San bei ji

San bei ji este una dintre retetele simple si gustoase, care se servesc fara fasoane inutile (in definitiv, dupa cum veti vedea mai jos, probabil ca a fost inventata de un simplu temnicer) si care se bazeaza complet pe gust si aroma, si nu pe prezentare.
San bei ji
“San bei ji” inseamna “pui cu trei cani” si este un preparat popular in China si Taiwan. Se pare ca este o specialitate din Ningdu, oras din provincia chineza Jiangxi.
Exista mai multe versiuni in ce priveste aparitia acestui preparat culinar. Mai toate se refera la un bucatar care a pus intr-un vas de pamant trei cani de sos si a gatit in el, lent, un pui taiat bucatele mici, cu oase cu tot.

Una dintre variante afirma ca preparatul provine din timpul dinastiei Song si se refera la Wen Tianxiang, unul dintre eroii nationali ai Chinei, originar chiar din Jiangxi. Pe cand acesta era inchis si condamnat la moarte, un gardian milos i-a gatit un pui, ca ultima masa, in seara de dinaintea executiei, folosind resursele limitate pe care le avea la indemana.

Denumirea preparatului isi trage numele de la cele trei cani de sos necesare. La un pui intreg, se folosesc cate o cana de sos de soia, vin de orez si ulei de susan, la care s-ar fi adaugat zahar, mult usturoi, ghimbir, ardei iuti si busuioc.

In ciuda celor trei cani de lichid, preparatul este “uscat”, fara sos (acesta este partial absorbit de pui si partial evaporat), si este servit direct in vasul de pamant in care a fost gatit.
Puiul se serveste fierbinte, aproape pe punctul de a se arde, ceea ce ii confera o textura crocanta si un gust complex. San bei ji se serveste, cel mai adesea, alaturi de orez.

Traditional chinezii foloseau un pui intreg, taiat bucatele, cu oase cu tot. Mai nou se folosesc preponderent aripioare sau ciocanele de pui, dar si cubulete de piept de pui dezosat si fara piele.
Se pot folosi si alte tipuri de carne, ca porc sau pulpe de broasca.

Citeste si articolul →   Tsukune

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 18 minute

Ingrediente:
60 ml ulei brun de susan
450-500 g aripioare de pui
8-10 catei de usturoi, taiati in jumatate pe lungime
2-3 ardei iuti uscati, sfaramati grosier
5 felii subtiri de ghimbir, taiate fasiute subtiri
60 ml sos de soia light
60 ml vin de orez (sau vin alb demisec)
1 lingura de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 cana cu frunze de busuioc thailandez
3 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
1 ardei iute rosu, feliat subtire, pentru servit
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se inlatura varfurile aripioarelor de pui, apoi se taie restul aripioarei in doua, la incheietura. Se taie fiecare bucata de aripioara in jumatate, cu un satar ascutit. Aceasta parte o puteti sari, daca doriti, dar chinezii taie totul, inclusiv cu oase, la dimensiunea unei imbucaturi care poate fi manuita cu betisoarele.

Se incinge o jumatate din cantitatea de ulei de susan intr-un wok, la foc iute. Se rumenesc bucatile de pui circa 1-2 minute, pana ce incep sa se rumeneasca. Se adauga usturoi si ghimbir si se continua 1 minut, sau pana cand vegetalele incep sa miroasa.

Se adauga in wok restul de ulei de susan, sosul de soia si vinul de orez. Se amesteca bine, se face flacara mica, se acopera wok-ul si se gateste puiul 5 minute.

Se adauga zaharul si ardeii iuti uscati si se amesteca bine. Se continua gatitul fara capac, circa 10 minute, sau pana ce aripioarele sunt facute, iar sosul s-a redus mult si s-a ingrosat. Se adauga busuioc si ceapa verde si se amesteca bine inca un minut.

Citeste si articolul →   Tagliatelle con pesto misto

Se stinge flacara si se acopera wok-ul. Se lasa preparatul sa stea 1-2 minute, ca aromele sa se combine. Se servesc aripioarele cu orez, ornate cu ardei iute proaspat.

Nota:
Uleiul de susan da aripioarelor gust si aroma, dar si un luciu placut vederii.

Cantitatea de usturoi pare mare, dar nu este… cel putin pentru mine. Usturoiul se gateste in sos si se caramelizeaza intr-un mod foarte placut. Are un gust dulce si un parfum fin, deloc suparator.

Bineinteles, nu am avut la indemana busuioc thailandez; am facut din nou ceea ce am mai facut adesea, adica am inlocuit busuiocul thailandez cu unul mediteranean. Nu este deloc acelasi lucru, dar mai mult de atat nu pot face.

Sfat:
Chinezii obisnuiesc pentru anumite preparate sa taie bucatele mici, cu oase si piele cu tot, un pui intreg sau, alteori, o rata intreaga. Am incercat si eu acest lucru de cateva ori, dar mi se pare ca pasarea este mai greu de mancat in acest fel.
Cei care nu agreeaza taierea aripioarelor in bucatele de dimensiunea unei imbucaturi, pot sa evite aceasta operatiune. Lasati cele doua parti ale aripioarei intregi, sau chiar aripioara intreaga, daca acest lucru convine mai mult.

Pentru simplitate, puteti folosi doar piept de pui, dezosat si fara piele, taiat cubulete. Este mai usor de mancat si de gatit desi, poate, nu este tot atat de gustos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.