mai numeasca Sambal Udang si sa nu mai fie la bucatarie malaeziana … hahaha
@cristi-j: Imi place sa incurajez experimentele. Reteta malaeziana are cateva ingrediente greu de gasit. propunerea unei paste de curry face, bineinteles, ca reteta sa fie alta, dar ca experiment este interesanta: arata ca bucatariile thailandeza, indoneziana, malaeziana etc. au destule puncte comune si similitudini.
Cred ca acest aspect imi pare a fi lucrul cel mai interesant: modul in care civilizatiile au interactionat, in care a circulat informatia si in care s-a manifestat creativitatea locala.