Sarmalele sunt reţeta preferată a românilor

Iată că proiectul iniţiat de Fairy, acela de a determina care dintre reţetele tradiţionale din bucătăria noastră este preferata românilor, s-a încheiat. În cadrul unui eveniment final, desfăşurat la restaurantul „La ceaunul crăpat”, din bd. Dacia nr. 19, Florian Dumitrescu a ales sarmalele ca preparatul ce merită să poarte cununa de lauri.
sarmaleFairy - Sarmalele sunt reţeta preferată a românilor 1 - Retetele lui Radu

Au fot prezente şi câteva figuri cunoscute celor care urmăresc showbiz-ul românesc, care au gătit, sau au lăsat impresia că ar fi gătit, câteva preparate (cozonac, papanaşi, ciorbă de burtă, sarmale şi fasole cu afumătură), prezentate în faţa invitaţilor la eveniment şi jurizate de Florin.
Sincer, eu nu aş şti să spun care este reţeta mea preferată. Cred că ar depinde mult de dispoziţia de moment, de sezon, de companie. Mai mult, există diferenţe destul de mari între preferinţele românilor din diferite regiuni, funcţie de resursele locale şi de influenţele culinare. Poate că sarmalele sunt unul dintre acele preparate care plac tuturor, indiferent de cultura culinară regională care l-a influenţat. Pe de altă parte, nu am auzit pe nimeni spunând că nu-i place sarmalele; eu, de pildă, nu agreez ciorba de burtă, ştiu câţiva care nu se omoară deloc cu fasolea, pe cineva care detestă tochitura etc., dar nu ştiu chiar pe nimeni care să nu se fi lăsat sedus de sarmale. Din aceste puncte de vedere, deci, alegerea sarmalelor pare a fi îndreptăţită.
fairy - Sarmalele sunt reţeta preferată a românilor 2 - Retetele lui Radu
Nu îmi dau seama dacă proiectul Fairy a avut neapărat un impact educativ şi informativ, eu aşa mi l-aş fi dorit, punând accent mai puternic pe această direcţie, dar cel puţin a adus în „lumina reflectoarelor” bucătăria noastră tradiţională. Cred că trecem printr-o perioadă în care la oraş se găteşte din ce în ce mai diferit decât la ţară, în care apar pe piaţă diferite ingrediente noi, în timp ce altele, care nu cu mai mult de 20 de ani în urmă erau disponibile, au dispărut. Nu este deloc rău că încercăm, să ne redescoperim rădăcinile, chiar dacă pe cheltuiala unei companii care îşi face publicitate. Mai cred că, în cazul unei guvernări impotente şi dezinteresate, aşa cum sunt cele de care am avut parte în ultimii 24 de ani, marile companii ar putea fi o soluţie pentru promovarea valorilor tradiţionale. Ar fi groaznic să le pierdem, să dăm un Dragobete pe un Valentin sau să adoptăm un Haloween găunos, când avem atâtea lucruri care ne reprezintă.
De aceea, indiferent de scopurile secundare urmărite, de faptul că totul putea fi făcut mai altfel sau mai bine, felicit cu adevărat Fairy pentru acest proiect şi sper să-l văd continuat în anii ce vor urma.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.