Aceasta reteta are si varianta video.
Una dintre retelele cele mai populare in Thailanda. Se gateste deseori pe strada, de catre bucatari ambulanti. Frigaruile au un gust foarte bun preparate sub grill-ul cuptorului, sau pe un gratar de casa, dar gratarul cu lemne le da un plus de gust si aroma de afumat. Se servesc cu sos de arahide.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 1 ora
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 750 g in total, taiati cubulete
4 linguri de ulei de arahide
1 lingura de ulei de susan
1 limeta, sucul si coaja rasa de la
1 ceapa mica, tocata marunt
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
1 ardei iute verde, tocat marunt (se potate curata de seminte, daca se doreste un dip mai putin iute)
2 catei de usturoi, tocati marunt
80-100 g unt de arahide
50 g alune caju, macinate grosier
6-8 linguri de apa
8 frigari subtiri de lemn
foi de salata, pentru servit
Se combina intr-un castron uleiul de susan cu coaja rasa de limeta, jumatate din cantitatea de ulei de arahide si din cea de suc de limeta. Se adauga cubuletele de pui, se acopera cu folie transparenta si se lasa la marinat, in frigider, minim 1 ora.
Se pun frigarile de lemn la inmuiat in apa calda timp de minim 45 de minute, ca sa nu se arda ulterior, sub grill (sau pe gratar).
Se incinge restul de ulei de arahide intr-o tigaie mare si se prajesc 5 minute ceapa, ghimbirul, ardeiul iute si usturoiul, la foc mic, amestecand ocazional. Se incinge grill-ul cuptorului.
Intre timp, se amesteca untul de arahide cu alunele macinate si cu 2-3 linguri de apa, ca sa se obtine o mixtura cat mai omogena si nu foarte groasa. Se adauga aceasta mixtura in tigaie, urmata de restul de apa si de suc de limeta; se gatesc ingredientele la foc mic, amestecand constant, pana ce untul de arahide s-a inmuiat indeajuns ca amestecul sa atinga consistenta unui dip (se poate adauga apa daca se doreste o consistenta mai subtire).
Se scurg cubuletele de pui si se infig in frigari, cate 4-6 bucatele in fiecare frigare. Se asaza frigaruile pe gratar, sau pe un platou tapetat cu folie metalica, sprijinite de una dintre marginile acestuia, ca sa poata fi intoarse mai usor. Platoul se asaza sub grill si se gatesc frigaruile 15-20 de minute, intorcandu-le frecvent, pana ce carnea este facuta si rumenita dupa preferinta. Se servesc fierbinti, cu sos de arahide.
Felicitari pentru minunatele retete si super explicatiile,sunteti un adevarat maestru
@mirela: Ma coplesiti, stimata doamna! 🙂
imi place mult reteta video prezentata!:)nu am facut vreodata satay gai,dar cum niciodata nu -i prea tirziu…:)
ma gindeam ca nici nu aveam blog inca atunci cind tu ai postat reteta,abia a doua zi,l-am creat,intimplator,as putea spune…:)
@alison: Eu aveam multe materiale de gastronomie, inclusiv retete, adunate si traduse doar pentru documentarea mea. Incepusem sa studiez gastronomia mai serios cam cu un an inainte de a incepe blogul, pe care l-am pornit doar ca sa folosesc cumva acele materiale.
ce bucatarie frumoasa!!!azi am dat-o pe Greek dar urmeaza Asian in curand!Am gasit o noua modalitate de a imi invata fetele despre geografie si gatit. Calatoria noastra culinara consta din a invarti globul si unde se opreste degetelul acolo “mancam” in acea zi!
E super satayul,merge oare si fara caju?
@mitinita: Pune alune simple sau arahide, caci altfel nu prea mai are haz reteta. 🙂 Isi pierde nu doar din gust, dar si din textura.
Multumesc mult pentru ”’Asure”’ am sa-l fac dupa ce o sa-mi cumpar fructe uscate.Acum ma uitam la SATAY GAI cu sos de alune, aveti un filmulet.Foarte educativ si la indemana noastra.Va multumesc inca odata.Cu stima Carmen.
Multumesc, Viorel, si bine ai venit! Sper sa si incerci reteta.
Felicitari pentru ceea ce faceti aici ! 🙂