Reteta este simpla si rapida, iar cei care nu au mai gatit scoici au acum ocazia sa o faca pornind cu o reteta usoara. Reteta poate fi gatita mai “uscat”, sau mai “in sos”, regland consistenta finala functie de cantitatea de lapte de cocos folosita.

Cei care se tem de un pic de iuteala, pot “umbla” si la cantitatea de ardei iute; o varianta comoda pentru acestia ar fi sa foloseasca 1/2 lingurita de pasta de ardei iuti (se gaseste in mai toate supermarketurile).

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei, pentru prajit
6 catei de usturoi, tocati
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
1-2 linguri de ardei iuti, curatati de seminte si tocati
6 cepe verzi, tocate marunt
200- 400 ml lapte de cocos, din cutie
3 linguri de sos de soia
1 limeta, coaja rasa de la
1 lingura de zahar brun
500 g scoici decorticate, congelate
200 g morcovi curatati si taiati panglicute, cu un decojitor de legume
frunze proaspete de menta
piper negru, macinat

Instructiuni:
Se decongeleaza socicile in frigider, peste noapte, se spala, se scurg si se sterg cu prosoape de hartie. Se pun deoparte.
Se incinge un wok la foc iute; se adauga ulei si se inclina wok-ul, astfel ca uleiul sa-l acopere uniform. Se adauga usturoiul, ghimbirul, ardeii iuti si ceapa verde si se prajesc 30 de secunde.

Se adauga laptele de cocos, se amesteca bine, se adauga sosul de soia si se amesteca din nou. Se adauga in wok coaja rasa de limeta si zaharul; se amesteca bine si se da mixtura in clocot.

Se adauga scoicile, se da din nou in clocot, se acopera wok-ul si se fierb 4 minute.

Se adauga morcovul si menta si se amesteca bine de tot, timp de 1 minut, pana ce toate ingredientele sunt fierbinti. Se presara scoicile cu piper negru, proaspat macinat, si se servesc.