Sarmalele sunt reteta preferata a romanilor

Iata ca proiectul initiat de Fairy, acela de a determina care dintre retetele traditionale din bucataria noastra este preferata romanilor, s-a încheiat. În cadrul unui eveniment final, desfasurat la restaurantul „La ceaunul crapat”, din bd. Dacia nr. 19, Florian Dumitrescu a ales sarmalele ca preparatul ce merita sa poarte cununa de lauri.
sarmaleFairy - Sarmalele sunt reteta preferata a romanilor 1 - Retetele lui Radu

Au fot prezente si cateva figuri cunoscute celor care urmaresc showbiz-ul romanesc, care au gatit, sau au lasat impresia ca ar fi gatit, cateva preparate (cozonac, papanasi, ciorba de burta, sarmale si fasole cu afumatura), prezentate în fata invitatilor la eveniment si jurizate de Florin.
Sincer, eu nu as sti sa spun care este reteta mea preferata. Cred ca ar depinde mult de dispozitia de moment, de sezon, de companie. Mai mult, exista diferente destul de mari între preferintele romanilor din diferite regiuni, functie de resursele locale si de influentele culinare. Poate ca sarmalele sunt unul dintre acele preparate care plac tuturor, indiferent de cultura culinara regionala care l-a influentat. Pe de alta parte, nu am auzit pe nimeni spunand ca nu-i place sarmalele; eu, de pilda, nu agreez ciorba de burta, stiu cativa care nu se omoara deloc cu fasolea, pe cineva care detesta tochitura etc., dar nu stiu chiar pe nimeni care sa nu se fi lasat sedus de sarmale. Din aceste puncte de vedere, deci, alegerea sarmalelor pare a fi îndreptatita.
fairy - Sarmalele sunt reteta preferata a romanilor 2 - Retetele lui Radu
Nu îmi dau seama daca proiectul Fairy a avut neaparat un impact educativ si informativ, eu asa mi l-as fi dorit, punand accent mai puternic pe aceasta directie, dar cel putin a adus în „lumina reflectoarelor” bucataria noastra traditionala. Cred ca trecem printr-o perioada în care la oras se gateste din ce în ce mai diferit decat la tara, în care apar pe piata diferite ingrediente noi, în timp ce altele, care nu cu mai mult de 20 de ani în urma erau disponibile, au disparut. Nu este deloc rau ca încercam, sa ne redescoperim radacinile, chiar daca pe cheltuiala unei companii care îsi face publicitate. Mai cred ca, în cazul unei guvernari impotente si dezinteresate, asa cum sunt cele de care am avut parte în ultimii 24 de ani, marile companii ar putea fi o solutie pentru promovarea valorilor traditionale. Ar fi groaznic sa le pierdem, sa dam un Dragobete pe un Valentin sau sa adoptam un Haloween gaunos, cand avem atatea lucruri care ne reprezinta.
De aceea, indiferent de scopurile secundare urmarite, de faptul ca totul putea fi facut mai altfel sau mai bine, felicit cu adevarat Fairy pentru acest proiect si sper sa-l vad continuat în anii ce vor urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.