Morcilla patatera este denumirea unui carnat din Extremadura. Denumirea nu este tocmai corecta, caci termenul “morcilla” este dat carnatilor care contin si sange, deci celor de tipul sangeretelui de la noi. Morcilla patatera nu contin, insa, nicio picatuta de sange. Au o compozitie formata din grasime de porc, carne slaba de porc, multa boia de toate felurile si mult… piure de cartofi. Acesta din urma explica, de altfel, termenul “patatera”. Nu este, de fapt, un piure facut cu lapte si unt, ci doar o pasta foarte omogena din cartofi fierti.
Senviciuri-patatera

Morcilla patatera se mananca negatiti; dupa preparare carnatii acestia sunt pusi la uscat, timp in care umplutura sufera un usor proces de uscare si fermentare. In orice caz, gustul lor este foarte interesant. Umplutura de la carnatii patatera reprezinta un caz in care ingrediente ieftine, combinate inspirat, pot oferi gusturi si arome deosebite.

La GUXT am experimentat, impreuna cu Costel Clipescu, o compozitie pe care ne-am dorit-o mai complexa si mai aromata. Motivul a fost acela ca urma s-o servim nu ca umplutura de carnat, ci ca pasta tartinabila. Practic, nu exista timp suficient ca aromele sa se maturizeze ca in cazul carnatilor. Fata de varianta traditionala, am marit cantitatea de carne si am plusat la capitolul arome (usturoi, cimbru, oregano). Compozitia trebuie sa capete o culoare rosie, asa ca nu va zgarciti cu boiaua dulce si nici cu cea afumata. De asemenea, cautati boia cu culoare intensa.
Aceste sandviciuri au fost preparate de noi si servite la un eveniment privat, desfasurat cu ocazia finalei Champions League. A fost o finala spaniola, cu mancare spaniola.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: 10 minute + odihna
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
125 g muschiulet de porc
225 g grasime de porc
225 g cartofi fierti in coaja
2 linguri de boia dulce
2 linguri de boia afumata
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat, dupa gust
1 lingurita de fulgi de ardei iute
2 lingurite de cimbru proaspat, tocat marunt
2 lingurite de oregano proaspat, tocat marunt
4 catei de usturoi, tocati
felii de paine, pentru servit
250 g cascaval maturat, cu textura ferma, feliat, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge broilerul cuptorului. Se curata cartofii de coaja si se taie bucati.
Se trec prin masina de tocat, folosind sita fina, grasimea de porc, cartofii, muschiuletul, cimbrul, oreganoul si usturoiul, ca sa se obtina o pasta cat mai omogena. Se adauga boiaua dulce si cea afumata, ca si fulgii de ardei iute si se amesteca bine de tot. Se sareaza si se pipereaza dupa dorinta. Se lasa pasta sa stea, acoperita, in frigider, cel putin 1-2 ore, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.

Se ung feliile de paine cu aceasta pasta; incercati sa obtineti un strat uniform de 3-4 mm grosime. Se asaza peste stratul de patatera , cateva felii de cascaval. Se aranjeaza sandviciurile pe o tava de cuptor si se gatesc, la 12-15 cm departare de sursa de caldura, circa 10 minute, sau pana ce branza si pasta patatera sunt rumenite.
Se servesc sandviciurile cu bere

Nota:
Inainte de a unge painea, puteti gusta pasta ca sa reglati cantitatile de sare, piper, boia, usturoi, ierburi aromate si fulgi de ardei dupa cum va convine.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Sandviciuri patatera
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: