Maine este o zi plina pentru mine. Prezint al patrulea episod al seriei “Saveurs faire”, la magazinul “Biscuit” din Bucuresti (Bd. Nicolae Balcescu nr. 26), la ora 19:00. Tema de maine este “Bucataria thailandeza”. Ce se gateste? Lucruri bune: alune prajite cu miere, condimente si miez de nuca de cocos / pad thai / curry de pui preparat cu pasta nahm prik / ananas cu nuca de cocos si sos de zahar brun si limeta. Pret: 70 lei.
Am mai adus vorba de cateva ori despre aceasta serie de demonstratii, prin care incerc sa prezint altora modul in care percep eu gatitul. De fapt nu este modul meu, ci al tuturor celor care iubesc gastronomia si care o practica plini de entuziasm si de placere: si care stiu, bineinteles, cu ce “se mananca” chestia asta.
Prezint bucataria nu doar ca o placere si ca o activitate care ma relaxeaza, nici numai ca un mod de a te hrani echilibrat si placut, ci si ca o cale de a cunoaste lumea si de a relationa cu mesenii pentru care gatesti. Incerc sa privesc dincolo de imbucatura propriu-zisa, care, oricat de gustoasa si de aromata ar fi, tot mai are calitatea de a spune ceva in plus. In spatele fiecarui ingredient si a fiecarei retete se ascunde o poveste ce merita spusa. Povestile pe care le deapan eu la aceste demonstratii se leaga mult de istoria si cultura civilizatiilor. Incerc sa subliniez etapele importante ale dezvoltarii unei bucatarii etnice, influentele aduse de alte civilizatii si felul in care ele au fost adoptate.
Interactionez cu publicul cat de des pot: discut cu participanti, ii pun la treaba, cu alte cuvinte, fatim impreuna ceea ce se poate gati pe loc, le raspund la intrebari, le pun eu intrebari, discutam mult si radem impreuna. Apoi mancam ceea ce se prepara pe loc si ceea ce aduc eu de acasa, gata preparat. Bem vinuri bune, sau beri reci si, din nou, vorbim.
Imi place sa fac acest lucru si cred ca ma prinde bine. Cum aproape intotdeauna cei prezenti sunt (mult) mai tineri decat mine, ma simt cumva ca un patriarh care aduna in jurul sau nu discipoli, ci doar persoane inteligente si curioase. Ma bucur ca am adunat cateva cunostinte ce pot fi de folos altora.
Cand tin aceste demonstratii uit de criza, de politica, de mitocani, de idioti si de trogloditi. Mai mult, ma incarc cu speranta. Cu speranta ca lucrurile frumoase vor dainui datorita acestui mic public format din persoane curioase, care investeste timp, munca si bani pentru a invata lucruri noi, pe care sper sa le puna in practica si sa le transmita apoi mai departe. Acest public merita respectul si recunostinta mea.
Inscrieri pentru aceste demonstratii se fac pe facebook, sau pe adresa mea de e-mail: radu.popovici around reteteleluiradu.ro.
Saveur faire sau savoir faire???
@Roxana: Expresia este Savoir faire, dar Saveur faire este un joc de cuvinte; Daca savoir faire inseamna “sa stii ce sa faci”, saveur faire inseamna “sa faci savoare”, adica sa dai gust si aroma.